Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Stajyer sürücü dönemi başlıyor

İçişleri Bakanlığı, her yıl yüzlerce kişinin ölümü, binlerce kişinin yaralanmasına sebep olan ve ekonomiye büyük zarar veren trafik kazalarının önlenmesi için uzun süredir çalışıyor.

2004 yılında gündeme gelen ve dönem dönem kamuoyunda tartışılan Karayolları Trafik Kanunu'nda önemli değişiklikler içeren reformlar, AB standartlarına uyum sağlamayı amaçlıyor. Gelişim Sürücü Kursu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alan ile 2008 yılı itibariyle hayata geçirilecek değişiklikleri konuştuk.

Yeni uygulamayla, sürücü kurslarını başarıyla tamamlayanlara, 'stajyer sürücü' belgesi verileceğini belirten İbrahim Alan, "Stajyer sürücü belgesi, 2 yıl süreyle geçerli olacak. Bu süre içerisinde 2 kez kırmızı ışıkta geçen, 2 kez hız limitini aşan, uyuşturucu, alkollü maddelerle araç kullanan, asli kusurlu olarak ölümlü ve yaralamalı kazalara karışan, 60 ceza puanını dolduran stajyer sürücülerin belgeleri iptal edilecek. Bu kişilerin yeniden sürücü belgesi alabilmesi için bir kez daha sürücü kurslarında eğitim görüp, sınavları geçmeleri gerekecek" dedi.

Uygulama yürürlüğü girdiğinde, stajyer sürücü belgesi iptal edilip tekrar almak isteyenler, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı tarafından muayene edilerek olumlu rapor almaları da gerekecek. İkinci defa iptal olursa, yine aynı hükümler uygulanacak. Stajyer sürücü belgesi alanlar 2 yıl içinde belirtilen kuralları ihlal etmezse, asıl sürücü belgesini almaya hak kazanacaklar. Sürücü belgesi sahibi olanlar 50 yaşına kadar 10 yılda bir, 50- 65 yaş arası 5 yılda bir, 65 yaşından sonra 3 yılda bir sağlık kontrolünden geçecekler.

Ehliyetler de değişiyor

Değişiklikler sadece stajyer sürücülükle sınırlı değil; ehliyetler de değiştirilecek. Bunun yanı sıra yapılacak değişikliklerden bazıları şöyle:

-Ağır vasıta ve otobüslerin karıştığı kazaların fazla olması sebebiyle, bu araçları kullananlar için de değişiklikler planlanıyor. Kamyon, yolcu otobüsü ve okul taşıtı kullanan sürücülerin 3 yıllık ehliyet sahibi olması şartı aranacak.

-Yeni düzenlemeyle, hasarlı trafik kazalarına artık trafik polisi değil sigorta şirketlerinin eksperleri bakacak.

-Trafik kazalarının aslî kusurlarına alkollü araç kullanma, hız sınırını ihlâl, ehliyet olmadan araç kullanma ve tek yönlü yollarda geri geri gitme de eklendi.

-Özellikle büyük şehirlerde değnekçi olarak bilinen korsan parkçılara, 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası ile 265 YTL ile 2 bin 600 YTL arasında değişen para cezası verilecek.

Recep BOZDAĞ / ANKARA

18.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Avrupa: Başörtüsü yasağına hayır

  60 ÜLKE BİZİM GİBİ

  Dindarlara her gün baskı yapılıyor

  MHP'nin çözümü de muğlâk

  Başörtüsü tartışmasına Gül girmiyor

  Personeline sahip çıkan başhekime teşekkür

  Ali Bardakoğlu: Başörtüsü dinin gereği

  Başörtüsü yasağını çözmek, bütün partilerin görevi

  AKP, MHP'nin teklifini olumlu karşıladı

  Millet artık lâf değil, icraat bekliyor

  Diyarbakır'daki patlamayla ilgili 2 kişi yakalandı

  Türkiye'nin yargıcı seçilecek

  Bayrak şairi anıldı

  Maden ocaklarında iş kazaları azaldı

  Stajyer sürücü dönemi başlıyor

  Elektronik sigaraları iade edip parasını isteyin

  Gelibolu Yarımadasında büyük karışıklık yaşanıyor

  Akdeniz hızla kirleniyor

  Merzifon Havaalanı tamamlanmak üzere


 Son Dakika Haberleri