Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Su kıtlığı uyarısı

Karadeniz Çevre Derneği (KAÇED) Başkanı Yaşar Yeğen, yaşanan su kıtlığında doğal felaketlerin ve sanayi kaynaklı kirliliğin yanı sıra suyun kötü idaresi ve yönetim hatalarının payının da önemli olduğunu söyledi.

Yeğen, yaptığı açıklamada, suyun insan hayatı için en önemli unsur ve sanılanın aksine sınırlı bir kaynak olduğunu belirtti. Su kaynaklarının etkin kullanımının önündeki en önemli sorunlardan birinin, halen kaynakların etkin ve sürdürülebilir kullanımının sağlanamaması olduğunu ifade eden Yeğen, şöyle devam etti:’’Akarsu ve yer altı su kaynaklarının çevre etkilerine hassaslığı, tarım, endüstri ve evsel kullanıcıların artan ihtiyaçları, su kaynakları yönetimini gittikçe karmaşık ve zor bir problem haline getirmektedir. Yaşanan su kıtlığında doğal felaketlerin ve sanayi kaynaklı kirliliğin yanı sıra suyun kötü idaresi ve yönetim hatalarının payı da önemlidir.’’

Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilir yönetiminin uzun dönemli ekonomik kalkınmada önemli rol oynadığını vurgulayan Yeğen, ‘’Su kaynakları potansiyeli doğu yörelerinde ağırlıkta olmasına rağmen, ihtiyaçlar batı bölgelerinde yoğunlaşmaktadır. Gerek tarımda gerekse endüstride uygun olmayan kontrolsüz kullanımlar nedeniyle su kalitesi problemleri yaşanmaktadır. Ayrıca sulak alanlara gereken önemin verilmemesi ve insan etkisine açık olması nedeniyle geri dönülemez etkiler doğabilmektedir’’ diye konuştu.

“SU KULLANIMI İKİ KATINA ÇIKTI”

Yeğen, dünya nüfusunun yüzde 44’ünü barındıran 80 ülkenin şimdiden su sıkıntısı çekmeye başladığını söyledi. Dünya genelinde su kullanımının, 1940-1980 yılları arasındaki su kullanımının iki katına çıktığına dikkati çeken Yeğen, ‘’Nüfusun hızla artmasına karşılık, su kaynaklarının sabit kalması nedeniyle su ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Dünyadaki mevcut suyun hacmi 141 milyar metre küptür. Bu miktar dünya yüzeyini 3 kilometre kalınlığında bir tabaka halinde sarabilecek büyüklüktedir’’ dedi. Tatlı suların en önemli kaynağının yağış olduğunu ifade eden Yeğen, küresel yıllık yağış miktarının 500 bin metre küp olduğunu ve değişmediğini ifade etti.

Türkiye 2030'da su sıkıntısı çekebilir

Dünyada kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının ortalama 7 bin 600 metre küp olduğunu vurgulayan Yeğen, şöyle konuştu:’’Ülkemizde ise tatlı su kaynakları oldukça sınırlıdır ve ihtiyaca ancak cevap vermektedir. Türkiye’nin kullanılabilir su potansiyeli 110 milyar metre küptür. Bunun yüzde 16’sı içme ve kullanmada, yüzde 72’si tarımsal sulamada, yüzde 12’si ise sanayide tüketilmektedir. Türkiye’de yıllık ortalama bin 430 metre küp olan kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı, 2030 yılında nüfusu 80 milyona ulaşacak Türkiye’de kişi başına bin 100 metre küpe düşecektir. Bu da Türkiye’nin su sıkıntısı çeken ülke konumuna geleceğini göstermektedir. Veriler 2050 ya da 2100 yılında, Türkiye’nin çok ciddi su kriziyle mücadele etmesinin kaçınılmaz olduğunu göstermektedir.’’

Yeğen, Türkiye’nin henüz su kıtlığı çeken ülkeler arasında yer almadığını, ancak hızlı nüfus artışı, kirlenme ve yıllık yağış ortalamasının dünya ortalamasından düşük olması nedeniyle gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini vurguladı.

/ RİZE

27.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  28 Şubat, en büyük kadrolaşma harekâtı

  Seçmen listelerini kontrol ettiniz mi?

  Şevket Kazan: BÇG’yi geç fark ettik

  Türkiye’den neden bu kadar korkuyoruz?

  Hocalı katliâmı kara bir sayfa

  DTP’li Türk ve Tuğluk’a hapis cezası

  Kutlular: Çizgimizde kırık yok

  Pamuk’a verilen destek Yeni Asya’ya verildi mi?

  Eski Van milletvekili Bayram'a tahliye

  Kozluk’ta kuş gribi

  Diyanet, umre fiyatlarını düşürdü

  Çocuk hırsızlarda artış

  Su kıtlığı uyarısı

  Depremzede köylüler zor günler geçiriyor

  Kur’ân kursunda okuma yazma öğrendiler

  Evlerinde uyurken zehir soludular

  Orhan Erinç: Başbakan kendisini gazetecilerin sicil amiri gibi görüyor

  Tüm huzurevleri birarada

  İnternette zararlı oyunlar tercih ediliyor

  Rahatsızlanan yolcu, uçağa acil iniş yaptırdı

  Tataristan Diyanet’i Yeni Asya Vakfını ziyaret etti

  Afganlı gençler için kültür merkezi

  Kebir Camii 7 asırdır ayakta


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004