Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

M. Ali KAYA

Mânevî güç



Maddeye hükmeden mânâ, insana hükmeden ise ruhtur. Ruha güç veren iman ve imandan kaynaklanan güzel haslet ve duygulardır. Bunların başında da ilim, hikmet, sabır, sebat, haklılık, hak ve hakikate taraftarlık ve ihlâs gibi hasletler yer alır.

Yüce Allah, Kur’ân-ı Kerim’de “İnanıyorsanız üstünsünüz”1 buyurur. Demek üstün olmak inanmaya ve iman gücüne bağlıdır. Bediüzzaman Hazretleri de “Bütün gücünüzü ihlâsta ve hakta bilmelisiniz”2 derken bu âyetin denizinden bir damlayı bize izah etmiştir.

Hak ve hakikatin gücü inanılmaz derecededir. Bunun için Peygamberimiz (asm) “Hak daima galiptir; hak ve hakikate galebe çalınmaz”3 buyurur. İnsan hakka dayanmakla güçlü olur. Yoksa güçlü olduğu için haklı olmaz. Kur’ân-ı Kerim’in insanlığa verdiği en önemli dersin başında “Haklı olanın güçlü olması”4 gelmektedir.

Sabır, sebat hakta sabır ve sebattır. Haklı dâvâdan vazgeçmemek ve her nev'î sıkıntıya göğüs gererek hakkı her yerde müdafaa etmek sabır ve sebattır. Haksızlıkta inat etmeye ise taassup denir ki bu nev'î taassubun en dehşetlisi inançsızlarda ve sapık fırka ve düşüncelerde bulunur.

İnsana manevî güç veren hasletlerden birisi de günah ve masiyetten uzak durmaktır. Günahkâr bir insan güçlü olamaz. Kendisinden daha az günahlı olana karşı daima mağlup durumdadır. Suçluluk psikolojisi günahtan kaynaklanır. Günahkâr insan ise daima zelildir. Kendisinden daha iyi durumda olana karşı nasıl güçlü olabilir? Bunun içindir ki Hz. Ömer (ra), İran Fatihi olan Sa’d bin Ebi Vakkas’a (ra) yazdığı mektubunda “Sana ve beraberindekilere Allah’tan korkmayı tavsiye ederim. Çünkü Allah’tan korkmak, düşmana karşı en büyük hazırlıktır. Size düşmanlarınıza karşı herhangi bir günah işlemekten şiddetle kaçmanızı tavsiye ederim. Çünkü askerin günahları, kendileri için düşmanlarından daha tehlikelidir. Müslümanlar, düşmanlarının günahkâr oluşu sebebiyle zaferi kazanırlar. Günah işlemekte düşmanlarımızla eşit olursak, düşmanlarımız bizden daha iyi sayılır. Eğer biz, düşmanlarımızı manevî üstünlüğümüzle yenemezsek, maddî gücümüzle hiçbir zaman yenemeyiz” buyurmuşlardır.

Manevî gücü arttıran hususların başında ise ibadet ve duâ gelir. İbadetlerin başında gelen farzları yapan, büyük günahlardan sakınan ve Allah’a tevekkül ederek sadece O’na dayanıp güvenenler elbette kendine güvenerek, kendi gücü ile iş yapmaya çalışanlara nispeten daha güçlü ve kuvvetlidirler. Bediüzzaman Hazretleri, “Besmele” ile Allah’a dayanan ve Allah’a güvenen bir insanın manevî gücünü, askere kaydolan ve askerlik nizamına giren bir askerin, kendine güvenerek hareket eden başıboş birine nispeten ne derece güçlü işler yaptığını nazara vererek çeşitli risâlelerinde anlatmaktadır. Bilhassa “Birinci Söz”de bu husus misâllerle anlatılmaktadır. İman ve Besmele ile Allah namına hareket eden adam, askerlik nizamına tâbî olan bir er gibi kendi gücünden çok fazla güç ve kuvvete sahip olur. İşte bu manevî güçtür.

Manevî gücü arttıran hususlardan birisi de her gün takip ettiğimiz okumalarımızdır. Gerek “tefekkürî ibadet” olan Risâle okumaları, gerekse her gün takip ettiğimiz Kur’ân ve Cevşen okumaları bunların başında gelir. Bu da insana çok büyük bir manevî güç verir. Sabah namazını zamanında kılan ve günlük dersini yapan birisi, bir gün bunu terk ve ihmal ettiği zaman ne derece manevî bir güç kaybettiğini anlar ve hisseder.

Sonuç olarak, günümüzde moral denen manevî güç, gerçekte imandan kaynaklanan ve Allah’ın yardımına insanı mazhar eden manevî güçtür. Felsefî düşüncelerin tersine, insanın kendine güveni değil, Allah’a olan güveninin bir sonucudur.

Dipnotlar:

1- Âl-i İmran, 3:139

2- Lem’alar (2005) s. 393

3- Buhari, Cenâiz, 79; Sözler, (2004) s. 1180–1181

4- Sözler (2004) s. 219, 1159

31.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.03.2007) - İzzet-i İslâmiye

  (15.03.2007) - Mevlânâ yılı ve Bediüzzaman

  (23.02.2007) - Sosyal hayat

  (18.02.2007) - Gençlik ve sosyal hayat

  (15.02.2007) - Akıllı insan

  (14.02.2007) - Sosyal insan

  (08.02.2007) - Kur'ân-ı Kerim'in anlaşılması

  (31.01.2007) - Medya ve şiddet

  (28.01.2007) - İcad kavramı üzerine

  (25.01.2007) - Vukufiyet ve derinlik

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004