30 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Sami CEBECİ

Bartın ve Kastamonu ziyaretleri


A+ | A-

Bartın vilâyeti, Karadeniz sahiline kurulmuş şirin bir yerleşim yeridir. Yaklaşık elli bin nüfusa sahiptir. Önceden Zonguldak iline bağlı bir ilçeyken, daha sonra il olmuştur.

Birkaç defa gittiğim Bartın’dan bir dâvet gelince hemen icâbet ettim. Son gittiğim tarihte, Başçavuş Nazmi Çelik Ağabey de oradaydı ve hizmete aktif bir şekilde sahip çıkıyordu. Sonra emekli olup Isparta’ya yerleşti ve şimdi yine ihlâsla Nur hizmetlerine sahip çıkmaya devam ediyor. Allah onu da, bizleri de son nefese kadar bu kudsî hizmette ihlâs ve istikamet dairesinde istihdam etsin.

Dört buçuk saat sonra Bartın’a ulaştık. Şehir merkezinde Mehmet Güneş Ağabeyle buluştuk. İkindi namazını onun evinde edâ ettik. Bu arada Nazmi Çelik Ağabeyle telefonlaştık. Meğer bana dün gibi gelen yılların üzerinden on seneden fazla bir zaman geçmiş.

Çünkü, Nazmi Ağabeyin emekliliğinin üzerinden on yıl geçmiş. Müfritâne irtibat prensibimizin bu kadar geciktirilmesine cidden çok hayıflandım. Gerçi boş durduğumuz yok Allah’a şükür. Ancak, şu hizmet bu hizmet derken Anadolu’nun ihmal edilmesi hiç münasip değildi. Nereden dâvet gelse gidiyoruz, ama, bunun bir plân dahilinde yapılmasının mutlaka zarurî olduğunu daha iyi anlıyordum.

Gelemediğim yıllar içinde, Ereğli’nin de katkılarıyla Bartınlı kardeşler geniş salonlu bir dershane satın almışlar. Cumartesi akşamı, Zonguldak, Çaycuma, Ulus ve Amasra’dan gelenlerin de katılımıyla geniş salon iyice doldu. Dört saate yaklaşan ders ve sohbet, âdetâ birikmiş yılların kazasını edâ etmek gibiydi. Aynı dâvâya gönül vermiş insanların hasretle kucaklaşmaları, âhiret âlemlerine geçen sermedî manzaralar olarak ebediyet kazandı. Aynı gece bir otobüsüyle Ankara’ya döndük.

Bartın’a giderken yanımdaki koltuk boştu. Cevşen ve birikmiş gazetelerimi okuyarak gitmiştim. Dönüşte, yanımda genç sayılabilecek bir yolcu vardı. Mola yerinden sonra bir hayli sohbet ettik. Kırk yaşlarında bir öğretmendi. Kalbinin temiz olmasını önemsiyor, namazın da bir şekilden ibâret olduğunu söylüyordu. Sohbetin sonunda “Her halde namaza başlasam iyi olacak” dedi. Günübirlik Bartın yolculuğu, 2009 Aralık ayının bir ziyareti olarak hatıralarıma geçti.

Bir hafta sonra 25 Aralık Cuma günü İnebolu yolcusuyum. Biletimi, Pursaklar yazıhanesinden almış, Cuma namazını da üst taraftaki camide kılmıştım. Farzdan sonra yazıhaneye geldim. Görevliye “Son sünnet ve diğerlerini burada kılacağım beni unutma!” dedim. Zuhru âhiri kıldım ve içeri giren diğer görevliye “On iki arabası geldi mi?” diye sordum. “O araba yeni gitti” deyince bilet kesen arkadaşı çağırarak “Kardeşim! Ben biletli yolcuyum. Neden arabayı durdurmadın?” diye çıkıştım. “Ben seni Kastamonu’ya gidecek sandım” demesin mi? Kastamonu da olsa aynı arabaydı. İyice tepem attı. “Çabuk merkeze telefon et, arabayı durdursunlar. Bir taksi çağır beni yetiştirsin” dedim. Öyle yaparak otobüse yetiştim. Başka çârem de yoktu. Çünkü, o gün İnebolu’ya giden tek otobüstü. Böyle bir olay da ilk defa başıma geliyordu. Allah’tan vasıta uçak değildi. Yoksa “Sağa çeksin beni beklesin” diyemezdim. Bu da bir mâcera olmuştu.

Beş katlı Yeni Asya İnebolu Temsilciliğinin geniş salonu seksen kişi civarında insanla doluydu. Çoğunluğunu gençler oluşturuyordu. Gençlik hizmetleri hârikaydı. Hayatını bu dâvâya vakfeden Burhan kardeş aktif olarak çalışıyordu. Üç saat boyunca ders ve sohbet ilgiyle dinlendi. Sorular soruldu cevaplar verildi.

Cumartesi günü, öğle namazını müteâkip bir saat boyunca kalabalık bir gençlik grubuna, Üstadın hayatını ve dâvâsını hülâsa ettik. Herkes memnundu. Bediüzzaman’ın Küçük Isparta nâmını verdiği İnebolu kahramanlarına çok duâ ettiğini gözlerimle görüyordum. İbrahim Vapur kardeşimle birlikte on dört minibüsüyle Kastamonu’ya hareket ettik. Umumî dersleri Cumartesi akşamı yapılıyordu. İnebolu’dan Rasim Ağabeyle birlikte gelenler de derse katılmıştı. Dershanede kalabalık bir üniversiteli genç grup kalıyordu. Üstadın mânevî şahsiyetini ve üstlendiği kudsî vazifeyi nazara veren dersimiz yirmi üç otuza kadar sürdü. Ertesi günü, mülkiyeti satın alınan geniş dershaneyi de gösteren İbrahim Vapur şevk içindeydi. Bakiye kalan az bir borcu için duâ ettik.

Pursaklar’a döndüğümde ikindi namazı daralmıştı. Edâ ettiğim zaman ruhumun rahatladığını hissettim. Aynı akşam, Pazar seminerleri çerçevesinde Abdülmecit Demirci kardeşim muhtevası yoğun olan seminerini Asya Nur Kültür Merkezinde takdim ediyordu. Plânlı çalışmalar meyvesini veriyordu.

30.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.12.2009) - Risâle eğitimi

  (16.12.2009) - Serhat şehri kahramanları

  (09.12.2009) - Musîbetlerin dili

  (25.11.2009) - Dicle Kent bir başka güzeldi

  (18.11.2009) - İrtibattaki lezzet

  (11.11.2009) - “Nasıl yaşarsanız...”

  (04.11.2009) - Antakya ve Adana hattı

  (14.10.2009) - Bediüzzaman’a göre vatan ve millet birliği

  (07.10.2009) - Gayret ve çalışkanlık

  (30.09.2009) - Evrad ve ezkâr üzerine

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Ekrem KILIÇ

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl