Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Millî gelire 'hesap' oyunu

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Ömer Demir, yeni millî gelir hesaplama yöntemine göre Gayrı Safi Yurtiçi Hasılanın 2006 yılında yüzde 31,6 artışla 758 milyar YTL olduğunu bildirdi.

Kağıt üzerinde de olsa Türkiye’de herkesi bir günde zengin yapacak yeni milli gelir rakamları bugün açıklandı. Avrupa hesap sistemine geçen TÜİK kişi başına düşen milli gelirin 2006 yılı için 7 bin 500 dolar düzeyinde tahmin edildiğini açıkladı. Sözkonusu hesaplama sistemi Yunanistan’ı da bir gecede yüzde 25 daha zengin yapmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir, yeni milli gelir hesaplama yöntemine göre, Gayrı Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) 2006 yılında 758 milyar YTL olduğunu bildirdi. TÜİK Başkanı Ömer Demir, tamamlanan milli gelir güncelleme çalışmalarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, 576 milyar YTL olan 2006 yılı GSYH’nın yüzde 31,6 artışla 758 milyar YTL’ye ulaştığını söyledi. Demir, kişi başına düşen milli gelirin ise 2006 yılı için 7 bin 500 dolar düzeyinde tahmin edildiğini açıkladı. Bu rakam, daha önceki hesaplamalara göre 5 bin 480 dolar idi.

Ekonomik risk düzeyi düşecek

Millî gelirin revize edilmesiyle, Türkiye’nin risk düzeyi gerilerken, ekonomik değerlendirmelerdeki kategorisi de yükselecek.

Morgan Stanley, Deutsche Bank gibi uluslararası yatırım bankası ekonomistlerinin verdiği bilgiye göre, kişi başına milli gelir düzeyinde ortaya çıkacak artışın Türkiye’nin reyting kalitesindeki etkisi orta vadede gerçekleşecek iken, Türkiye’nin risk değerlendirmesi kategorisi daha olumlu düzeye çıkacak. Türkiye’nin, 500-600 milyar dolarlık millî gelire sahip ülkeler düzeyinde değerlendirileceğine dikkati çeken ekonomistler, ekonomik verilerdeki düzelme çerçevesinde, ekonomik değerlendirmelerde, Türkiye ‘’daha az riskli’’ ülkeler kategorisinde yer alacak. Millî gelir hesabının revizyonu, Türkiye’deki toplam borcun, cari açığın, millî gelire oranını aşağı çekerken, Türkiye’nin ekonomik büyüklüğünün farklı bir kategoriye yerleşeceği, bunun ekonomik değerlendirmeleri de etkileyeceği ifade ediliyor.

Uzmanlar, millî gelir ile kişi başına millî gelirdeki yükselmeler sonucunda, Türkiye’nin, BM (bağlı kuruluşları da dahil), Dünya Bankası, IMF ve diğer uluslararası kuruluşlardaki sıralamasının da değişeceğini vurguluyorlar.

/ ANKARA/LONDRA

09.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Millî gelire 'hesap' oyunu

  Doğu’ya özel asgarî ücret

  Faizler düşerse durgunluk aşılır

  Gayrimenkulu olan yandı

  RUMELİSİAD: Dert üstüne dert eklendi

  Harcama ile ilgili düzenlemelere risk uyarısı

  Narenciye bu sezon kazandı

  Fakirin yemeklik yağı kanola ve soya

  ABD’deki işsizlik petrolü düşürdü

  “Otoyol ve köprü özelleştirmeleri Mayıs-Haziran’da

  Tüzmen: Irak ile 2 yılda 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefliyoruz

  Türkiye, tarım ürünlerinde kendine yeter bir ülke değil


 Son Dakika Haberleri