Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Dünyamız nurlansın



Genelde dünya, özelde Türkiye ciddî sıkıntılar içerisinde adeta yuvarlanıyor. ‘Sıkıntı’ denilince akla ‘maddî’ sıkıntılar gelmesin. Tabiî ki, açlık ve sefalet başta olmak üzere pek çok sıkıntı ile insanlık âlemi muzdarip, ancak asıl sıkıntı manevî âlemde, ruhlarda yaşanan sıkıntılardır. Maddî sıkıntıların çaresini bulmak kolay iken, manevî yaraları tedavi etmek çok daha zahmetli ve zordur.

İnsanlığın çektiği sıkıntılara şahit olan İstiklâl Marşı şairimiz merhum Mehmed Akif; hem temenni, hem de duâ niyetiyle şöyle demiş: “Doğrudan doğruya Kur’ân’dan alıp ilhamı/ Asrın idrakine sunmalıyız Kur’ân’ı.”

Merhum Akif’in duâsı, Risâle-i Nur’un neşriyle kabul olmuş diyebiliriz. Çünkü Risâle-i Nur, dost ve düşmanın da tasdikıyle, insanların imanını tehlikeye atan bütün sorulara ‘ikna edici’ cevaplar vermiştir.

Risâle-i Nur Külliyatının neşri, kolay olmamıştır elbette. ‘İfsat komiteleri’ bu nurların neşrini engellemek için her türlü yola başvurmuşlar, ancak bütün imkânsızlığa rağmen, ‘iman,’ tekniğe meydan okumuştur. Belki de dünya tarihinde örneği olmayan bir şekilde, Risale-i Nur eserleri 600 bin (altıyüzbin) adet elle çoğaltılmıştır.

Çok gerilerde kalan bu sıkıntılardan sonra şükürler olsun ki artık Risale-i Nur eserleri her türlü teknik imkânlar kullanılarak çoğaltılabiliyor ve dünya dillerine de tercümeleri yapılıyor. Artık Risale-i Nur’a ulaşma noktasında bir sıkıntı yok, ancak ‘anlama’ konusunda aynı şeyi söylemek zor. Oysa, Risale-i Nur’u doğru anlamaya her zamankinden daha fazla muhtacız.

İşte Yeni Asya Neşriyat, Risâle-i Nur’un daha iyi anlaşılmasına hizmet edecek bir gayret ortaya koydu ve Risâle-i Nur Külliyatını yeni bir tanzim ile okuyuculara ulaştırdı. Böylece, yıllar süren gayretler meyvesini vermiş oldu. Yeni tanzimle hizmete sunulan eserlerin tabiî ki ‘ana metni’nde bir değişiklik yok. Yapılan, sadece ‘teknik’ düzenlemeler ve bu da Risale-i Nur’un anlaşılmasına hizmet edecek. Yeni tanzimle yayınlanan eserlerdeki en bariz fark, sayfada geçen kelimelerin anlamlarının aynı sayfada yer alması. Bu şekilde, ‘bilinmeyen kelimeler’i bulmak daha kolay oluyor.

Hazırlanan Risâle-i Nur Külliyatının tanıtımı için önceki akşam İstanbul Akgün Otel’de bir toplantı düzenlendi. Toplantıda da ifade edildiği üzere, bu çalışma Risâle-i Nur’un ‘şerh, tanzim ve izahı’ anlamında bir çalışma. Toplantı için hazırlanan sinevizyona konuşan Üstad Bediüzzaman’ın talebelerinden Mustafa Sungur Ağabey ve Mehmet Nuri Güleç (Fırıncı Ağabey) Risâle-i Nur’un mevcut ‘dinî eserler’den farklarını çok veciz bir şekilde anlattı. Fırıncı Ağabeyin, Risâle-i Nur’un ‘dil’inin sade oluşunu anlatırken verdiği örnek de dikkat çekiciydi. Buna göre, Risale-i Nur’un telif edildiği dönemde yazılan resmî yazışmalara bakılırsa, bunları anlamak neredeyse imkânsızken Risale-i Nur’u anlamak çok daha kolay. Aynı şekilde, açıklama yapan gazetemizin imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular ve edebiyatçı yazar İslâm Yaşar’ın tesbitleri de dikkat çekiciydi.

“Risâle-i Nur’u anlamakta sıkıntı çekiyorum” diyenlerin bahanesi azaldı. Külliyatı bu şekilde hazırlayıp fikir dünyamıza sunma konusunda emeği geçen herkese teşekkürler. Okuyalım ve dünyamız nurlansın...

23.02.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.02.2007) - Müstehcenlik sağlığı da bozar

  (21.02.2007) - Duâlarla bu günlere geldik

  (19.02.2007) - Doğru söyleyeni kovmayın!

  (18.02.2007) - Duâya sığınmak

  (17.02.2007) - Modern ‘hurafe’ler

  (16.02.2007) - Çok yönlü tehlike

  (15.02.2007) - Dün 301, bugün 288, yarın?

  (14.02.2007) - Kaç kişi “düşünce suçlusu?”

  (13.02.2007) - Kızlar ayrı sınıfa!

  (12.02.2007) - Gaziantep’in derdi, hepimizin derdi

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004