Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Fişleme: Karanlık dosyalar dünyası

28 Şubat sürecinde Batı Çalışma Grubu’nu deşifre eden Hasan Celal Güzel, yeni bir skandalı ortaya çıkardı. Buna göre, 2002-2004 yılları arasında jandarma genel komutanlığı yapan Em. Org. Şener Eruygur, 3 Kasım seçimlerinden sonra işbaşına gelen 6 bakan, 32 milletvekili ve 100’ü aşkın üst düzey bürokratı fişlemiş. Jandarma İstihbarat Teşkilatı’nın (JİT) raporunda, toplam 150 isim, ‘şucu, bucu’ diye itham ediliyor. Hasan Celal Güzel, JİT raporunun yaklaşık 1 yıl önce eline geçtiğini belirtiyor.

Zaman’ın Ömer Şahin imzalı haberine göre Güzel, fişlenen kişileri “Türkiye kritik bir süreçten geçiyor” düşüncesiyle şimdilik açıklamayacağını kaydediyor. Söz konusu uygulamanın suç niteliği taşıdığını vurgulayan eski bakan, “Rapor elimde. Yapılan hukuk dışı işlem, göz bebeğimiz gibi korumamız gereken Silahlı Kuvvetler’imizi de yıpratır.” diyor.

Hasan Celal Güzel’in verdiği bilgiye göre, Jandarma İstihbarat Teşkilatı’na hazırlatılan rapor, trajikomik bilgiler ve suçlamalarla dolu. Jandarma’nın resmî antetini taşıyan belgede, bakan ve milletvekillerinin fotoğraflarının yanında ne tür ‘irticaî’ faaliyette bulunduklarına ilişkin bilgiler yer alıyor. Bu kişilerin kimlerle görüştüğü ve hangi eğilimde olduklarına kadar birçok detaya giriliyor.

Raporda, bazı sivil toplum örgütlerinin etkinlikleri ve sosyal faaliyetler de ‘irtica’ kapsamında değerlendiriliyor. Fişlenen isimlerin siyasi geçmişi de dikkat çekici. Meclis Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener gibi AK Parti’nin çekirdek kadrosu raporda geçmiyor. İrtica damgası yiyen bakan ve milletvekillerinin önemli bir kısmını ANAP ve DYP kökenli isimler oluşturuyor.

Emekli Orgeneral Şener Eruygur halen Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanlığı görevini yürütüyor.

Bu, Türkiye’nin kadim bir hastalığı...

Eski defterler, eski defterler, eski defterler...

Kimler hakkında ne dosyalar tutulmuş...

28 Şubat süreci, fişleme hadisesinin cılkının çıktığı dönem...

Bir ara, 28 Şubatçılar, ihbar furyası başlatmışlardı, komşu komşuyu ihbar edecekti.

Kebapçılara varıncaya kadar kara listeler oluşturulmuştu.

Milli Güvenlik Kurulu’nda, kurul üyeleri bile irtica suçlamasına hedef kılınıyordu.

Eş durumundan fişleme, parmaktaki yüzükten, dizdeki secde izinden, baştaki takke izinden, ananın başörtüsünden, babanın sakalından, amcanın imamlığından, dayının falanca derneğin yöneticisi olmasından, çocuğun gittiği dersaneden, kaldığı yurttan.... daha nelerden nelerden fişleme...

Şener Eruygur’unki, 2002 sonrasını ilgilendiriyor.

Şu çok söylendi, durdu:

-Jandarma hala fişleme yapıyor.

Ben de bir yazımda, bir ildeki jandarma komutanlığının, okullarda görev yapan İHL – İlahiyat kökenli öğretmenleri tesbit ettiğini yazmıştım da o ilin valisi, benden, soruşturma açmak için somut belgeler istemişti.

-Acaba Jandarma İstihbarat teşkilatı bugün de fişleme yapıyor mu?

İçişleri Bakanı’nın, kendisine bağlı bu teşkilatın bugün herhangi bir fişleme yapmadığını net olarak söyleyebilmesini isterdim.

Şunlar biliniyor:

-28 Şubat süreci ve sonrasında Türkiye’de binlerce kişinin fişlendiği açık bir gerçektir.

-Şu an bile tutulan bu dosyaların, medyaya yansıtılan “hakkında irtica suçlaması var” iddiasıyla, kişilerin tayin, terfi gibi işlerini etkilediği kesindir.

-Siyasi iktidar, henüz bir dosya temizleme işlemi yapabilmiş değildir. O yüzden, bizzat tayin etmek istediği üst düzey bürokratlar bile “dosyalar” yüzünden tayin edilememekte, buna karşılık dosyalar, “tayin edildiği görev için yeterli görülmedi” sözcüklerinin arkasına saklanmaktadır.

Bakanlar, milletvekilleri ve üst düzey bürokratların bile fişlenmesi... sade vatandaşın nasıl bir gözaltı kıskacı ile karşı karşıya bulunabileceğinin göstergesidir. Evet, yaman bir gözaltı yaşıyoruz.

Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi babında daha bir kaç fırın ekmek yemesi lazımdır.

ahmettasgetiren.com.tr, 25.2.2007

Ahmet TAŞGETİREN

26.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  On yıl sonra 28 Şubat’ın neresindeyiz?

  Türkiye klasikleri

  Neo-con’ların yeni hedefi

  Fişleme: Karanlık dosyalar dünyası


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004