"Gerçekten" haber verir 21 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İran şaşırtmaya devam ediyor

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Batı ile nükleer müzakerelere devam edileceğini söyledi. Ahmedinejad, BM Güvenik Konseyinin daimî üyeleri ve Almanya’dan oluşan 5 artı 1 ülkeleriyle yürütülen müzakereleri olumlu bulduklarını belirterek, “Her müzakere, ileri atılmış bir adımdır” dedi.

İran Cumhurbaşkanı, eşit şartlarda, ön şartsız ve adil müzakerelerle sonuca varılacağına inancını dile getirdi. ABD ve İsrail’in son dönemdeki askerî tehditlerini de değerlendiren Ahmedinejad, “Düşmandan düşmanlık beklenir. Düşman her zaman vardır, ancak biz günbegün güçleniyor ve ileri gidiyoruz” diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İsfendiyar Rahim Meşai, bir konferanstaki konuşmasında, “İran bugün, ABD ve İsrail halkıyla dosttur. Dünyada hiçbir millet düşmanımız değil, bu bir iftihardır. Elbette düşmanımız var ve İran halkına karşı en namertçe düşmanlıklarda bulunuyorlar” ifadesini kullanmıştı.

ABD: YA İŞBİRLİĞİ, YA ÇATIŞMA

Bu arada, Amerikan yönetimi, İran rejiminin ya nükleer işbirliğini ya da çatışmayı seçmesi gerektiğini düşünüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Sean McCormack, bakanlığın üç numaralı ismi William Burns’ün Cenevre’de AB ile İran arasında yapılan nükleer müzakereye katıldığını hatırlatarak, “İran halkı şunu anlamalı: Yöneticileri ya işbirliğini ya da İran’ı daha da fazla yalnızlığa mahkûm edecek çatışmayı seçmek zorunda” dedi.

Sözcüye göre, Burns toplantıda İran’a “açık seçik mesaj” vererek, Washington’un İran’ın uranyum zenginleştirmekten vazgeçmesi konusunda “ciddî” olduğunu gösterdi.

Sözcü, ABD’nin nükleer müzakerelere, ancak İran uranyum zenginleştirmekten vazgeçerse katılacağını söyledi.

Cenevre’deki müzakereden sonuç çıkmamış ve taraflar, iki haftaya kadar tekrar bir araya gelmeyi ümit ettiklerini söylemişti. Batı, İran’ın nükleer programını durdurmasını istiyor, Tahran ise programının barışçıl olduğunu iddia ederek bu isteğe sıcak bakmıyor.

21.07.2008


 

NATO, 4 sivili daha vurdu

AFGANİSTAN'DAKİ NATO askerlerinin, gece yarısı havan mermisiyle düzenlenen saldırıda kazara 4 Afgan sivili öldürdüğü bildirildi.

NATO’ya bağlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücünden (ISAF) yapılan açıklamada, ISAF askerlerinin, Pakistan sınırı yakınındaki Paktika vilayetinin Barmal yöresinde attığı 2 havan mermisinin istenen hedefin 1 kilometre uzağına düştüğünü açıkladı. Açıklamada, 4 Afgan sivilin öldüğü kazada, 3 sivilin daha öldüğü yönünde doğrulanmamış bilgi alındığı belirtildi. Kazada 4 Afgan sivilin de yaralandığı ve yaralı sivillerin tedavi için bölgedeki ISAF üssüne başvurduğu ifade edilen açıklamada, ISAF’ın kazadan büyük üzüntü duyduğu ve olayın soruşturulduğu kaydedildi.

/ KABİL

21.07.2008


 

Brown, Irak’tan İsrail’e geçti

İNGİLTERE Başbakanı Gordon Brown, resmî ziyaret için İsrail’e geldi.

Ülkeyi İngiltere Başbakanı olarak ilk ziyaretinde Brown’un ilk durağının, İkinci Dünya Savaşı sırasında ölen 6 milyon Yahudinin anısını yaşatan Yad Vaşem Soykırım Müzesi ve Anıtının olacağı bildirildi. Gordon Brown’un daha sonra İsrail Devlet Başkanı Şimon Perez ile bir araya gelmesi ve Başbakan Ehud Olmert ile birlikte katılacağı İsrail-Filistin iş dünyası konferansında konuşması bekleniyor. Brown, İsrail’i ziyaretinden sonra Filistin’in Beytullahim şehrine geçerek, burada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, dün de Irak’ı ziyaret etmişti.

/ KUDÜS

21.07.2008


 

Arap Birliği Beşir’in arkasında

ARAP Birliği, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir hakkındaki soykırım suçlamasının kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Sudan konusunda olağanüstü toplanan Arap Birliği dışişleri bakanları, toplantıdan sonra yayınladıkları bildiride, Uluslararası Ceza Mahkemesinin Beşir’i soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekle itham etmesinin ülkenin egemenliğini zayıflattığını, sadece Sudan mahkemelerinin bu konularda yetkili olduğunu belirttiler. Bildiride, ülkenin egemenliğini, birliğini ve istikrarını zayıflatan tertiplere karşı mücadelesinde ve Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının objektif olmayan ve dengesiz tutumuna karşı çıkmasında Sudan’la dayanışma içinde olunduğu belirtildi.

/ KAHİRE

21.07.2008


 

Gilani’den ABD’ye kırmızı kart

PAKİSTAN Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, ülkesinde militanlara karşı yabancı askerlerin operasyonuna izin vermeyeceklerini söyledi.

Devlet televizyonunda halka seslenen Gilani, teröristlere karşı savaşma kabiliyetini sahip olduklarını belirterek, “Teröristlere karşı sınırlarımız içinde kendimiz tedbir alacağız” dedi. El Kaide’ye karşı küresel savaşı desteklemeye devam edeceklerini belirten Gilani, bununla birlikte “Terörizme karşı uluslar arası savaş bizim kendi savaşımızdır. Ancak Pakistan’ın egemenliğinden ödün vermeyeceğiz. Hiçbir yabancı gücün Pakistan topraklarında harekete geçmesine izin verilmeyecek.

/ İSLAMABAD

21.07.2008


 

Obama, Karzai ile görüştü

ABD’NİN Demokrat Partili başkan adayı Barack Obama, Afganistan ziyaretinin ikinci gününde Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüştü. Kongre heyetiyle birlikte Kabil’e gelen Obama, Devlet Başkanlığı sarayında Karzai’nin verdiği öğle yemeğine iştirak etti.

Obama, sabah kahvaltıda da Kabil’deki Amerikan askerleriyle görüştü ve askerlerin buradaki deneyimleriyle ilgili bilgi aldı. Senatör Obama, Irak, Ürdün, İsrail, Almanya, Fransa ve İngiltere’yi de ziyaret edecek.

/ KABİL

21.07.2008


 

Nuri El Maliki cambaz gibi

IRAK hükümeti, Başbakan Nuri El Maliki’nin, Amerikalı Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama’nın Amerikan askerlerinin 16 ay içinde Irak’tan çekilmesi yönündeki planını desteklediğine ilişkin haberi yalanladı.

Irak hükümet sözcüsü Ali El Debbağ, yaptığı açıklamada, Maliki’nin Alman Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamaların “hatalı çevrildiğini” belirterek, Irak Başbakanının Amerikan askerlerinin geri çekilmesiyle ilgili belirli bir tarihten söz etmediğini kaydetti. El Debbağ, Maliki’nin röportajında, bunun yerine Amerikan askerlerinin Irak’tan geri çekilmesiyle ilgili olarak Washington yönetimiyle yapılacak müzakereler temelinde ve süregelen olumlu gelişmeler ışığında “Irak’ın görüşünden” bahsettiğini söyledi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin, Alman Der Spiegel dergisinde yayımlanan röportajında, ABD’nin Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama’nın Amerikan askerlerinin 16 ay içinde Irak’tan çekilmesi yönündeki planını desteklediği ve “Bunun geri çekilmek için uygun bir süre olduğunu düşünüyoruz. Tabiî ki bir seçim tavsiyesinde bulunmak istemem, ancak Irak’ta kısa süreleri hesaba katan bir kişi gerçeğe daha yakındır” diye konuştuğu yazılmıştı. Dergide, Amerikan askerlerinin Irak’ta daha uzun kalması yönünde görüş belirten Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain’in görüşlerine de değinen Maliki’nin, Amerikan askerlerinin Irak’ta kalmasının “sun'î olarak” uzatılmasının sorunlar yaratacağını ifade ederek, “Amerikalılar, mümkün olan en kısa zamanda ülkeyi terk etmeli” ifadesini kullandığı bildirilmişti.

/ BAĞDAT

21.07.2008


 

Alman rehinelerde mutlu son

DIŞİŞLERİ Bakanı Ali Babacan’ın, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile telefon görüşmesi yaptığı ve kaçırılan Alman dağcıların Türk yetkililerin elinde olduğunu ve sağlık durumlarının iyi olduğunu söylediği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, “Babacan, Steinmeier’i arayarak, Alman turistlerin elimizde olduğunu ve sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi” dedi.

/ ANKARA

21.07.2008


 

Muallim Beyrut’a gitti

SURİYE Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’ı ülkesine davet etmek için bugün Beyrut’a geleceği öğrenildi.

Lübnan’da yayın yapan Nehar gazetesinin Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, Muallim’in, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’dan Mişel Süleyman’a davet mektubunu ileteceği belirtildi. Haberde, Süleyman’ın daveti kabul etmesinin beklendiği ve 10 gün içinde de davete icabet edeceği kaydedildi. İki ülke liderleri arasındaki görüşmelerde, ikili ilişkiler, diplomatik ilişkilerin kurulması ve sınır sorunlarının ele alınması bekleniyor.

/ BEYRUT

21.07.2008


 

Irak’ta 6.5 milyon çocuk öksüz kaldı

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Abdullah Buksur, ‘’UNICEF’e göre ABD’-nin Irak’ı işgal ettiği Mart 2003’ten bu yana Irak’ta 6.5 milyon çocuk öksüz kaldı’’ dedi.

21.07.2008


 

Bütün UFO’lar Kanada’da!

Kanada’da geçen yıl rekor sayıda UFO görüldüğü bildirildi.

Manitoba eyaletinin başşehri Winnipeg’de bulunan UFO Araştırma Entitüsü, 2007 yılında aralarında uçak ve helikopter pilotlarıyla polisler ve öğretmenlerin de bulunduğu 836 kişinin, polis ve askerî merkezlerle basın kuruluşlarına UFO ihbarında bulunduğunu açıkladı. Bu tür ihbarların enstitüde toplandığı ve Savunma ve Ulaştırma Bakanlıkları ile birlikte değerlendirildiği belirtilen enstitü açıklamasında, 836 ihbarın rekor olduğuna işaret edildi. Açıklamada, ihbarların özellikle Ontario, Quebec, New Brunswick ve Nova Scotia eyaletlerinden alındığı kaydedildi.

/ WASHİNGTON

21.07.2008


 

ABD, doğum çağı yaşıyor

Amerika’da son yıllarda artan doğum oranı, ülkede “yeni bir doğum çağı mı yaşanıyor?” sorusunu gündeme getirdi.

Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezinin yeni açıklanan raporuna göre ABD’de 2007 yılında 4 milyon 315 bin yeni bebek dünyaya geldi. Doğum oranı son olarak “bebek patlaması” olarak anılan 1946-1964 döneminin tam ortasında 1957 yılında bu derece yüksek gerçekleşmişti. İkinci Dünya Savaşı sonrası devletin de teşvik ettiği nüfus politikasıyla 1946-1964 yılları arasında 78 milyon Amerikalı dünyaya gelmişti. Söz konusu dönem Amerikan literatüründe “bebek patlaması”, o dönemde doğan Amerikalılar ise “bebek patlatıcıları” kuşağı olarak anılıyor. Utah Üniversitesi nüfus uzmanı Arthur Nelson, ABD’nin yeni bir ‘bebek patlaması’ çağı yaşadığını düşünen uzmanlardan. ABD’de son doğum oranı patlaması ise 1980’li yılların sonu, 1990’lı yılların başında yaşanmıştı. Söz konusu kuşak “Generation Y (Y Kuşağı)” olarak anılıyor.

21.07.2008


 

BBC, Saddam’ın hayatını dizi yaptı

BBC, Irak’ın idam edilen lideri Saddam Hüseyin’in hayatını, TV dizisi yaptı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, ‘Saddam’ın Evi’ adını verdiği ve çekimleri sona eren televizyon dizisinde, 2006 yılında öldürülen Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in hayatı ekrana gelecek. BBC’nin 4 bölümlük televizyon dizisi şimdiden dikkatleri üzerine çekti. 4 bölümlük dizinin ilk bölümü 30 Temmuz’da ‘BBC Two’ kanalında yayınlanacak.

21.07.2008


 

Obama, Müslümanların yanında

Amerika’da Demokrat Parti başkan adayı olan Barack Obama, New Yorker dergisinin son sayısının tartışmalı kapağı hakkına ilk kez konuştu.

CNN’de Larry King’in canlı yayın konuğu olan Obama, karikatürün kendisini çok rahatsız etmediğini; ancak Müslüman Amerikalıları aşağıladığını söyledi. “Ülke genelinde harika işler yapan harika Müslüman Amerikalılar var” diye konuşan Obama, “Bundan dolayı böylesi bir aşağılamada kullanılmak ya da hakkımda şüphe uyandırmak talihsizlik, Amerikan görüşlerine uygun değil” dedi.

21.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır