"Gerçekten" haber verir 04 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

FİYATLAR SUN’Î OLARAK ARTABİLİR

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, başta mercimek olmak üzere baklagiller ve pirinci stoklayarak Ramazan ayında piyasaya sürmek isteyen spekülatörlere fırsat verilmemesini istedi. Bayraktar, “Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle meydana gelmesi beklenen talep artışının bir takım stokçular ve fırsatçılar tarafından suiistimal edilmesi fiyatların sun’î olarak artmasını sağlayacaktır” dedi.

Bayraktar, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, sebze, meyve, baklagiller ve diğer tarımsal ürünlerde Temmuz ayı üretici ve tüketici fiyatları konusunda bilgi verdi, yaklaşan Ramazan ayı öncesinde uyarılarda bulundu.

Bu ay üretici ve tüketici fiyatları arasında yaş sebze ve meyvede yüzde 449, kurutulmuş ürünlerde yüzde 188, baklagillerde yüzde 281, pirinçte yüzde 378 ve hayvansal ürünlerde yüzde 210 fark olduğunu belirten Bayraktar, üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ürünlerin salatalık, limon, pirinç, patlıcan ve elma olduğunu söyledi. Bayraktar, üretici ve market fiyatları arasındaki makasın çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, ‘’üretici ve perakende fiyatları arasındaki bu fark tüketicilerimiz açısından da sürdürülebilir bir durum değildir. Tedbir alındığında tüketicilerimiz bu ürünleri daha uygun tüketebilir’’ diye konuştu.

Bayraktar, üretici fiyatlarında geçen aya göre limon, elma, armut, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı ve ette bu dönemde bir fiyat değişimi olmadığını ifade ederek, buna karşılık karpuzda yüzde 57,9, domateste yüzde 26,6, yumurtada yüzde 11,1, sütte yüzde 5,3 ve sivri biberde yüzde 1,6 fiyat artışı görüldüğünü bildirdi. Kırmızı mercimekte geçen yıla göre görülen fiyat artışının sebebinin kuraklık olduğuna işaret eden Bayraktar, Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Muş, Siirt, Şırnak, Gaziantep, Elazığ illerinde kırmızı mercimekte zararın yüzde 60’ları bulduğunu söyledi.

Türkiye kırmızı mercimek üretiminin yüzde 86’sını gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu bölgesinde görülecek yüzde 60 azalmanın 250 bin ton azalmaya sebep olacağını belirten Bayraktar, şunları kaydetti: ’’Rekoltesi düşük olan başta kırmızı mercimek olmak üzere nohut, kuru fasulye gibi baklagiller yanında ayrıca pirinçte, bu ürünleri stoklayarak Ramazan ayında piyasaya sürmek isteyen spekülatörlere fırsat verilmemelidir. Aksi takdirde bu ürünlerde fiyatlar patlar. Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle meydana gelmesi beklenen talep artışının bir takım stokçular ve fırsatçılar tarafından suiistimal edilmesi fiyatların suni olarak artmasını sağlayacaktır.’’

YETKİN: HAKSIZ KAZANÇ

SAĞLAYANI TEŞHİR EDECEĞİZ

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Ramazan ayı yaklaşırken bulgur ve mercimek fiyatlarında artış yaşanacağını söyledi. Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, kuraklık sebebiyle üretimin düşmesi ve spekülatif fiyat artışları sebebiyle mercimek ve pirinç gibi bir çok gıda maddesinin ‘’lüks’’ hale geldiğini, bu tür ürünleri alamayan dar gelirli vatandaşların ‘’karınlarını sadece su ve ekmekle doyurduğunu’’ söyledi. Gıda fiyatlarında son bir yılda yaşanan artışların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de spekülasyon eğilimini arttırdığına işaret eden Yetkin, “bakliyat başta olmak üzere bazı hububat türlerini kapsayan bu spekülasyon eğilimi, halkın satın alma gücündeki düşme ve bunun sonucu tüketimin azalması nedeniyle bekleneni veremedi’’ diye konuştu.

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan kuraklık sebebiyle bu yıl mercimek üretiminde düşüş beklendiğini ifade eden Yetkin, şöyle konuştu: ‘’Pirinç ve mercimek fiyatlarının artışına tepki olarak tüketimin kısılması, dar gelirli vatandaşları bulgur ve makarna gibi buğdaya dayalı ürünlere yöneltecek. Ramazan ayı yaklaşırken bulgur ve mercimek fiyatlarında artış yaşanacağını düşünüyoruz. Ancak bu fiyatları dernek olarak izleyeceğiz. Spekülatif amaçlı hareket edenleri ve haksız kazanç sağlayanları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na şikâyet edeceğiz ve bu kişileri teşhir edeceğiz.’’ Yetkin, kuraklık gibi tabiî etkenlere karşı su ve sulama politikalarının geliştirilmesinin önemine de değindi.

/ ANKARA

04.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Güngören’de TNT kullanılmış

  FİYATLAR SUN’Î OLARAK ARTABİLİR

  Yangın 5. gününde

  Deniz Feneri yangının yaralarını sarıyor

  Kemalist söylemden kurtulmalıyız

  Başörtüsü dayatmalarla engelenemez

  DP Gençlik Kollarından ziyaret

  Genelkurmay: 8 terörist etkisiz hale getirildi

  Amerikalılar da işsiz kaldı

  YAŞ bugün tamamlanıyor

  GAP otoyolunda sona doğru

  İstanbul’dan Kars’a duble yol yapılacak

  “Eymir Gölü’ne sahip çıkılmasını istiyoruz”

  Hızlı tren garının inşaatına onay

  8 yaşındaki çocuk tabancayla yaralandı

  Van’da mevlid heyecanı

  Sakarya nehri kuruyor

  Derelerden enerji akacak

  Konya'da çöken yurt binasına 3 tutuklama

  Mağdurlara psikolojik destek

  Gökyüzü sizi tefekküre çağırıyor

  Deniz suyu ve güneş saç döktürüyor

  Ziga’ya ilgi artıyor

  Zilli kilim dünyaya açılmak istiyor

  Terlemekten değil, kozmetikten korkun

  Cep telefonuna uzak, sağlığa yakın

  Her meyve mevsiminde yenmeli

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır