Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Ticaret musikiyle süslendi

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO), san'ata ve kültüre hizmetinin ürünü olan “Musikişinas Tüccarlarımız” adlı müzik albümü geçtiğimiz akşam Grand Cevahir Otel’de düzenlenen gala gecesiyle tanıtıldı.

İş dünyasının önemli isimleri tarafından bestelenen ya da güftesi yazılan eserlerin icra edildiği “Musikişinas Tüccarlarımız” konserine, albümde bir eseri de bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri, eser sahipleri ve çok sayıda dinleyici katıldı.

Gala gecesinde konuşan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Oda olarak iş âlemi ve ekonominin yanı sıra kültür dünyasına da hizmet etmeyi temel ilke olarak benimsediklerini söyledi. Ekonomik kalkınmanın asıl temel faktörünün kültür olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, kültürü kuvvetli toplumların kendilerine güven duyduğunu kaydetti. Yalçıntaş, ancak ileri bir kültür sayesinde kendine güven oluşacağını dile getirerek, “Eğer ekonomik olarak ileri gideceksek, bunu mutlaka kültürel ve san'atsal açıdan da desteklemek zorundayız” dedi.

İTO olarak san'ata ve san'atçıya hep destek olduklarını dile getiren Yalçıntaş, Musikişinas Tüccarlar albümünün ise farklı bir yanı bulunduğunu, albümde yer alan eserlerin sahiplerinin aynı zamanda iş adamı, sanayici ve tüccar olduklarını ifade etti.

Albümde “Seni Gördüm Dost Meclisinde” adlı Muhayyer Kürdi şarkının sahibi Bakan Coşkun’ da burada yaptığı kısa konuşmada, insan topluluklarını millet yapanın öz kültürleri olduğunu vurgulayarak, “Bizi biz yapan kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası olan musikimizi bütün zorluklara rağmen yaşatan, bugüne getiren san'atçılara şükranlarımızı sunuyorum. Bu ruhtur ki bizi gelecek nesillere karşı vebalden kurtaracak ve inşallah gelecek nesillere daha müreffeh bir Türkiye emanet edeceğiz” dedi. Konuşmaların ardından Murat Yalçıntaş, Bakan Coşkun’a eser sahibi olması dolayısıyla ve gecenin hatırasına iki plaket sundu. Daha sonra albümde yer alan Türk San'at Müziği eserleri, solist Melihat Gülses ve saz heyeti tarafından seslendirildi.

Albümde Bakan Ali Coşkun’un, bestesini Amir Ateş’in yaptığı eserinin yanı sıra sanayici İbrahim Bodur, Necip Gülses, Ramazan Arkın, Safiye Ayla, iş kadını Pınar Köksal, Doğudan Bayülgen, eski milletvekili Fakih Özlen’in eserleri yer alıyor.

Canan KARAKAŞ

16.12.2006


 

Hollanda’da “Sultan Şehri İstanbul” sergisi

“Sultan Şehri İstanbul” sergisi Hollanda’da. Sergi, Kraliçe Beatrix ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından açıldı.15 Nisan 2007 tarihine kadar ziyarete açık kalacak olan sergiyle, İstanbul ve Türk kültürünün, Osmanlı ile 400 yıllık ilişkisi bulunan Hollanda`ya tanıtılması amaçlanıyor.

Hollanda, İstanbul’u anlatan eserlerin yer aldığı “Sultan Şehri İstanbul” sergisine ev sahipliği yapıyor. Açılışını Kraliçe Beatrix ile Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un yaptığı sergi, Osmanlı ile 400 yıllık ilişkisi bulunan Hollanda’ya İstanbul ve Türk kültürünü tanıtacak. Açılışta kraliçe Beatrix`i kapıda karşılayan Turizm Bakanı Atilla Koç, sergiye büyük ilgi gösteren katılımcılara bir konuşma yaptı. Bakan Koç konuşmasında şunları söyledi:

“Ekselansların bu sergiye katılması bizi onurlandırmıştır. Ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkiler, siyasî, ticarî ve ekonomik alanlardaki gelişimi, kültürel ilişkilerimizin yoğunlaştırılmasıyla daha da önem kazanmıştır. Farklı kültürler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, iki toplumun daha iyi tanınmasını sağlamaktadır. Bu iletişim günümüz dünyasının en fazla ihtiyaç duyduğu medeniyetler arası ittifakın tesis edilmesini de mümkün kılacaktır. Bugün açılışını yapacağımız sergi Türk ve Osmanlı kültürünün tanınmasına vesile olacaktır”.

Koç’un konuşmasını en ön sırada dikkatle takip eden Beatrix, daha sonra Koç ve beraberindeki Türk ve Hollandalı heyetler eşliğinde sergiyi ve içindeki eski Osmanlı san'at eserlerine ait standları bir bir gezerek, ilgililerden bilgi aldı. Beatrix, sergi çıkışında davetlileri ve halkı selâmladı.

