27 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Hüseyin GÜLTEKİN

Havz-ı müşterekte erimenin önemi


A+ | A-

Din-i mübîne hizmet etmek ihlâsı kazanmakla; ihlâsı kazanmak da yaptığımız ve yapacağımız bütün hizmetlerimizi ve ibadetlerimizi başka hiçbir beklentiye girmeden, yalnız ve yalnız lillâh için yapmakla ve ayrıca enaniyetimizden, benliğimizden vazgeçmekle mümkün.

Kendimizi mânâ-yı ismiyle değil; mânâ-yı harfiyle tanımlayarak, yani kendimizi müstakil, yalnız başına değil; bir ismi vücuda getiren harfler olarak görmekle ancak benliğimizi terk etmiş oluruz. Bediüzzaman’ın, “‘Ben’ demeyiniz, ‘biz’ deyiniz” şeklinde tavsiye ettiği durum bu olsa gerek.

Yoksa her defasında bir takım özelliklerimizi, kabiliyetlerimizi öne çıkararak, “Ben yaptım, ben ettim” gibi enâniyeti ve benliği kabartan ifadelerle nazar-ı dikkatleri kendimize yöneltmek, “biz” havuzunda erimeyi engelleyen hallerdir. Ki böyle bir davranışla ihlâsı muhafaza etmek ve dîn-i mübîne bihakkın hizmette bulunmak mümkün değil.

O halde bu zamanda Kur’ân’a hizmet yolunda mevkimiz, makamımız, bilgimiz, tecrübemiz ne olursa olsun, bütün zerrâtımızla benliğimizden vazgeçip, “biz” olma şuuru ile hareket ederek, ihlâs düsturlarını göz önünde bulundurarak, ihlâsı rencide edecek hâl ve tavırlardan şiddetle kaçınarak ancak hizmet-i Kur’âniyede bulunabiliriz.

Bütün mesele “biz” havuzunun mahiyetini ve önemini kavramaktan geçiyor. Tam bir ihlâsı kazanabilmenin en kısa, en selâmetli yolunun da, her şeyimizi cemaatin ortak malı olan “biz” havuzuna atıp eritmekten geçtiğini derk etmemiz lâzım.

Bir taraftan da ferdî hizmetlerin, şahsî gayretlerin semerelerinin sınırlı olduğunu, etkili ve kalıcı bir hizmet tarzı olmadığını, böyle hizmetlerin bir gün gelip akamete uğrayabileceğini düşünüp, cemaatle hizmet tarzının her halükârda daha etkili, daha uzun ömürlü, daha sağlam olduğunu hesaba katarak, cemaatle beraber ifâ-i hizmette bulunmanın en doğru bir yol olduğunu akıldan çıkarmamak gerekir.

Bu meyanda bizim için en doğru örnek, her yönüyle rehber olarak ittihaz ettiğimiz Bediüzzaman’dır. Onca ilmine, onca gıpta edilecek üstün istidat ve kabiliyetlerine rağmen, o, yüce dâvâsı uğruna hiçbir imtiyaz beklentisine girmeden, bütün benliğini havz-ı müşterekte eriterek, tam bir ihlâsı kazanarak, söz ve davranışlarıyla, hâl ve fiiliyâtıyla nümune-i imtisâl olmanın en güzel örneğini göstermiştir.

Bu noktada onun; “Ben çekirdek gibi çürüdüm ve kurudum. Bütün kıymet ve hayat ve şeref, o çekirdekten çıkan şecere-i Risâle-i Nur ve mu'cize-i mâneviye-i Kur’âniyeye geçmiş biliyorum.” (Sikke-i Tasdik-i Gaybî, s. 120) itirafını ve tesbitini iyi okumak lâzım.

“Said yoktur. Said’in kudret ve ehliyeti de yoktur. Konuşan yalnız hakikattir, hakikat-ı imaniyedir” (Emirdağ Lâhikası, s. 317) Bediüzzaman’ın burada da vermek istediği mesajı doğru anlamakta fayda var.

Yine onun; “Ben de sizin bu ders-i Kur’âniyede ders arkadaşınızım... Ben makam sahibi değilim” (Emirdağ Lâhikası, s. 367) itiraf yüklü ifadesinden alacağımız dersler olmalı.

Yine onun; “Nurdaki ihlâsı bozmamak için, uhrevî makâmât dahi bana verilse bırakmaya kendimi mecbur biliyorum” (Emirdağ Lâhikası, s. 377) ifadesiyle ihlâsı muhafaza uğruna ortaya koyduğu fedakârlığı iyi okumak lâzım.

Netice olarak; kudsî bir dâvâya gönül veren her insanın, baş koyduğu dâvânın selâmeti için, tam bir ihlâsı elde edip muhafaza etmenin elzem olduğunun bilinciyle hareket etmesi ve bunun için de benliğini cemaatin şahs-ı mânevîsini temsil eden havz-ı müşterekte eritmesi gerekir.

27.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.12.2009) - Dine hizmette en önemli unsur hangisidir?

  (13.12.2009) - Nurlara talebe olmanın getirdiği mükellefiyetler

  (06.12.2009) - Günahlardan korunmanın en tesirli çaresi; azimetle amel

  (29.11.2009) - Kusurlarımızı görmek basîretin; itiraf etmek kemâlâtın işaretidir

  (22.11.2009) - Hizmette ileri olmak

  (15.11.2009) - Bazı hassasiyetlerimizi muhafaza edelim

  (08.11.2009) - Meşveret-i şer’iye, her sıkıntının ilâcı

  (01.11.2009) - Hata ve kusurların hayırlısı olur mu?

  (25.10.2009) - Evvelâ Allah’ın rızası

  (18.10.2009) - Tesanüd şart

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Ekrem KILIÇ

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl