Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Maliki’den tashih-i karar

Irak’ta ulusal uzlaşma konferansı dün sabah Bağdat’ta başladı. AFP muhabiri, konferansa 200 kadar siyasi temsilci ve yetkilinin katıldığını bildirdi. Konferans, başşehrin merkezinde olağanüstü güvenlik tedbirleriyle çevrili “yeşil bölgede” yapılıyor.

Konferansın başında Kur’ân okundu. TV’den naklen yayınlanan konferans, “sağlık nedeniyle” toplantıya katılamayan Devlet Başkanı Celal Talabani’nin sözcüsü Kamuran Karadaği tarafından resmen açıldı.

Başbakan Nuri Maliki’nin, bilahare söz alarak, “millî birliği tesis amacıyla” bazı açıklamalarda bulunması bekleniyordu.

Yakın çevresine göre, Maliki, Amerikan askerleriyle çatışmalarda yakalanan direnişçilere af getirileceğini ve eski Baas yöneticilerinin topluma kazandırılması için tedbirler alınacağını açıklayacaktı.

Bu beklentiler çerçevesinde Irak Başbakanı Nuri Maliki, eski rejimin askerlerine orduya katılmaları teklifinde bulundu. Bağdat’taki “yeşil bölgede” bu sabah başlayan ulusal uzlaşma konferansında söz alan Maliki, “Irak ordusu, vatana hizmet etmek isteyen eski ordunun subay ve erlerine kapılarını açıyor” dedi. Maliki, 200 kadar siyasi temsilci ve yetkiliye hitap ederken, “eski rejimin askerlerinin, imkanlar ölçüsünde orduya katılacaklarını” belirtti. Maliki, “ulusal birlik hükümetinin, orduya katılmayanlara da emekli maaşı ödeyeceğini” bildirdi. Saddam Hüseyin rejiminin 2003’te devrilmesinden sonra, ABD’nin isteği üzerine çıkarılan yasayla eski iktidar partisi Baas mensupları, ordu ve bütün kamu kurumlarından atılmıştı.

Bu tedbir, Amerikan yönetiminin Irak’ta savaş sonrasında yaptığı en büyük hatalardan sayılıyor.

/ BAĞDAT

17.12.2006


 

BM, 6 ay daha Kıbrıs’ta kalacak

BM Güvenlik Konseyi dün bir karar alarak Kıbrıs’ta Geçici Barış Gücü’nün (UNFCYP) görev süresini 15 Haziran 2007 tarihine kadar uzattı.

Kararda ayrıca BM’nin Kıbrıs sorununun çözümünde başrol oynadığı vurgulandı. BM Güvenlik Konseyi yaptığı toplantıda, geçen hafta BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın adada son altı aydaki gözlemlerini ve 15 Aralık 2006 tarihinde görev süresi dolan UNFCYP’in süresinin uzatılmasıyla ilgili önerisini içeren raporunu ele aldı. Güvenlik Konseyi bu konuyla ilgili hazırlanan karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Kararda, Annan’ın siyasi işlerden sorumlu yardımcısı İbrahim Gambari’nin çabalarıyla adada iki taraf arasında 8 Temmuz anlaşmasına varılmasından memnuniyet duyulduğu açıklanırken bu ilkeler anlaşmasının, adadaki statükonun kabul edilemez olduğu, iki toplumlu, iki-bölgeli ve siyasi eşitlik temeline dayanan kapsamlı bir çözüme ulaşılması gerektiği fikrini desteklediği belirtildi. Kararda bu sürecin devam etmesi gerektiği vurgulandı.

Kararın en önemli olumlu yanlarından biri ise Kıbrıs sorununun kapsamlı ve daimi çözümünde iki tarafa yardımcı olma açısından BM’nin ana rolünü vurgulaması oldu. KKTC Temsilcisi Büyükelçi Kemal Gökeri, söz konusu kararda “Kıbrıs hükümetine” atıfta bulunulduğunu ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

/ NEW YORK

17.12.2006


 

Filistin'de erken seçim kararı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, erken milletvekili ve devlet başkanlığı seçimleri yapılması kararı aldığını açıkladı.

Abbas, televizyondan yaptığı açıklamada, seçimlerin mümkün olan en kısa zamanda yapılacağını söyledi. Mahmud Abbas, seçimler yapılıncaya kadar geçecek ara dönemde ise teknokratlardan oluşacak bir ulusal birlik hükümeti kurulması için bütün çabanın gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Abbas’ın yardımcısı Yasir Abid Rabbo, erken seçim gününün bir hafta içinde belirleneceğini ve seçimlerin 3 ay içinde yapılacağını belirtti.

