Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Mortgage zengine yarayacak

Konut sektörüyle ilgili yetkilileri, mortgage (tutsat) olarak bilinen konut finansman sisteminin bu reel faizle başarılı olamayacağını belirterek, tek maaşlı memur ve işçilerin ev alamayacağı sistemden yüksek gelirlilerin yararlanacağını söylediler.

Yetkililer, sistemin uygulanmaya başlamasıyla konut fiyatlarında ve kira bedellerinde yaşanacak artış ve taksitlerin ödenememesinin sosyal sıkıntılara yol açabileceği uyarısında bulundular.

Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan sistemin iki yıldır konuşulduğunu ve 2008 yılında yürürlüğe gireceği halde şimdiden yasalaşmasını seçim yatırımı olarak gördüğünü ifade etti. Sistemin konuşulmaya başlanmasıyla konut fiyatlarında ve kira bedellerinde artışlar yaşandığını öne süren Aslan, ‘’Taksitleri arka arkaya 2 ay ödeyemeyenin evi elinden alınacak. Bu sosyal sıkıntılara yok açacaktır’’ diye konuştu. Aslan, şunları söyledi: ‘’Yeni konutlar yapılmadan bu sistem, mevcut konut ve kira fiyatlarını yükseltir. Hükümetin, önce devam eden inşaatlara yatırım yapması gerekir. Ayrıca Borçlar Kanununun da değişmesi gerekir. Kredi faiz oranları düşse bile konut fiyatları artacağından, sistemle tek maaşlı öğretmenin, polisin, memurun ev sahibi olması zor. Sistem, zaten varlıklı olan kişilere yarayacak. Evi olan başka bir ev daha alacak.’’

Türkiye’de iş güvencesinin olmadığını işaret eden Aslan, ‘’İş güvencesinin olmadığı bir ülkede uzun vadeli borç ödeme planı nasıl uygulanabilir’’ sorusunu yöneltti. Aslan, dar gelirlilerin konut sahibi olmasının, Hazine arsalarına maliyetinin bir kısmının devlet tarafından karşılanan konutların yapılmasıyla mümkün olacağını belirtti.

“Dargelirliler bu sistemden yararlanamayacak

İzmir Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yılmaz Özcan da sistemin krediye dayalı bir usul olduğunu belirterek, dar gelirlilerin bu sistemle ev sahibi

olabileceğine inanmadığını kaydetti. Aylık geliri 500-700 YTL olan bir ailenin aylık ödeyebileceği kredi miktarının en fazla 200-300 YTL olabileceğini ifade eden Özcan, ‘’Geliri en az bin 500 YTL olanlar için faydalı bir sistem. Dar gelirli vatandaş bu sistemden yararlanamayacak, parası olanlar da yakınları üzerine alacağı evlerle birden fazla ev sahibi olabilecek’’ dedi.

/ İZMİR

23.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bu faizlerle mortgage zor

  Mortgage zengine yarayacak

  7 milyon konut ihtiyacı

  TEB: Mortgage faizleri düşürmez

  Kalkınma Ajanslarına Danıştay freni

  Sanayiciye elektrik katkısı

  Türkiye, AB’nin 7’inci ekonomisi olacak

  DSİ, projelerini özele açıyor

  Tüketici güveni azaldı

  Erken mesai küresel ısınmayı önlemez


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004