Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Harp okulunda ‘İslâm” mecmuası



Türk Silâhlı Kuvvetlerinde görev yapan ‘son din subayı’ emekli ilahiyatçı yarbay Sami Kocaoğlu, ‘görev hatıraları’nı anlatmış. Dikkat çeken hatıralarından biri de, harp okulunda ‘İslâm’ mecmuası/dergisi satmış olması: “1950’lerde ‘İslâm’ adlı bir mecmua vardı. Yirmi-otuz tane koltuğumun altına alır, içeride harp okulu öğrencilerine satardım.”

Kocaoğlu’nun anlattıklarının bugün yapılması mümkün değil, ama anlattığı hadiselerin yaşandığı dönemlerde de bu hadiseler TSK tarafından ‘problem’ olarak görülmemiş, yani ‘irtica’ kavgası yapılmamış. (Yeni Aktüel, 31 Ağustos-6 Eylül 2006)

TSK’da bir dönem “din subayı” kadrosunun olduğu ve bu kadroda bazı subayların görev yaptığı biliniyor. Tabiî bu kadro sadece TSK’da değil, dünyanın pek çok ordusunda bulunan bir kadro ve görev. Ancak TSK’nın kuruluşunda var olan bu kadro, son dönemlerde sadece ‘sefer zamanı’ aktif hale gelmek üzere pasif kalmış, her hangi bir subay bu görevle görevlendirilmemiş.

İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) geçtiğimiz aylarda “Dünya Ordularında Din Subaylığı” adlı geniş bir dosya hazırlamış ve dosyayı sitesinde yayınlamıştı. (İlgi duyanlar için adres: http://www.onder.org.tr/uploads/File/dinsubaylari.doc)

Raporda ifade edildiğine göre, şu ülkelerde “din subayı” görev yapıyor: “Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Şili, Danimarka, Almanya, Ekvator, El Salvador, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İngiltere, Iran, İsrail, İtalya, Kanada, Kenya, Kolombiya, Güney Kore, Madagaskar, Malta, Nepal, Yeni Zelanda, Hollanda, Norveç, Avusturya, Pakistan, Paraguay, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, İsviçre, İsveç, Sierra Leone, İspanya, Sri Lanka, Güney Afrika, Tayland, Trinidad ve Tobago, Amerika Birleşik Devletleri, Merkezi Afrika Cumhuriyeti. Mısır, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Bolivya, Burkina Faso, Dominik Cumhuriyeti, Yemen, Kamerun, Katar, Kuveyt, Fas, Umman, Ruanda, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri.”

Yine rapora göre, şu ülkelerde ise böyle bir yapılanmaya rastlanmıyor: “Cezayir, Makedonya, Çin (Halk Cumhuriyeti), Gabon, Gambiya, Gine, Guinea-Bissau, Hindistan, İzlanda, Japonya, Yugoslavya, Küba, Türkiye, Tunus, Lübnan, Panama, Senegal, Tayvan, Tanzanya,Togo, Uganda.”

Emekli din subayı yarbay Kocaoğlu’nun verdiği bir başka bilgi de, Işıklar Askeri Lisesinde ilk mescidi, Teoman Koman’ın açmış olması. 28 Şubat’ın öncü isimlerinden olduğu belirtilen Koman’ın, okul koridorlarında namaz kılanları görünce, “O görüntüler kalksın, sivil asker kim namaz kılacaksa gelsin burada kılsın” diyerek mescid açtırdığı aktarılıyor. (Yeni Aktüel, 31 Ağustos-6 Eylül 2006)

Aynı dergiye açıklama yapan ÖNDER Başkanı Yusuf Ziyaettin Sula’nın verdiği bir bilgi de çok dikkat çekici. Sula, hazırladıkları raporu Cumhurbaşkanı, Başbakan, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve dört kuvvet komutanına gönderdiklerini hatırlatıp şöyle demiş: “Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Org. Fevzi Türkeri ve Org. Yaşar Büyükanıt zarfı bile açmadan geri dönderdi.” (agd.)

Milli Savunma Bakanının böyle bir şey yapmasını anlamak mümkün mü? Bu bilgiye, “kullanılmamış, manşet olması gereken bir haberi” gözüyle de bakabiliriz.

06.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.09.2006) - Bombalar kimin için patlıyor?

  (03.09.2006) - Amerika hedefine ulaştı!

  (02.09.2006) - AB yolculuğu hız kesmesin

  (31.08.2006) - Mescidle uğraşanlar yorulur

  (30.08.2006) - ‘Yol’suzluk çok kötü

  (26.08.2006) - ‘Düşman’lık daha mı kolay?

  (22.08.2006) - ‘Ailenin temeli’ni koruyalım

  (18.08.2006) - Bosna’dan bir çığlık

  (17.08.2006) - Vatikan örnek olsun

  (16.08.2006) - Eve dönüş yolu

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004