Bu arada, İktidardaki Hamas ise Abbas’ın seçim kararını reddetti.

Filistin lideri Mahmut Abbas başkanlık ve genel seçimlerin erkene alınacağını açıkladı. Abbas’ın beklenen kararının ardından, büyük bir ihtimalle Mart ayından önce Filistin’in genel seçimlere gitmesi bekleniyor. Filistin Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar, Abbas’ın erken seçim kararına istianaden, “Biz bu kararı tanımıyoruz. Mahmud Abbas istifa etmek istiyorsa edebilir” dedi.

/ RAMALLAH

17.12.2006


 

BM utanç duvarı için büro kuruyor

BM Genel Kurulu, İsrail’in Batı Şeria’da inşa ettiği duvarın Filistinlilere verdiği zararları kayda geçirecek bir büronun kurulmasını kabul etti.

Genel Kurul’daki oylamada büronun kurulması 7’ye karşı 162 oyla kabul edildi. Viyana’da bulunacak büronun kurulmasına İsrail ve ABD şiddetle karşı çıkıyor. Büronun kurulması kararının, Uluslararası Adalet Divanı’nın duvarın yasa dışı olduğunu ilân eden 2004’teki kararına uygun olarak alındığı belirtildi.

Büro, Filistinlilerin duvar inşaatından kaynaklanan zararlarını inceleyerek kayda geçirecek. Filistin’in BM temsilcisi Riyad Mansur, bunun Adalet Divanı’nın kararının uygulanmasında bir adım olduğunu söyledi. Mansur, duvar inşaatı sırasında Filistinlilerin tarlalarına, topraklarına ve evlerine el konulduğunu, duvarın binlerce Filistinliyi yerlerinden ettiğini, hareket özgürlüğünü kısıtladığını, işlerine, okullarına, hastahanelere gitmelerine engel olduğunu belirtti.

Mansur, bu zararların doğru bir şekilde kayda geçirilmesinin tazminat için ön gereklilik olduğunu kaydetti. İsrail, Filistinli intihar komandolarının Batı Şeria’dan İsrail’e geçişini önlemek bahanesiyle 2002’de 700 kilometrelik duvar inşaatına başlamıştı.

/ NEW YORK

17.12.2006


 

Rusya’dan NATO’ya suçlama

Rusya Federasyonu Güvenlik Teşkilâtı (FSB) Başkanı Nikolai Patrushev, büyük devletlerin gizli servislerinin Rusya’da faaliyet alanı bulmak için aktif çaba içinde olduklarını iddia etti.

Patrushev bu gizli servislerin birinci önceliklerinin de yeni NATO üyesi olan ülkelerin Rusya’da bulunan siyasî bağlantılarını kullanmak olduğunu savundu. FSB Başkanı’na göre eski Sovyet ülkelerinin Rusya’da bulunan iş çevreleri ile olan ilişkileri, üniversitelerle olan ilişkileri, savunma endüstrisi ve silâhlı kuvvetlerle olan bağlantıları değerlendirilebilecek bilgi noktaları arasında yer alıyor. Patrushev sadece 2005 ve 2006 yılları arasında Rusya’da faaliyet içinde bulunan 50’den fazla gizli servisi tesbit ettiklerini açıkladı.

/ MOSKOVA

17.12.2006


 

Peres: Haniye İran ajanı!

İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, Filistin Başbakanı İsmail Haniye’yi “İran’ın ajanı” olmakla suçladı.

Devlet radyosuna konuşan Peres, geçtiğimiz günlerde İran’ı ziyaret eden ve bu ülkeden maddî yardımla dönen Haniye’nin İran’ın ajanı olduğunu söyledi. Peres, İsrail’i ortadan kaldırmak isteyen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın bu gayede kullanılacak para verdiğini ifade ederek Birleşmiş Milletler’den Ahmedinecad’ın görevden ihracını istedi.

/ KUDÜS

17.12.2006


 

Türkmenler Suriye’ye sığınıyor

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Suriye temsilcisi Erşad Salihi, Irak’ta yaşanan güvenlik sorunundan dolayı Suriye’ye sığınan Iraklı Türkmenlerin sayısının 50 bin’e ulaştığını söyledi.

Suriye’yi ziyaret eden Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani’ye Kerkük Türkmenlerinin sorunlarını bildirdiğini belirterek, “Başta Türkiye İçişleri Bakanı Sayın Abdullah Gül, ardından Irak İçişleri Bakanı Bolani’nin Suriye ziyareti Irak’ta güvenliği sağlamayı hedefliyor. Iraklı bakanla yaptığımız toplantıda iç sorunlarımızı ele aldık. Biz Türkmenler olarak Kerkük meselesi konusundaki tedirginliğimizi dile getirdik. Çünkü Kerkük’te güvenlik, belli bir grubun elinde; bundan dolayı Kerküklü Türkmenler diyarlarını terk etmek zorunda kaldı. Bazısı Türkiye’ye bazısı da Suriye’ye sığındı” dedi.

/ ŞAM

17.12.2006


 

Berlin’de Türk huzur evi açıldı

Almanya’nın başşehri Berlin’de bakıma muhtaç Türk yaşlılara hizmet verecek Türk Huzur Evi törenle hizmete açıldı.

Türk Huzur Evi’nin açılışına katılan Berlin Başkonsolosu Ahmet Nazif Alpman, Türklere yönelik bir huzur evinin açılmasının Türklerin kendilerini çoğunluk toplumundan uzaklaştırdıklarına değil, bu topluma uyum sağladığına dair bir işaret olduğunu söyledi. Törene ayrıca Berlin Eyaleti Sosyal İşler Bakanlığı Müsteşarı Petra Leuchner, Friedrichshain-Kreuzberg İlçesi Belediye Başkanı Franz Schultz, Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Berlin Eyalet Meclisi Grup Başkanı Friedbert Pflüger, Berlin Türk Cemaati Genel Başkanı Tacettin Yatkın ve Marseille Klinikleri Denetleme Kurulu Başkanı Ulrich Marseille katıldı.

/ BERLIN

17.12.2006


 

Libyalı el Kaide üyesine idam

Irak’ta El Kaide örgütünün, koalisyon askerlerine ve Iraklı hedeflere yönelik 8 saldırıda rolü bulunduğunu kabul eden Libyalı bir üyesi idam cezasına çarptırıldı.

ABD ordusundan yapılan açıklamada, Merkez Ceza Mahkemesinin 6 Aralıkta, terör suçlusu olmakla itham ettiği Libyalıyı idam cezasına çarptırdığı bildirildi. Kimliği açıklanmayan Libyalının bir baskın sırasında yakalandığı belirtildi. Irak’ta idam cezaları asılarak infaz ediliyor.

/ BAĞDAT

17.12.2006


 

Ruanda Lideri Kagame: Fransa soykırıma ortak

Ruanda lideri Paul Kagame, Fransa’yı 1994 soykırımına ortak olmakla suçladı. Le Figaro gazetesine demeç veren Kagame, Paris’in 1994 yılında Ruanda’da 800 bin kişinin hayatına mal olan katliâmın “işbirlikçisi” olduğunu söyledi ve Fransa’nın “özür dilemesini” istedi.

Fransız adaletinin kendisi ve yardımcıları hakkında tutuklama kararı çıkardığını hatırlatan Kagame, “Bizce Fransız devleti adaletin arkasına saklanarak kendi suçunu örtbas etmeye çalışıyor” dedi.

“Fransız yargıç, kendi devletinin yaptıklarını gizlemeye çabalıyor” diyen Kagame, “Oysa dünya alem biliyor ki, soykırımı yapan milis ve katilleri Fransız askerleri eğitti” diye konuştu. Kagame, “Fransa, yargıçlarının Ruandalı yetkilileri suçlamasına müsaade ederse, Ruandalı yargıçlar da Fransız yetkililer aleyhinde aynı şeyi yapar” dedi ve bu krizden çıkış için Paris’in “özrünü” beklediğini belirtti.

Fransız mahkemesi, selefini öldürttüğü gerekçesiyle Kagame ve 9 arkadaşı hakkında tutuklama emri çıkarınca iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler kopmuştu.

/ PARİS

17.12.2006


 

Ölüm mangası liderine başarısız operasyon

Irak’ın başşehri Bağdat’ta Şiilerin yaşadığı Sadr semtinde bir ölüm mangasının liderine yönelik düzenlenen operasyonda bir militan öldü, 6 kişi tutuklandı.

ABD ordusundan yapılan açıklamada, Amerikan askerlerinin desteklediği Iraklı güçlerin oluşturduğu özel timin düzenlediği operasyonun hedefinin, Bağdat’ta adam kaçırma, cinayet ve füze saldırılarından sorumlu 100 kadar militanın lideri olduğu, ancak söz konusu kişinin yakalanamadığı bildirildi. Operasyonda sivillerden ve Iraklı askerlerle koalisyon güçlerinden ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi.

/ BAĞDAT

17.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004