25 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Halil USLU

Numune-i imtisâl anne ve düğün


A+ | A-

Konuştuğum bütün düğünlerde ve aile hayatı ile ilgili konferans ve seminerlerimde yurt içi ve yurt dışında, özellikle ailede annenin önemini ve annenin vazifelerinin mihenk noktasını söylemişim ve hâlen söylemekteyim. Çünkü tecrübeler ve şahit olduğumuz hadiseler ve hatıralar, bu sözlerimizin hamurudur. İki hafta önce gerçekleştirdiğimiz yine buna benzer ve hatta bunu teyid eden bir çalışmamızı sizlere ve gençlere bir ders-i ibret olarak yazmak istiyor ve paylaşmak istiyorum.

Nevşehirli İbrahim Altunbaş Ağabeyimiz 9 Kasım 1997 yılında geçirdiği bir kalp ameliyatından sonra 47 yaşında vefat etti ve hayatı tevafuklarla dolu olan ağabeyimiz Nevşehir Belediye sınırları içindeki yeni kabristanda 47 nolu kabre Fatihalarla defnoldu. Geriye bir hanımı ve Bilâl, Nuri, Mustafa isimli üç erkek evlâdını bırakarak... İman-Kur’ân ve neşriyat hayatında büyük hizmetler yaparak hakka vuslat etti.

Eşi Düriye Hanım çok merhametli, çok şefkatli ve numune-i imtisal bir hanımefendi kardeşimiz ve ablamız. Her şeye rağmen kendisinin ve evlâtlarının ayakta kalmasını sağladı. İnancından, imanından, gayret ve hizmet şevkinden hiçbir şey kaybetmedi. Bir annenin kollarının ne kadar kopmaz ve uzun olduğunu gördük. Evlâtlarını maddî-mânevî olarak bağırlarına bastı ve onların ahlâkî yapıları ile birlikte iş sahibi olmalarına da yardımcı oldu.

Evvelâ Bilâl Altunbaş kardeşimizi evlendirdi, ardından bundan iki hafta önce ikinci evlâdı Nuri Altunbaş kardeşimizi de evlendirdiler. Her iki genç kardeşimizin de nikâhlarında nikâh şahitliği yaptım ve günün mânâ ve ehemmiyeti üzerinde “Aile Hayatı ve Hz. Peygamber” başlıklı birer hitabede bulundum. Şükürler olsun, Allah’a hamd ettim, imanla ebedî âleme irtihal eden bir ağabeyimizin evlâtlarının düğünlerinde bu mânâda bunduğumdan ve dâvet edildiğimden dolayı.

Her iki kardeşimizin düğünleri de yine örnek ve numune-i imtisâl düğünlerdi. Nikâh töreni, ardından Kur’ân-ı Hakim’den aşr-ı şerifler, duâlar, ilâhiler ve günün mânâ ve ehemmiyeti ile ilgili ışık tutacak konuşmalar, takılar ve ikramlar. Türkiye’deki bazı düğün manzaralarını yazılı ve görsel basında bütün detayları ile görmekteyiz. Bazılarını hayret ve dehşetle izlemekteyiz. Silâhlar, yaralılar, yerlere atılan dolarlar ve kırılan tabaklar vs.’ler.

Gerek bizim nazara verdiğimiz Altunbaş ve Varır ailelerinin düğün tarzlarına, gerekse vefat eden kocasının ardından çocuklarına her cihetle şefkat kollarını açıp sahip çıkan ve bu nev'î düğünlere vesile olan Düriye Hanımefendi gibi mümtaz annelere bütün âlemde ihtiyaç vardır. Salonda benim konuşmamı alkışlayanlara dedim ki: “Gerçek alkışlanacak biri varsa, o da Düriye ablamızdır, onu alkışlayın onu. Çünkü bugünkü genç bayanların örnek alacağı bir annedir, bir abladır, bir hanımefendidir.”

Düğündeki konuşmamda da işaret etmiştim. Bugün 300 milyonluk ABD’de her 4 kişiden biri boşanıyor. 83 milyonluk Almanya’nın yüzde 10’u boşanıyor. Belçika’da geçtiğimiz yıl evlenen 100 kişiden 74’ü boşanmış. İngiltere’den 1 milyar 300 milyonluk Çin’e kadar böyle. Aile hayatı içler acısı. TBMM sokak çocukları komisyonunun tesbitine göre, dünyada sokaklarda bulunan 100 milyon başı boş çocuğun 26 bini Türkiye’de, ya dağlara çıkıyorlar yada hapishanelere veya batakhanelere düşüyorlar.

Çağın büyük İslâm mütefekkiri Hz. Bediüzzaman, Sözler eserinde mükerrer yerlerde aile hayatının ayakta kalması için çok kısa ve veciz olarak şu tesbitte bulunmuştur: “Refika-i hayatına merhamet ve muhabbet edeceksin.” Ayrıca çıkış yolu için de 21. ve 7. Mektub’u gösteriyor. Bu düşünceler içinde, Altunbaş ve Varır ailelerini ve emeği geçen her cengâveri bütün kalbimle tebrik ediyor ve mutluluklar diliyorum.

25.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.12.2009) - Vuslat gecesi ve şeb-i arus

  (11.12.2009) - İsviçre çıkmazdan çıkacak

  (04.12.2009) - Gönül sultanımız

  (27.11.2009) - Kardeşlik ve bayram

  (20.11.2009) - İttihad-ı İslâm ve açılım

  (13.11.2009) - Şaban Hocamız

  (06.11.2009) - Ayağımızın tozu ile

  (30.10.2009) - Liseli gençler ve zararlı alışkanlıklar

  (23.10.2009) - Yakinî paket

  (16.10.2009) - Bediüzzaman’ın istediği ve geç kalışımız

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Ekrem KILIÇ

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl