Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Bankalar tıkandı mortgage yetişti

Başbakan Vekili Abdüllatif Şener, ‘’Mortgage tasarısı çıkmayacak olsaydı bankalar şu andaki konut kredilerini bile veremezlerdi, verecek durumda değillerdi’’ dedi.

Çeşitli incelemelerde bulunmak ve toplantılara katılmak üzere Sivas’a gelen Şener, şehirde yayın yapan Kanal 58 televizyonunda banttan yayınlanacak olan programda soruları cevapladı.

Şener, (Mortgage Yasası’nda hükümet içerisinde görüş ayrılıkları var mıydı? Süreç nasıl gelişti, yasa bundan sonra Türkiye’ye ne getirir?) şeklindeki soru üzerine şöyle konuştu: ‘’Bir kere farklı bakanların bakış açılarından farklı yorumlara konu olan madde hükümet tasarısı olarak meclise gelmedi. Hükümet tasarısında o madde yoktu. Plan ve Bütçe Komisyonu Alt Komisyonunda o madde tasarı metnine ilave edildi. Ancak üst komisyon görüşmeleri sırasında ben o maddenin biraz test edilmesi gereğine ihtiyaç olduğunu düşündüğüm için yürürlük tarihini üst komisyonda 2008’e çektirmiştim. Ama şimdi genel kurulda yürürlük tarihi filan da bir tarafa madde tamamen çıktı. Dolayısıyla hükümetten gelen metinde bu olmadığına göre bu konuyu hükümet üyeleri ile bağlantılı bir durum olarak değerlendirmemek lazım. Ve bana göre mortgage sistemi zaten bizati kendi teşvikini bünyesinde taşımaktadır.’’

BORÇLU VE VARLIKLI OLMA İYİDİR

Bazılarının bu sistemin borçluluğu artıracağını öne sürdüğünü ifade eden Şener, şöyle konuştu: ‘’Diyorlar ki (bu borçluluğu artıracak. İnsanlar ev sahibi olacağım diye 10-20 yıl süreyle borçlu olacak) Hayır. Şu sorunun cevabını aramak lazım. Borçsuz ve varlıksız olmak mı iyidir? Yoksa borçlu ve varlıklı mı olmak iyidir? Borçsuz ve umutsuz mu olmak iyidir? Borçlu ve umutlu mu olmak iyidir? Borçsuz ve heyecansız mı olmak iyidir? Borçlu ve heyecanlı mı olmak iyidir? Bana kalırsa ikinci söylediklerim doğrudur. Ve hesabını yapan, kendini planlayan ve sonunda bir eve ulaşacağı için dinamik bir yapı kazanan insan unsuru bu ülkenin en büyük ihtiyacıdır. Bu ihtiyacı karşılamış olacaktır. İnsanımız önüne bir hedef koyup o hedefi karşılama, o hedefe ulaşma mücadelesini verecek bir dinamizm kazanacaktır. Bu ülkemiz için çok büyük bir getiridir.’’

/ SİVAS

26.02.2007


 

Hayvancılık alarm veriyor

Ankara Ticaret Odasınca (ATO) hazırlanan ‘’Hayvancılık Raporu’’, Türkiye’de hayvancılık sektörünün topyekün alarm verdiğini ortaya koyuyor. Rapora göre, Türkiye nüfusu 1990 yılından bu yana yüzde 26,9 artarken, hayvan varlığı yüzde 33,7 oranında azaldı.

ATO’dan yapılan yazılı açıklamada, Odanın, TÜİK, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Veteriner Hekimleri Derneği ile Ankara Veteriner Hekimleri Odası kaynaklarından yararlanarak hazırladığı

‘’Hayvancılık Raporu’’nda, Türkiye’nin nüfusunun 1990 yılından bu yana yüzde 29.6 artış gösterdiği, hayvan varlığının ise tam tersine azaldığı bildirildi.

Rapora göre, Türkiye’nin 1990 yılında toplam hayvan varlığı (kanatlı hayvan hariç) 64 milyon 992 bin baş iken, 2005 yılı sonunda 43 milyon 86 bin 802 başa düşerek yüzde 33.7 azalma gösterdi.

1990 yılında 40 milyon 553 bin olan koyun sayısı yüzde 37.6 azalarak 25 milyon 304 bine, 10 milyon 977 bin olan keçi sayısı yüzde 40.5 azalarak 6 milyon 517 bine, 6 milyon 694 bin olan sığır sayısı da yüzde 45.7 azalarak 3 milyon 633?e geriledi.

Son 20 yılda başta terör nedeniyle kırsal kesimde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan nüfusun sektörden uzaklaşmak zorunda kalması, Türkiye’nin koyun varlığında önemli azalmaya neden oldu. 1980 yılında 48 milyon baş olan koyun varlığı, 25 milyon başa geriledi. Koyun varlığındaki 23 milyon baş civarındaki azalmanın ekonomiye maliyeti 3 milyar doları buldu.

/ ANKARA

26.02.2007


 

Açlık ve yoksulluk sınırı yükseldi

Türk-İş, Şubat ayında açlık sınırının 628 YTL 75 YKr, yoksulluk sınırının 2 bin 48 YTL 05 YKr’ye yükseldiğini bildirdi.

Türk-İş Araştırma Merkezi’nce yapılan araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için aylık zorunlu gıda harcaması tutarı, bu ay bir önceki aya göre 1.75 oranında arttı. Bu artış ile son dört yılın en yüksek Şubat ayı artışı elde edildi. Gıda harcaması tutarında son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 13.27 olurken, geçen yıl bu oran yüzde 6.09 düzeyinde gerçekleşti. Açlık sınırı tutarındaki artış 10.81 YTL ve yoksulluk sınırı tutarındaki artış 35.22 YTL düzeyinde olurken, yıllık artış tutarı ise sırayla 73.68 YTL ve 240.01 YTL hesaplandı.

/ ANKARA

26.02.2007


 

Ocak ayında köprülerden 37 milyon YTL gelir

Geçen yılı 410 milyon YTL geçiş ücreti geliri ile geride bırakan İstanbul Boğaziçi köprüleri ve işletmedeki paralı otoyollar, yeni yılın ilk gelirini elde etti.

Karayolları Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre 2007 yılı Ocak ayı sonu itibari ile İstanbul Boğaziçi, Fatih Sultan Mehmet köprüsü ve paralı otoyollardan 36 milyon 639 bin 515 bin YTL gelir elde edildi. Bu dönemde, köprü ve otoyollardan çift yönlü olarak toplam 19 milyon 949 bin 768 araç geçiş yaptı.

Yeni yılın ilk ayında sağlanan gelirin 15 milyon 108 bin 924 YTL’lik bölümü Boğaziçi köprülerinden ede edilirken köprüleri kullanan araç sayısı ise 10 milyon 880 bin 896 oldu. Aynı süre içinde 21 milyon 530 bin 591 YTL gelir elde edilen paralı otoyollardan ise yine çift yönlü olarak 9 milyon 68 bin 872 araç geçiş yaptı.

/ ANKARA

26.02.2007


 

Mersin’de mısır ekimi başladı

Mersin’de, mısır fideleri toprakla buluşmaya başladı. Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, çiftçilerin büyük umutlarla erkencil ürünlerini toprakla buluşturmaya başladıklarını söyledi.

Mısır ekimlerinin her yıl Mart aylarının sonlarına doğru gerçekleştiğine işaret eden Gökçel, şöyle konuştu: ‘’Hava sıcaklıklarının normalin üzerinde seyrettiği Mersin’de, mısır üreticileri, büyük ümitlerle fidelerini toprakla buluşturmaya başladı. Ürünün iyi fiyat etmesini ümit ediyoruz. Hükümetin açıklayacağı iyi bir fiyat ile üreticinin hasat zamanı yüzünün gülmesini temenni ediyoruz.’’

/ MERSİN

26.02.2007


 

Kömürde arama seferberliği

Enerjide yerli kaynağa dönüş projelerine hız veririlirken TKİ Genel Müdürlüğü, yeni yılın ilk büyük boyutlu dekapaj inşaatı işleri çalışmalarını da ihale aşamasına getirdi.

İthal enerjiye bağımlılığın azaltılması amacı ile kamu kuruluşlarınca ortak yürütülen çalışmaların ilk önemli etabı TKİ’ye bağlı Konya-Ilgın sahasında yapılacak dekapaj çalışmaları ile başlatılıyor.

Garp Linyitleri İşletmesine (GLİ) bağlı Konya-Ilgın işletme sahasındaki rezervlerin ekonomiye kazandırılması amacı ile 2.8 milyon metreküplük dekapaj inşaat işleri ihale açıldı.

/ ANKARA

26.02.2007


 

Zeytin ürecitisi bilgilenmeli

Zeytinden daha fazla kar elde edebilmek için ihraç etmek gerektiği, bunun için uluslar arası tarım politikalarına uygun hareket etmek gerektiği bildirildi.

Mersin Tarsus ve Köylerini Geliştirme Derneği (TARKÖYDER) tarafından düzenlenen ‘Zeytin Yetiştiriciliği’ konulu çiftçileri bilgilendirme toplantısında zeytinin yetiştirilmesinden sonra en önemli hususun ürünü satıp kar elde etmek olduğu, çiftçilerin bu hususta bilgilenmesi gerektiği anlatıldı.

/ MERSİN

26.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004