26 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

SİSTEMİN YENİDEN DİZAYN EDİLMESİ LÂZIM

“Demokrasi nedir? Hesap sorma, hesap verme işidir. Demokraside herkes hesabını verecek, hesabını da soracak” diyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Demokrasinin kalitesini arttırmak durumundayız. Herkesin, ama herkesin hesabını verebilir ve hesabını sorabilir olması lâzım. Demokrasinin kalitesini arttırmak istiyorsak hepimiz hesap verebilmeliyiz. Hesap sorabilmek ve verebilmek için muhakkak sistemin yeniden dizaynı gerekli. Sistem bozuk” şeklinde konuştu.

AYAĞIMIZDAKİ EN BÜYÜK BAĞ BU ANAYASA

Sistemin ana omurgasının anayasa olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Ayağımızdaki en büyük bağ bu anayasa. 72 milyonun mutabakat sözleşmesi olan yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Ama 72 milyonun mutabakatı içinde yapmamız lâzım. Türkiye önümüzdeki dönemde dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde olacaksa güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasiye ulaşabilmek için bir dizi yapısal reform olması şart.”

Demokrasi hesap verme ve hesap sorma rejimidir

Türkıye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Demokrasi nedir? Hesap sorma, hesap verme işidir. Öyle mi? Demokraside herkes hesabını verecek, hesabını da soracak” dedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Vergi Haftası dolayısıyla, Afyonkarahisar Defterdarlığı, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nın (ATB) Oruçoğlu Termal Otel’de ortaklaşa düzenlediği ödül törenine katıldı. Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, “Eğer kendi insanınıza sahip çıkarsanız, kendi değerinize sahip çıkarsanız, o zaman alır başınızı gidersiniz. Eğer sizin idarecileriniz valiniz, belediye başkanınız, milletvekilleriniz, oda ve borsa başkanlarınız, sivil toplum kuruluşu başkanlarınızın Afyonkarahisar’a hizmet yapmasını istiyorsanız doğru yapılan işleri takdir edeceksiniz. O zaman Afyon bugünkünden daha farklı olacaktır” dedi. Hizmet etmedi mi? Günü geldiği zaman hesabını sor” diyen Hisarcıklıoğlu, “Allah’tan kimse daha sandığı elimizden alamadı. Sandık hiç olmazsa 4 senede 5 senede önümüze geliyor. Benim bir arkadaşım diyor ki; ‘Ben hanımıma her yerde itimat ederim, bir yer hariç’ deyince, benim gözler fal taşı gibi açıldı. Dedi ki, ‘Başkan benim eşim dört dörtlük ama o seçim sandığına giderken, ya hanım şuraya oy at diyorum, perdenin arkasına gidiyor ama nereye oy attığını bilmiyorum’ dedi. Onun için en özgür olduğunuz alan da orası. Sandığa da sımsıkı sahip çıkın. Bu sandık sizin ve bizim 72 milyonun en özgür olduğu alan. Onun içinde demokrasiye sandığa sımsıkı sahip çıkın. Allah’tan orayı karıştırmadılar” diye konuştu.

"YENİ BİR ANAYASA'YA İHTİYACIMIZ VAR"

Güçlü ekonomi, kaliteli demokrasiden ayrılamayacaklarını belirten Hisarcıklıoğlu, demokrasinin kalitesini artırabilmenin yolunun da kayıt dışı ekonominin bitmesine bağlı olduğunu söyledi. Geri kalan sözlerin hepsinin hikaye sözler olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “İşin başı buradan başlıyor. Demokrasi nedir? Hesap sorma, hesap verme işidir. Öyle mi? Demokraside herkes hesabını verecek, hesabını da soracak. Hadi bakayım sen Türkiye’de hesap sormaya kalk bakayım. İçinizde hesap sorabilecek bir babayiğit var mı? Yok mu? Şimdi hangi demokrasiden bahsedeceğiz. Ya demokrasi hesap verme hesap sorma değil mi? Peki hangi demokrasiden bahsedeceğiz? Demokrasinin kalitesini artırmak durumundayız. Herkes ama herkesin hesabını verebilir ve hesabını sorabilir olması lazım. Demokrasinin kalitesini artırmak istiyorsak hepimiz hesap verebilmeliyiz. Hesap verebilmek içinde muhakkak sistemin yeniden dizaynı gerekli. Bu kadar verginin yüksek olduğu yerde kayıt dışı olur mu, olmaz mı? Şimdi kayıt dışı ekonomiyi ben mi yapıyorum sistem mi belirliyor. Suçlu ben miyim, onlar mı? Peki niye düzeltmiyorsunuz arkadaş?”

Hisarcıklıoğlu, uygulanan seçim sisteminin de yanlış olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; “Sistem neyi öngörüyor. Siyasi partiler seçim yasası değişsin diye niye söylemiyorsun? Sen seçersen ancak hesap sorabilirsin, hesap verebilir sana. Sistem bozuk. Sisteme kız. De ki arkadaşlar bu siyasi partiler seçim yasası bana uygun değil. Ben söz sahibi olmak istiyorum, benim vekilimi ben seçmek istiyorum. Bak bakalım o zaman senin sözün nasıl geçiyor. Sistemin her tarafı artık bizi buraya getirdi. Bundan ileri gitmiyor. Sistemin ana omurgası da Anayasa. 72 milyonun mutabakat sözleşmesi. Ben işin ekonomik tarafını alıyorum. 1982 Anayasası o günkü kalkınma modeline göre yapılmış. O günkü kalkınma modeli ne diyor? ‘Devlet ve özel sektör eliyle ülke kalkınır’ diyor. 1990 da ne oldu da bu anlayış yıkıldı. Ne ile, duvarların yıkılması ile. Bütün ülkelerin kalkınmanın modeline özel sektörü koymuşlar. Ama benim Anayasam hala ne diyor? ‘Kalkınma, devlet ve özel sektör ile olacak’ diyor. İşte ayağımızdaki en büyük bağ bu. Onun için 72 milyonun mutabakat sözleşmesi olan yeni bir Anayasa’ya ihtiyacımız var. Ama 72 milyonun mutabakatı içinde yapmamız lazım. İşte Türkiye önümüzdeki dönemde dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisinde olacaksa o zaman güçlü ekonomi, kaliteli demokrasiye ulaşabilmek için bir dizi yapısal reform olması lazım” diye konuştu.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

26.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Memur-Sen: En önemli sorun, anayasa krizi

  SİSTEMİN YENİDEN DİZAYN EDİLMESİ LÂZIM

  AB sürecinde birçok problem çözüldü

  Prof. Dr. Doğramacı, Ali Paşa Camii avlusuna defnedilecek

  Doğan ile Aydoğmuş Disiplin Kurulu’nda

  Çankaya: Problemler anayasal düzen içinde çözülecek

  Eski kuvvet komutanları adliyedeydi

  Yargıda da emir-komuta ilişkisi var

  Tutuklu sayısı 20’ye yükseldi

  Astsubay ‘parola’dan tutuklandı

  Bİreysel sİlâhlanma artIyor

  Dünya barışına ilâhilerle katkı

  Eğitim çalışanlarının sorunları çözülecek

  'Sıra gecesi' yapmak için sertifika şartı geliyor

  Bilim adamları intihal mağduru

  Adana'da Sabit ücret dolandırıcılığı uyarısı

  Muğla’nın etnografik belgeseli çekiliyor

  Ev almanın tam zamanı

  Türkiye’nin en ‘tatlı’ derneği, pastacıları biraraya getiriyor

  Kazalar ne zaman oluyor?

  Adana’da eylemcilere 58 bin TL ceza kesildi

  Engelli oğlunu her gün okula taşıyor

  Demre’de seralar sular altında

  Müslüman aileler evlerini okula çeviriyor

  Amsterdam’daki caminin açılması için imza kampanyası

  Çin’de 500 milyon köylü şehre iniyor

  iTunes, 10 milyar şarkı sattı

  Cezaevi’nde YGS’ye hazırlık

  Pegasus'tan 40 TL kampanyası

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl