25 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Gazze’nin feryadını kim duyacak?


A+ | A-

On altı uluslar arası sivil toplum örgütü Batı’nın Gazze’deki iki yüzlülüğünü kınayan bir rapor yayınladı: Yıkılan Gazze: Yeniden İnşa Yok, İyileşme Yok, Daha Fazla Mazeret yok–Dökme Kurşun Operasyonundan Bir Yıl Sonrası Raporu.

27 Aralık 2008 sabahı bombalarla uyandı Gazze. Hastaneler, evler, BM binaları, siviller kurtulamadı İsrail’in gazabından. 347’si çocuk 1393 masum Filistinli vefat etti. 15 bin ev yıkıldı ya da zarar gördü. 18 okul yıkıldı. Aradan geçen bir yıla rağmen her şey hemen hemen aynı şekilde duruyor. Saldırıların bitmesinden hemen sonra uluslar arası toplum Gazze’nin yeniden yapılandırılması için 4 milyar dolar ayırdı. Ancak İsrail buna izin vermedi. İnşaat malzemelerinin ülkeye girmesini engelledi. Düşünün bir yılda yalnızca 41 kamyon inşaat malzemesi girebildi Gazze’ye. Mısır’la—tuhaftır ki—Hamas yönetimi de bu engellemede pay sahibi. Halbuki bu ambargo hem BM Güvenlik Konseyi’nin 1860 sayılı kararına, hem de İsraille Filistin Yönetimi arasında 2005 yılında imzalanan anlaşmaya aykırı. Hâlâ 20 bin kişi evsiz. Çadırlarda ya da akrabalarının yanında yaşıyor. 140.000 kişi işsiz kaldı. Ailelerin yüzde 70’inin geliri günde bir doların altında.

Rapora göre “illegal ve insanlık dışı blokajı sona erdirmek için çok şey yapabilecek ve yapmak zorunda olan uluslar arası toplum Gazze halkına ihanet etti.”

En başta da Avrupa Birliği sözden başka hiçbir şey yapmadı. 27 AB üyesi ülkeden yalnızca İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bild ziyaret etti Gazze’yi. Hatta Hamas’ı muhatap almama politikaları dolayısıyla AB ülkeleri Gazze’nin tecridine katkıda bulundu. AB, Rusya, BM ve ABD’nin katılımıyla kurulan Orta Doğu Dörtlüsü ise Hamas’la görüşmeyi reddederken, İsrail’e hiçbir baskı yapamadı.

Bu rapora göre “Uluslar arası toplum blokajı kabullenmiş ve küçük tavizler dışında başka hiçbir şey peşinde koşmuyor görünüyor.” Peki ne yapabildi Avrupa? Fransa tıbbî malzeme göndermek için izin aldı; ama göndermesine izin verilmedi. Hollanda kendi çiçek pazarı için istisnaî Gazze çiçeklerinin çıkışına izin kopardı. Ama bu da başlamadı. BM çabaları da sözde kaldı. “Aylardır süren müzakerelere rağmen, İsrail’in ayak diremesi sebebiyle Gazze’ye hiçbir şeyin girmesine izin verilmedi” deniliyor raporda.

İslâm ülkelerinden ise somut bir adım gelmedi. Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları çeşitli yollarla Gazze’ye yardım ulaştırmaya çalışıyorlar. En son Filistin’e Özgürlük Konvoyu Londra’dan yola çıktı ve bir çok ülkeden geçerek Filistin’e ulaşmaya çalışıyor. Ürdün’e ulaşan konvoy henüz Gazze’ye girmeyi başaramadı. Mısır’ın insafa gelip kapıyı açmasını bekliyorlar. Tam, Dökme Kurşun Operasyonu’nun başladığı 27 Aralık günü Gazzelilerin yanında olmak istiyorlar. ABD’nin Ortadoğu temsilciliğine soyunan Hüsnü Mübarek bir sınav verecek şimdi. Duâlarımız onlarla.

Kısacası; Batılı sivil toplum örgütleri dünyanın Gazze’den yükselen çığlıklara kulaklarını bir yıldır kapatma ikiyüzlülüğünü gözler önüne serdi. Peki Batılı ülkeler ve uluslar arası kuruluşlar İsrail’i, Gazze’yi bir buçuk milyon insan için Sarkozy’nin deyimiyle “açık hapishane” olmaktan çıkarabilecek mi? Yoksa başka ülkelerdeki insan hakları konusunda şahin kesilen ABD ve Avrupalı ülkeler İsrail’e karşı kulaklarını tıkamaya devam mı edecekler?

Umarız insanlık ölmemiştir ve dünya bu feryatlara karşı tepkisiz kalmaya devam etmez. Umarız Avrupa’nın ortasında bir tek Müslüman Bosna’yı etrafındaki bütün ülkelere sağladığı vize muafiyetinden yoksun bırakan Avrupa Birliği, bu ayrımcılığını Filistin’de de sürdürmez.

25.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.12.2009) - Kaçak göçmenleri geri almayı kabul etmek bir başarı mı?

  (23.12.2009) - Üçlü mekanizma PKK’yı tasfiye edebilecek mi?

  (22.12.2009) - Hariri’nin Suriye ziyareti

  (18.12.2009) - İran’ın yeni füzesi ve süper güçlerin eskiyen başlıkları

  (17.12.2009) - Kıbrıs’ta seçimden önce anlaşma olur mu?

  (16.12.2009) - Mübarek’in ziyareti

  (15.12.2009) - Dünyayı uyuşturucu tüccarları kurtarmış!

  (14.12.2009) - Afganistan’da panikleyen Amerika

  (12.12.2009) - Barış ödülünü savaşla savunan adam: Obama

  (11.12.2009) - Avrupa Birliği yeni başlıkları askıya alırken

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Ekrem KILIÇ

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl