"Gerçekten" haber verir 04 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Gökyüzü sizi tefekküre çağırıyor

Galileo Galilei’nin teleskopla yaptığı ilk gökyüzü gözleminin 400. yılı dolayısıyla ilan ettiği ‘’2009 Dünya Astronomi Yılı’’ kapsamında Türk Astronomi Derneğince etkinlikler düzenlenecek.

Türkiye’de düzenlenmesi planlanan etkinlikler hakkındaTürk Astronomi Derneği Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Alpar, 2009’un ‘’Dünya Astronomi Yılı’’ olması teklifinin 23 Temmuz 2003’te Sidney’de yapılan Uluslararası Astronomi Derneğinin (IAU) genel kurulunda oy birliğiyle kabul edildiğini hatırlattı.

UNESCO’nun genel kurulunda da Galilei’nin ülkesi İtalya’nın girişimiyle 2009’un ‘’Dünya Astronomi Yılı’’ olmasını öngören teklifin BM’ye sunulmasının benimsediğini dile getiren Alpar, 20 Aralık 2007’deki toplantıda BM Genel Kurulunda teklifin olumlu değerlendirildiğini, Uluslararası Astronomi Birliğinin (International Astronomical Union – IAU) UNESCO ile birlikte ‘’DAY 2009’’un lider ajansı olarak belirlendiğini ifade etti.

Dünyadaki ‘’DAY 2009’’ aktivitelerini oluşturacak ve yürütecek kuruluşun ise IAU olduğunu kaydeden Alpar, 2009’un Galilei’nin teleskopla yaptığı ilk gökyüzü gözleminin 400. yılı olması dolasıyla çok önemli bir tarih olduğunu ifade etti.

‘’Galilei’nin girişimi, gökyüzünde birçok şaşırtıcı keşfin yolunu açtı. Bilimsel devrimi tetikleyip dünya görüşümüzü derinden etkiledi. Bugün, hem yeryüzünde hem de uzaydaki teleskoplarla, 24 saat boyunca tüm dalga boylarında gözlemler yaparak evreni keşfetmeye devam ediyoruz’’ diyen Alpar, evrenin kökeninin araştırılmasının dünyanın paylaştığı bir miras olduğunu kaydetti.

KÂİNATTAKİ YERİMİZİ BİLİYOR MUYUZ?

Astronomi biliminin bu arayış içinde binlerce yıldır değişik ülkelerden, farklı yaşlardan ve kültürlerden kadın ve erkeklerin birlikte çalışıp ürettikleri, barışçıl amaca hizmet eden küresel iş birliğini temsil ettiğini anlatan Alpar, bu bağlamda astronominin aynı zamanda bilimin, uluslararası iş birliğine nasıl katkıda bulunabileceğini gösteren iyi bir örnek olduğunu belirtti.

İnsanların astronominin ve temel bilimlerin günlük hayata olan etkisini ve bilimsel bilginin nasıl daha eşitlikçi ve barışçıl bir topluma katkıda bulunacağının farkına varması gerektiğini aktaran Alpar, şunları kaydetti:

‘’Evrendeki yerimizi, gökyüzüne bakarak yeniden keşfetmesine ve kişisel merakla keşfi bir araya getirmesine yardımcı olmak ‘DAY 2009’un vizyonunu oluşturuyor. ‘DAY 2009 Evren Sizi Bekliyor’ çağrısıyla, özellikle çocuklar ve gençler arasında dünya çapında bir ilgiyi canlandırmayı amaçlıyor. ‘DAY 2009’, kişisel keşfin heyecanını, bilimsel metodun değerini, evren ve bizim evrendeki yerimiz hakkındaki temel bilgileri paylaşmanın keyfini aşılamayı hedefliyor. Astronominin ilham ve heyecan veren keşifleri insanlığa birçok değerli kültür, bilim ve teknoloji kaynağı sunuyor.’’

04.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Güngören’de TNT kullanılmış

  FİYATLAR SUN’Î OLARAK ARTABİLİR

  Yangın 5. gününde

  Deniz Feneri yangının yaralarını sarıyor

  Kemalist söylemden kurtulmalıyız

  Başörtüsü dayatmalarla engelenemez

  DP Gençlik Kollarından ziyaret

  Genelkurmay: 8 terörist etkisiz hale getirildi

  Amerikalılar da işsiz kaldı

  YAŞ bugün tamamlanıyor

  GAP otoyolunda sona doğru

  İstanbul’dan Kars’a duble yol yapılacak

  “Eymir Gölü’ne sahip çıkılmasını istiyoruz”

  Hızlı tren garının inşaatına onay

  8 yaşındaki çocuk tabancayla yaralandı

  Van’da mevlid heyecanı

  Sakarya nehri kuruyor

  Derelerden enerji akacak

  Konya'da çöken yurt binasına 3 tutuklama

  Mağdurlara psikolojik destek

  Gökyüzü sizi tefekküre çağırıyor

  Deniz suyu ve güneş saç döktürüyor

  Ziga’ya ilgi artıyor

  Zilli kilim dünyaya açılmak istiyor

  Terlemekten değil, kozmetikten korkun

  Cep telefonuna uzak, sağlığa yakın

  Her meyve mevsiminde yenmeli

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır