Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Müşerref’e neocon desteği

ABD’nin eski BM Daimî Temsilcisi John Bolton, Pakistan’da 3 Kasım’da OHAL ilân eden Devlet Başkanı Pervez Müşerref’e destek çıktı. Bolton, ülkede “İslâmcı radikaller” tarafından bir ihtilâl yapılmasının ya da Müşerref’in bir suikaste kurban gitmesinin son derece tehlikeli bir duruma yol açacağını savunarak, “Bu durumda ülkenin nükleer silâhlarının El Kaide’nin eline geçmesi söz konusu olabilir’’ iddiasında bulundu.

ABD’nin eski BM Daimi Temsilcisi John Bolton, Pakistan’da 3 Kasım’da sıkıyönetim ilân eden Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in ‘’ülkenin sahip olduğu nükleer silâhların yanlış ellere geçmemesi için’’ desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Bolton, BM Gazeteciler Kulübü’nde (UNCA) yeni yazdığı ve yeni basılan’’Teslimiyet Seçenek Değil: ABD’yi BM’de ve Dünyada Savunma’’ isimli kitabını tanıttı ve gazetecilerin uluslararası politika ile ilgili sorularını cevapladı.

Bolton, kitabının BM kapsamında ABD ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nda kapalı kapılar ardında kararların nasıl alındığını kendi yaşadıkları ve izlenimleriyle anlatmaya çalıştığını söyledi.

Bolton, Pakistan’daki durumla ilgili sorulan bir soru üzerine, ülkedeki şartların iyi olmadığını herkesin bildiğini, kimsenin bundan memnuniyet duyamayacağını, ancak konuya ABD’nin stratejik çıkarları açısından bakıldığında ülkenin nükleer silâhlarının güvenli ellerde olmasının en önemli mesele olduğunu belirtti.

John Bolton, ülkede İslâmî radikaller tarafından bir ihtilâl yapılmasının ya da Müşerref’in bir suikaste kurban gitmesinin son derece tehlikeli bir durum meydana getireceğini belirterek, ‘’Bu durumda ülkenin nükleer silâhlarının El Kaide’nin eline geçmesi söz konusu olabilir’’ dedi. Bolton, ABD’nin, Müşerref’i, ülkenin nükleer silâhlarının, ‘’yanlış ellere geçmesini’’ yıllardır önlediği ve bugün de bunu yaptığı için desteklemesi gerektiğini belirtti.

Bolton, İran’ın nükleer programıyla ilgili sorular üzerine ise 4 yıldan fazla bir zamandır yürütülen müzakerelerin ardından, İran’ın nükleer programından vazgeçmediğini, müzakere yolunun işe yaramadığına inandığını söyledi.

İran’da kötüye giden ekonomik şartlar, etnik grupların yönetimden hoşnutsuzluğu ve özellikle genç nüfusun daha değişik bir hayat yaşama istekleri sebebiyle rejimden memnun olmadığını söyleyen Bolton, İran’da rejim değişikliğinin söz konusu olabileceğini ifade etti.

Bolton, İran’ın nükleer programının uluslararası barış ve güvenlik için tehdit oluşturduğunu belirterek, ABD’nin İran’a askerî bir operasyon düzenlemesinin de son çare olarak gündeme gelebileceğini belirtti. John Bolton, BM Güvenlik Konseyi’nin, İran’ın nükleer programına yönelik aldığı kararların ve ön gördüğü yaptırımların pek etkili olmadığı yorumunda bulundu.

ABD’nin eski BM Daimî Temsilcisi Bolton, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradey’i de eleştirerek, Baradey’in UAEK’ye zarar verdiğini ileri sürdü.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

11.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Müşerref’e neocon desteği

  Körfez ülkeleri, uçuş krizini azaltacak

  Pakistan’da olağanüstü hal bir ay sonra kalkıyor

  Gürcistan üzerinde ABD-Rus polemiği

  Chavez: Aznar gerçek bir faşist

  Butto’nun Çaudri ziyareti engellendi

  Peres’e ağırlama Kral’ı gölgede bıraktı

  6 Amerikan askeri öldürüldü

  Endonezya’da mehtere büyük ilgi

  ABD yanlısı aşiret liderleri infaz edildi


 Son Dakika Haberleri