Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

60 ÜLKE BİZİM GİBİ

New York merkezli Freedom House (Özgürlük Evi) adlı örgüt 2007 yılı için hazırladığı Dünya Özgürlük Raporunda 90 ülkeyi "özgür," 60 ülkeyi "kısmen özgür," 43 ülkeyi de "özgür değil" şeklinde sınıflandırıyor. Rapora göre dünya nüfusunun 2 milyar 391 milyon 400 bini "özgür olmayan," 1 milyar 185 milyon 300 bini "kısmen özgür" ülkelerde yaşıyor. Kuruluşun araştırma bölüm başkanı Arch Puddington, 2007'nin özgürlükler açısından bir gerileme yılı olduğunu söyledi.

30 yıldır, 193 ülkede siyasî özgürlükler ve kişi haklarının gelişmesini yakından New York merkezli örgütün araştırma bölüm başkanı Arch Puddington, yaptığı açıklamada 2007'nin, özgürlükler açısından bir gerileme yılı olduğunu belirtti. Puddington, "Son iki yılın kayıtlarına baktığımızda, son 15 yıl içinde ilk kez, üst üste iki yılda özgürlüklerin gerilediğini görüyoruz" dedi.

Açıklamasında bir başka kaygı verici gelişmeye daha dikkat çeken Puddington, "Ayrıca demokrasiye karşı direniş de görülüyor. Bunu da sadece enerji zengini Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Venezüella değil Çin gibi halktan gelecek demokrasi hareketlerinden korkan rejimlerde görüyoruz. Bu ülkeler rejim aleyhtarlarının hapsedilmesinden, vergi polisini insanların üzerine salmaya, sivil toplum kuruluşlarına sınırlayıcı yeni düzenlemeler getirmeye kadar, birçok yönteme başvuruyor" dedi.

RAPORDAN DETAYLAR

Özgürlük Evi, 2007 yılı için hazırladığı Dünya Özgürlük Raporunda 90 ülkeyi "özgür", 60 ülkeyi "kısmen özgür", 43 ülkeyi de "özgür değil" şeklinde sınıflandırıyor. Rapora göre dünya nüfusunun 2 milyar 391 milyon 400 bini "özgür olmayan", 3 bin 28 milyon 190 bini, "özgür", bir milyar 185 milyon 300 bini ise, "kısmen özgür" ülkelerde yaşıyor.

2006 yılında "kısmen özgür" ülkeler arasında bulunan Filistin 2007'de "özgür olmayan" ülkelerin kategorisine dahil olurken, seçime dayalı demokrasilerin sayısı da iki azalarak 123'ten 121'e indi. Moritanya bu kategoriye eklenirken Filipinler, Bangladeş ve Kenya, bu gruptan çıkarıldı. Geçen yıl seçim yapan Tayland ise, "özgür olmayan" kategorisinden "Kısmen Özgür" grubuna dahil oldu.

AB ülkeleri, ABD, İsrail ve Bahamalar gibi ülkelerin "özgür" kategorisinde yer aldığı raporda Azerbaycan, Küba, İran, Rusya, Suudi Arabistan ve Suriye "özgür olmayan" ülkeler, Venezüella, Uganda, Singapur ve Ürdün "kısmen özgür" ülkeler olarak kaydedildi.

ORTA ASYA'DAKİ OTOKRATİK

REJİMLER DAHA DA KATILAŞIYOR

Özgürlük Evi'nin yöneticilerinden ve eski Sovyetler Birliği'nin yerine kurulan ülkeleri izleyen Christopher Walker da açıklamasında "Eski Sovyet Bloğu ülkeleri, araştırmada incelediğimiz tüm bölgeler arasında özgürlüklerin en çok sınırlandığı grup olarak karşımıza çıkıyor. Buralardaki otokratik rejimler daha da katılaşıyor" dedi.

Walker, Rusya'da parlamento seçimlerinin adil olmayan şartlarda yapıldığını, Gürcistan'da polisin göstericileri şiddet kullanarak bastırdığını ve sıkıyönetim ilan edildiğini belirtti. Yetkili ayrıca, bölgedeki birçok ülkede basının sistemli bir şekilde baskı altında tutulduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ SIRADA

Raporda siyasî ve medenî haklar alanında, Türkiye, "kısmen özgür" olarak sınıflandırılırken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, "özgür" olarak tanımlanıyor. Raporda, Türkiye'de 22 Temmuz seçimlerinin serbest ve adil olarak yapıldığı belirtiliyor.

Türkiye, hem "siyasî haklar" hem de "sivil özgürlükler" kategorilerinde ise en iyiden en kötüye doğru 1'den 7'ye kadar yapılan sıralamada 3. sırada yer aldı.

PAKİSTAN'DA MUHALEFETİN

DOĞMUŞ OLMASI UMUT VERİCİ

Özgürlük Evi'nin Güney Asya yetkilisi ise birçok olumsuz eğilime rağmen, başta Pakistan olmak üzere çok canlı bir muhalefetin doğmuş olmasını umut verici bir belirti olarak görüldüğünü söyledi.

Özgürlük Evi yetkilisi Karin Karlekar da Amerika'nın, dünyanın her yerinde rejim aleyhtarı ve özgürlüklerin savunucusu grupları desteklemesi gerektiğini de kaydetti.

/ WASHINGTON

18.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Avrupa: Başörtüsü yasağına hayır

  60 ÜLKE BİZİM GİBİ

  Dindarlara her gün baskı yapılıyor

  MHP'nin çözümü de muğlâk

  Başörtüsü tartışmasına Gül girmiyor

  Personeline sahip çıkan başhekime teşekkür

  Ali Bardakoğlu: Başörtüsü dinin gereği

  Başörtüsü yasağını çözmek, bütün partilerin görevi

  AKP, MHP'nin teklifini olumlu karşıladı

  Millet artık lâf değil, icraat bekliyor

  Diyarbakır'daki patlamayla ilgili 2 kişi yakalandı

  Türkiye'nin yargıcı seçilecek

  Bayrak şairi anıldı

  Maden ocaklarında iş kazaları azaldı

  Stajyer sürücü dönemi başlıyor

  Elektronik sigaraları iade edip parasını isteyin

  Gelibolu Yarımadasında büyük karışıklık yaşanıyor

  Akdeniz hızla kirleniyor

  Merzifon Havaalanı tamamlanmak üzere


 Son Dakika Haberleri