Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Enflasyonda riskler sürüyor

TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Bursa iş dünyası temsilcileri enflasyonun düşmemesinin belirsizliklere sebeb olduğunu belirterek, ekonomideki durgunluğa, nakit sıkıntısına işsizliğe, cari ve dış ticaret açığına dikkat çektiler.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, “İç piyasadaki durgunluk ve nakit sıkıntısına rağmen enflasyonun düşmemesi bize belirsizliklerin sürdüğünü gösteriyor. Gecikmiş kamu zamlarına ilave olarak, petrol fiyatlarında bir süredir gözlenen düşüşün yeniden artış eğilimine geçmesi gibi etken de, önümüzdeki dönemde enflasyonu olumsuz etkileyebilir” dedi.

Türkiye’nin önemli bir dönemeçte olduğunu belirten Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras da, ekonomideki genel gidişatın durma noktasına geldiğini söyledi. Enflasyon ile birlikte cari açığın ve dış ticaret açığının sanayicinin sırtında bir kambur olduğunu belirten Aras,” Seçimlerin yaşanacağı 2007 yılı Türkiye için önemli bir dönemeç buna bağlı olarak ekonomiye baktığımızda ibre her an değişebilir. Biz sanayiciler bu süreçte kendimizi diken üzerinde hissediyoruz” şeklinde konuştu.

Ülkenin en çok üretime ve istihdama ihtiyacı olduğuna değinen Rumelili Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (RUMELİSİAD) Başkanı Vehbi Varlık ise Türkiye’de hala uygulanmakta olan yüksek faiz oranlarına dikkat çekerek hedefinden devamlı sapan enflasyon oranlarının da sanayicinin elini kolunu bağlayan bir husus olduğunu söyledi. Merkez bankasının yüksek faiz ile cari açığı teminat altına alma çabasında olduğunu belirten Varlık, bunlara bağlı olarak faiz konusunda merkez bankasının duruma müdahale edecek bir stratejisi dahi olmadığını dile getirdi.

Bursa Genç Sanayici, İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin ise iş dünyasının zorlu bir sürece girdiğine işaret etti. Sezgin, “İhracat ve ithalat oranlarında bir dengesizlik söz konusu bunlara bağlı olarak Türk sanayicisi hem vergiler, hem de enerji iç politikası sebebiyle ağır bir enerji faturası ödemek zorunda kalıyor. Girdi maliyetleri de sanayici geleceğe dair beklentileri açısından önünü görmesini engelliyor. Enflasyon düşse bile piyasalar bunu hissedemiyorken bir de enflasyonun yükselmesi sanayiciyi içinden çıkılmaz bir kıskaca sokuyor. Türk ekonomisinin lokomotifi olan KOBİ’ler için önlemler bekliyoruz. Ayrıca cari açığın ve dış ticaret açığının azaltılmasını, sürekli artan işsizliğe çözüm bulunması şart ” dedi.

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

05.04.2007


 

Enflasyon şaşırtmadı

Enflasyonda geçen ay çift haneye çıkan Türkiye, Mart ayı itibariyle de çift hanede kaldı. Mart itibariyle yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 10.86, ÜFE’de yüzde 10.92 olarak gerçekleşti.

Mart ayında TÜFE artışı 0.92, ÜFE ise 0.97 oldu. Yılın ilk üç ayında TÜFE yüzde 2,36, ÜFE yüzde 1,88 oranında artış gösterdi. Mart ayı itibariyle 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 10,15, üretici fiyatlarında yüzde 10,63 düzeyinde gerçekleşti. Böylece yılın ilk çeyreğinde, Merkez Bankası’nın belirlediği yüzde 4 yıllık enflasyon hedefiyle uyumlu patika aşıldı.

/ ANKARA

05.04.2007


 

Eker: Tarımsal kuraklık riski yok

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “Küresel ısınmaya bağlı olarak Türkiye’de bu yıl tarımsal kuraklık riski yoktur. Yaşanan meteorolojik kuraklıktır. İçme suyunda Ankara’yı besleyen barajın dışında hiçbir barajda problem yok” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de bu yıl tarımsal kuraklık riski bulunmadığını bildirdi.

Eker Şanlıurfa’da, Türkiye’nin bazı bölgelerinin önceki yıllara göre bu yıl biraz daha az yağış aldığını, ancak bunun meteorolojik kuraklık olduğunu aktararak, ‘’Bu tarımsal kuraklık değildir. Dolayısıyla kimse spekülasyon yapmasın. Şu anda nisan yağışlarının uzun yıllar ortalaması istikametinde gitmesi durumunda, tarımla ilgili sorun beklemiyoruz. Türkiye’de bu yıl tarımsal kuraklık riski bulunmuyor. Bunu açık ve net söylüyorum. İçme suyu konusunda da bildiğim kadarıyla Ankara’yı besleyen baraj dışında hiçbir barajda problem yok. Yuvacıkta bir problem vardı, ancak o da son yağışlarla aşıldı. Hatta, ‘biz su borcumuzu ödemeye hazırız’ şeklinde bir açıklaması oldu oradaki belediyenin. Dolayısıyla herhangi bir problem yok’’ dedi.

/ ŞANLIURFA

05.04.2007


 

Vergi iadesinin yerine geçim indirimi

Emeklilerden sonra, çalışanlar için de vergi iadesi uygulamasına son verilirken, yerine asgarî geçim indirimi getirildi. Kanuna göre asgarî geçim indirimi, mükellefin kendisi için asgarî ücretin yıllık brüt tutarının yarısı olacak.

Vergi iadesi uygulaması yerine asgari geçim indirimi sistemini getiren düzenleme yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’den yayınlanan kanun ile emeklilerden sonra, çalışanlar için de vergi iadesi uygulamasına son verilirken, yerine asgari geçim indirimi getirildi. Yasaya göre asgari geçim indirimi, mükellefin kendisi için asgari ücretin yıllık brüt tutarının yarısı olacak. Eşi çalışmayan işçi ve memurlara, ayrıca brüt asgari ücretin yüzde 10’u; çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere, ilk 2 çocuk için yüzde 7.5, diğer çocuklar için yüzde 5 oranında indirim sağlanacak.

Bakanlar Kurulu, asgari geçim indirim tutarlarını, toplamı asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmamak üzere artırma veya kanuni oranına kadar indirmeye yetkili olacak. Asgari geçim indirimi, 1 Ocak 2008’den itibaren elde edilen gelirler için geçerli olacak.

/ ANKARA

05.04.2007


 

Merkez: Enflasyon kademeli düşecek

Merkez Bankası, gelecek aylarda enflasyonun kademeli bir düşüş eğilimine gireceğini tahmin ettiğini açıkladı. Mart ayı fiyat gelişmeleri ile ilgili bir açıklama yapan banka; ayrıca Nisan ve Mayıs aylarında giyim fiyatlarında mevsimsel artışlar beklendiğini bildirdi.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, Mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 10,86 olarak gerçekleştiği hatırlatılarak, “Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde düşük baz nedeniyle mal grubunda yıllık enflasyon yükselirken hizmet fiyat artışları geçen ayın seviyesini korumuş ve bu gelişmeler sonucunda özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin yıllık artışı yükselmiştir. Geçen ay yayımlanan fiyat gelişmeleri raporunda öngördüğümüz söz konusu yükselişin geçici olduğu ve önümüzdeki aylardan itibaren enflasyonun kademeli bir düşüş eğilimine gireceği tahmin edilmektedir” denildi.

/ İSTANBUL

05.04.2007


 

Maliye Antalya’da 144 oteli denetledi

Antalya’da yerli ve yabancı futbol takımlarının kamp yaptığı turistik tesisler, Maliye Bakanlığı ekiplerince denetlendi.

Denetimler sonucu, 9 Ocak - 31 Mart tarihleri arasında Antalya’da 144 otel, motel ve tatil köyünde, 900 yerli ve yabancı futbol takımının kamp yaptığı belirlendi. Konuyla ilgili bilgi veren Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü, takımlarının kamp yerlerinin belirlenmesi ve hizmetlerin sağlanmasında hizmet veren 124 aracı kurumun 13 milyon 271 bin 433 YTL kazanç sağladığını anlatan Sütçü, yerli ve yabancı futbol takımlarının kamp dönemlerinde aracı kurumlarla birlikte 34 milyon 888 bin 344 YTL hizmet bedeli tespit edildiğini bildirdi.

Kamp dönemlerinde vergi düzenine uymayan işletmelere de 498 bin 531 YTL usulsüzlük cezası verildiğini açıklayan Sütçü, Maliye Bakanlığı görevlilerince yapılan denetimlerde bu ay içinde de 101 yerli ve yabancı futbol takımının Antalya’da kamp yapacağını belirtti.

/ ANTALYA

05.04.2007


 

Dolar 1,36 YTL’ye geriledi

Dolar 1,37 YTL’nin altına inerek 11 Mayıs 2006’dan beri en düşük seviyeyi gördü. Borsada yüzde 1.1’lik artış yaşandı.

Beklentilerin altında kalan Mart enflasyon verilerinin etkisiyle dolar ve faizde düşüş yaşanıyor. Önceki gün yaklaşık 11 ayın en düşük seviyesi olan 1,3725 YTL’ye kadar düşen dolar, dün de 1,37’nin altına inerek 1,3675 YTL’yi gördü. Bu, 11 Mayıs 2006’dan beri en düşük seviyeyi oluşturdu.

Borsada da yükseliş yaşanıyor İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi günün ilk seansında 499 puan artışla 44 bin 808 puana yükseldi. Hisse senetlerinin ortalama değer kazancı yüde 1.13 oldu.

/ İSTANBUL

05.04.2007


 

Karayolları arazisinin parası otoyola

Karayollarının İstanbul Levent’te bulunan arazisinin 800 milyon dolara alıcı bulmasının ardından, para daha gelmeden kullanımının yolu açılıyor.

Araziden ancak yıl ortasında gelmesi beklenen yaklaşık 1,1 milyar YTL’nin, bölünmüş yol ve otoyol yatırımlarında kullanılması hedefleniyor. Karayolları Genel Müdürlüğü, paranın gelmesini beklemeden ek ödenek talebiyle Devlet Planlama Teşkilatına (DPT) başvurdu. İki paket halinde yapılan ek ödenek başvurusunun ilkinde otoyollar için 550 milyon YTL, ikincisinde ise bölünmüş yollar için 710 milyon YTL ek ödenek talep edildi. DPT, otoyollara ilişkin ek ödenek talebini inceleyerek onay verdi ve konuyu Yüksek Planlama Kuruluna (YPK) götürdü. Müsteşarlığın 710 milyon YTL tutarındaki bölünmüş yollara ilişkin ek ödenek talebine ilişkin incelemesi ise halen devam ediyor.

/ ANKARA

05.04.2007


 

Malatyalı gençler bölgenin geleceğine ışık tutacak

Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) bünyesinde kurulan ve İstanbul’daki üniversitelerde okuyan 24 Malatyalı gencin bir araya geldiği çalışma grubu MİADAP araştırma ve planlama çalışmaları ile bölgenin geleceğine ışık tutacak.

Boğaziçi, İstanbul, Marmara ve Yıldız Üniversitelerinde farklı branşlarda öğrenim gören 24 gencin oluşturduğu MİADAP Grubu, bölgenin sorunlarını araştırıp, çözüm yolları üreterek hazırlayacakları raporları kamuoyu ile paylaşacaklar. Malatya ve bölgesini 2023 yılına hazırlayan proje ile potansiyel kaynakların verimli kullanımının sağlanmasını, yeni gelişim alanlarının belirlenmesini, insan kaynaklarının planlanması ve imkânların maksimum düzeyde kullanılırlığını sağlayacak sürdürülebilir bir eylem planı oluşturulacak. Malatya’nın Doğu ile Batı arasında bir bağlantı noktası olduğu gerçeğinden hareketle, Malatya ile birlikte kaderdaş şehirleri de kapsayan bölgesel gelişmiş bir orta merkez oluşturmak amaçlanıyor. Proje ile ayrıca küreselleşen dünyadaki son gelişmeler ve Türkiye’nin ulusal kalkınma planlarına paralel olarak şehirdeki sanayi ve ticaretin dönüştürülmesi hedefleniyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

05.04.2007


 

Arçelik’ten 324 milyon YTL net kâr

Arçelik AŞ, 2006 yılı faaliyetlerinden 324,1 milyon YTL konsolide vergi sonrası net kâr elde etti.

Arçelik AŞ’den, dün gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul Toplantısına ilişkin Borsaya yapılan açıklamada, şirketin, 2006 yılı faaliyetlerinden 324 milyon 147 bin 396,89 YTL konsolide vergi sonrası net kâr elde ettiği bildirildi. Açıklamada, yasal kayıtlarda 332 milyon 170 bin 392,84 YTL’si cari yıl karından olmak üzere toplam 623 milyon 676 bin 129,85 YTL dağıtılabilir kâr olduğu görüldüğü kaydedildi.

/ İSTANBUL

05.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004