Gezi sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından Beatrixe “Sultan Şehri İstanbul” hatırasına bir tablo hediye edildi. Topbaş, basın mensuplarına yaptığı kısa açıklamasında; “Bu tür organizasyonların tanıtıma çok etkisi ve katkısı var. Son 1-2 yıl içerisinde iyi bir trend yakaladık ve bu hızla devam ediyoruz. Günübirlikte olsa ben de bu açılışa katılmak istedim ve geldim. Çok mutlu oldum. Bu geçmişten gelen kültürün geleceğe yansıması bakımından çok önemli, ayrıca Hollandalıların kendi arşivlerinden çıkarttıkları birtakım fermanların da sergide yer alması bir derinliğin muhafaza edilmesinin bir göstergesidir. Bu ayrı bir sempati oluşturmaktadır.

Öte yandan Osmanlı mezar taşlarından, Harem bölümüne kadar birçok esere yer verilen sergi, 16 Aralık’tan itibaren ziyarete açılacağı öğrenildi.

16.12.2006


 

Gazetecilik güven kaybediyor

BSF Akademinin genç öğrencileriyle sohbet eden CNN Türk Editör Programcılarından ve BSF Akademi Öğretim Görevlisi Gürkan Zengin, toplumsal yapıdaki bozulma ve çürümenin basına da yansıdığına dikkat çekerek, “Gazete ya da televizyon haberciliği, adı üzerinde, habere, haber de güvene dayanır. Eskiden ‘Gazete yazdı, ajans verdi’ denince iş biterdi.

Artık ‘Gazetenin her yazdığına inanma’ deniyor. Gazetecilik, giderek toplumdaki eski prestijli yerini kaybediyor. Sorunun sadece basının özel çıkarların hizmetine girmesi olduğunu zannetmiyorum. Mesleğin özüyle, ruhuyla gerçekle bağımızı kopardıkça daha da batacağız. Uğur Dündar gibi mesleğin ruhuna inancını kaybetmemiş insanlar artık nadirattan” diye konuştu.

YENİ ASYA / İSTANBUL

16.12.2006


 

Bursa’da ücretsiz sinema kursları başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesinin, “1. Uluslararası İpek Yolu Film Festivali” kapsamında Bursalı sinemaseverlere sağladığı, profesyonel sinema ustaları tarafından verilen ücretsiz sinema kursları başladı.

Tayyare Kültür Merkezi’nde 11.00-17.00 saatlerindeki kurslarda ilk gün sinema tarihçisi ve yazarı Burçak Evren tarafından “Sinema Tarihi” dersi verildi.

Aynı zamanda İpek Yolu Film Festivali Başkanı olan Evren, kursların Bursa’da sinema ortamının hareketlenmesi, sinemayla ilgili izleyicilerin doğru yönlenebilmesi ve sinema meraklılarının içlerinde var olan yetenekleri ortaya çıkarmak amacıyla düzenlendiğini belirtirken, Türkiye’de böyle bir faaliyete ilk kez imza atan Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’e teşekkür etti.

Evren, kurslarda en büyük hedeflerinin katılımcıların aldıkları eğitim aracılığıyla, yaşadıkları şehrin yerel tarihine ve kültürel dokusuna yönelik belgesel ve dramatik çalışmalarda rahatlıkla görev almalarını ve bu tür projeleri geliştirmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

“Babam ve Oğlum” filminin yönetmeni Çağan Irmak ile sinema ve tiyatro oyuncuları Pelin Batu ile Aykut Oray’ın, “Oyunculuk” dersleri verecekleri kurslarda, “Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu”, “G.O.R.A.” ve “Dabbe” gibi filmlerin görsel efekt çalışmalarında görev alan, aynı zamanda festivalin film fragmanını hazırlayan Mincho Alekov Marinov, bilgisayar destekli görsel efekt, makyöz Sevtap Aytuğ da makyaj tekniği eğitimi verecek.

4 gün sürecek, 11 başlık altında toplam 22 ders saatinden oluşan ücretsiz sinema kurslarında devamsızlık yapmadan katılanlara “katılım belgesi” verilecek.

Kursiyerlerin alacağı dersler ve eğitimi verecek kişiler şöyle:

- Türk Sinema Tarihi - Burçak Evren

- Film Analizi - Mehmet Açar (Sinema Yazarı ve SİYAD Başkanı)

- Film Yönetimi - Çağan Irmak

- Senaryo - Özgür Şeyben (Sinema Yazarı ve M.Ü.G.S.F. Sinema TV Bölümü

Öğretim Görevlisi)

- Oyunculuk - Pelin Batu ve Aykut Oray

- Film Müziği ve Ses Tasarımı - Alper Maral (Besteci ve Caz Piyanisti)

- Bilgisayar Destekli Görsel Efekt - Mincho Alekov Marinov)

- Sinemada Makyaj Teknikleri - Sevtap Aytuğ

- Sinemada Kurgu - Ulaş Cihan Şimşek (Yazı Tura, Eve Dönüş filmlerinin

kurgucusu)

- Görüntü Yönetimi ve Işık - Prof. Bülent Vardar

16.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004