Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Top artık Rum tarafında

Lefkoşa’da Lokmacı barikatındaki üst geçit dün yıkıldı. KKTC İçişleri Bakanı Özkan Murat ve Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev, Lefkoşa Türk Belediyesi ekipleri tarafından yapılan yıkım çalışmalarını yerinde izledi. Türk tarafının iyi niyetle üst geçidi kaldırma kararı aldığını ve üzerine düşeni yaptığını belirten Murat, “Bugünden itibaren top Rum tarafındadır” dedi. “Yine elimizi uzattık ve sıkılmasını bekliyoruz” diyen Murat, Rum tarafının da karşı duvarı yıkması gerektiğini kaydetti.

Lefkoşa’da Lokmacı barikatındaki üst geçidin yıkıldı. Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğulları, yıkım sırasında yaptığı açıklamada üst geçidin yıkım çalışmaların akşama tamamlanacağını ve sökülen malzemelerin belediye deposuna taşınacağını söyledi. Bulutoğulları, malzemelerin tamir edildikten sonra Lefkoşa’daki Atleks Sanverler Ortaokulu’nun önüne monte edileceğini bildirdi.

KKTC İçişleri Bakanı Özkan Murat ve Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev, Lefkoşa Türk Belediyesi ekipleri tarafından kompresör ve iş makineleri kullanılarak yapılan yıkım çalışmalarını yerinde izledi. Özkan Murat, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk tarafının iyi niyetle üst geçidi kaldırma kararı aldığını söyledi. Türk tarafının üzerine düşeni yaptığını belirten Murat, “Bugünden itibaren top Rum tarafındadır” dedi.

“Yine elimizi uzattık ve sıkılmasını bekliyoruz” diyen Özkan Murat, Kıbrıs Rum tarafının karşı duvarı yıkması gerektiğini kaydetti. Rum tarafı duvarı yıkmadığı sürece Lokmacı kapsının açılamayacağına işaret eden Murat, sivil toplum örgütleri ve topyekûn olarak, Rum tarafının duvarı yıkmadığını dünya kamuoyuna anlatmak gerektiğini belirtti.

Özkan Murat, bir soru üzerine, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve askerle tam bir uyum içinde olduklarını ve sorun bulunmadığını ifade ederek, bu aşamadan sonra bunları konuşmanın gereği olmadığını kaydetti.

Türk tarafının barış ve iki toplum arasındaki iyi ilişkilerin gelişmesi için elinden geleni yaptığını, Rum tarafının ise gerginlik meydana getirdiğini kaydeden Raşit Pertev, “Biz üzerimize düşeni yaptık. Şu andan itibaren top Rum tarafındadır. Burada bir geçiş noktası açılmazsa bunun sorumluluğu Rum tarafında olacaktır” diye konuştu.

Kapının açılmasıyla Lefkoşa’da bir canlanma yaşanacağını, Rum tarafının bunu istemediğini belirten KKTC Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev, Rum tarafının Kıbrıs Türkünün ekonomik kalkınmasını istemediğini söyledi. Pertev bir soru üzerine, Rum yönetimi Diplomatik Büro Sorumlusu Tasos Conis ile yeni yılda yoğun bir görüşme sürecine gireceğini ifade ederek, BM Genel Sekreteri’nin Siyasî İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari’nin başlattığı sürecin canlanmasını ve hayata geçmesini umut ettiğini kaydetti. Üst geçidi yıkma çalışmalarına bölge esnafı ve basın yoğun ilgi gösterdi. Bazı televizyon kanalları, yıkım çalışmalarını canlı yayınladı.

Pertev, Türk tarafının Lokmacı kapsının açılması için çok çalıştığını, Rum tarafının üst geçidi bahane gösterdiğini anlatarak, “şimdi o bahanenin ortadan kaldırıldığını” söyledi.”Üst geçit bir duvar değil, geçiş içindir” diyen Pertev, “Biz köprüyü kaldıracağız dedik, bugün kaldırıyoruz. Bugünden itibaren top Rum tarafındadır” ifadesini kullandı. Türk tarafının kapının açılması için uğraş verirken, Rum tarafının kılını bile kıpırdatmadığını anlatan Pertev, “Karşımızdaki ucube duvarı kaldırması gerekiyor” dedi.

YIKIM ÇALIŞMALARI

YAKLAŞIK 200 BİN YTL'YE MAL OLACAK

KKTC ile Güney Kıbrıs arasında yeni bir geçiş noktası açılması düşünülen Lefkoşa’nın Lokmacı bölgesinde yapılan üst geçidin kaldırılması çalışmaları, uzun süren tartışmaların ardından bugün başladı. Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından başlatılan yıkım çalışmalarını izlemek üzere çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu Lokmacı’ya toplandı. Polis de bölgede geniş güvenlik tedbirleri aldı.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğulları, kararın herkese “hayırlı” olması dileğinde bulunarak, yıkım çalışmalarının yaklaşık 200 bin YTL’ye mal olacağını açıkladı. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, sözcüsü Hasan Erçakıca aracılığıyla 28 Aralıkta yaptığı açıklamada, “Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının, 2007 yılının ilk çeyreği içinde kapsamlı çözüm müzakerelerini başlatma kararlarına ve iki halkın işbirliği duygularının geliştirmesine yardımcı olmak amacıyla, Lokmacı Kapısının açılmasına engel olduğu ileri sürülen üst geçidin kaldırılmasına karar verdiğini” açıklamıştı.

/ LEFKOŞA

10.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush’un son kumarı

  Top artık Rum tarafında

  Papadopulos memnun olmadı

  ABD Somali'ye saldırdı

  Saddam’a dair yeni görüntüler

  Barroso ve Bush Türkiye’ni üyeliğini görüştü

  Blair Irak’a tecavüz suçundan yargılanıyor

  İsrail yeni patron mu arıyor?

  İmama yakartop muamelesi


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004