15 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Hüseyin GÜLTEKİN

Rızık ile dinî yaşantı ilişkisi


A+ | A-

Günümüzde hemen çoğu insan hâlinden şikâyetçi. Fakir zengin olmanın çabasında, zengin de daha zengin olmanın arayışında. Kanaat ve şükür olmayınca fakir fakirliğini dert ediniyor, zengin de verilen nimetleri görememenin azabını çekiyor. Kanaatin yerini hırs; şükrün yerini açgözlülük ve doyumsuzluk alınca fakir zaten halinden müşteki, zengin daha da şükürsüz ve müşteki…

Koşturmaca bir hayata kaptırdık kendimizi gidiyoruz meçhule. Gayretimiz, himmetimiz hep dünyaya… Her ne ki elde yoksa, hayalde varsa onu ihtiyaç olarak görmenin tatminsizliğini, doyumsuzluğunu yaşıyoruz galiba. Dünyalık zevk ve lezzetlerin peşinden hep koşuyoruz, belki de bir kısmına erişiyoruz. Bir süre sonra o zevk ve lezzetlerin de gerçek ve kalıcı olmadığını anlıyoruz, ama yine aldatıcı, belki de zararlı zevk ve lezzetleri kovalamaya devam ediyoruz.

Tuhaftır, zengin de ekmek kavgası ediyor, fakir de… Debdebeli bir yaşantı içinde olan da derd-i maişetten müşteki… Birisi daha yeni aldığı son model arabasının biçimini, boyasını beğenmediği için huzursuz; diğeri asgarî ücretle çalıştığı için istediği gibi tatil yapamadığından, özel bir araba alamadığından sıkıntılı…

Anlaşılan günümüz insanı rahatı, huzuru malda mülkte, parada pulda aramanın boş ve beyhude bir hayal olduğunu anlayıncaya kadar, böyle bir koşturma hayata devam edecekler her halde. Dünyaya bakan keyif ve lezzetlerin, zevk ve tatların aldatıcı ve geçici bir meşgaleden başka bir işe yaramadığını derk edinceye kadar daha çok yorulacaklar galiba. Gerçek lezzetlerin, hakikî zevklerin imanda, ibadette-tâatte olduğunu anlayıncaya kadar dünyalık meşgalelerinden vazgeçmeyecekler her halde. Bu dünyanın zevk-ü safa yeri olmadığını, gerçek zevk ve safa yurdunun ahiret yurdu olduğunu derk edinceye kadar, daha bir süre dünyalık, yorucu meşgalelerini terk etmeyecek günümüz insanı.

Bu koşturmaca, yorucu hayat tarzımızın iyi bir muhasebesini yapsak diyorum. Dünya ve ahiret hayatımız yönünden getirisini, götürüsünü bir hesabını yapsak nasıl olur? Açgözlülükle, hırsla, sonu gelmez bir doyumsuzlukla dünyalık meşgalelere girdiğimiz halde neden istediğimiz sonucu alamıyoruz? Niçin arzuladığımız rahatı, huzuru bulamıyoruz? Neden özlemini çektiğimiz sermayeye, mala-mülke kavuşamıyoruz? Bütün bunların doğru bir hesabını yapabilsek, belki o zaman hırsla dünyaya yönelmekten vazgeçebiliriz.

Zannediyoruz ki, zengin olmanın yolu çok çalışmaktan veya çok bilmekten geçiyor. Veya aciz, zayıf insanlar fakirliğe mahkûm, güçlü olanlar da mutlaka mal-mülk, servet sahibi olurlar. Bu durumun çoğu zaman tersine işlediğini, yani zayıf, nahif mahlûkatın bazen güçlü kuvvetli mahlûkattan daha kolay beslendiklerini, daha bol rızıkla rızıklandıklarını belki de düşünemiyoruz.

Halbuki rızkın arkasından bu kadar koşacağımıza, Rezzak’ın peşinden koşsak, kulluk vazifelerimizi yerine getirmenin gayretinde olsak, verdiği nimetlere karşı şükretme mes’uliyetimizi bihakkın yerine getirsek, belki o zaman umduğumuz imkânlara, arzuladığımız nimetlere daha kolay erişebiliriz. Rezzak-ı Hakiki’nin rızası dairesinde, helâl-haram sınırlarını gözeterek, hırs ve açgözlülüğü bir tarafa koyarak, kanaat ve iktisada riayet ederek çalışıp çabalamayı adet edinsek, belki daha kolay, daha bol ve bereketli, bir kazancı elde ederiz.

Yüce Allah’ın “Şükredenleri elbette mükâfatlandıracağız” (Âl-i İmran Sûresi: 145), “Şükrederseniz, elbette daha çok veririm” (İbrahim Sûresi: 7) şeklindeki şükretmenin sonucunu belirten kelâmlarını iyi okumak gerek. Ayrıca, Efendimizin (asm) “Bir kul yaptığı günahtan dolayı rızıktan mahrum edilir” hadisini… Yüce Allah’a karşı kulluk vazifelerimizi yerine getirmeyip, ayrıca günah işlemenin rızıkla doğrudan olan alâkasını göz ardı etmemekte fayda var.

Dinî yaşantımızdaki durumun, yine peşinden koştuğumuz rızkın derecesiyle olan irtibatını da Efendimizin (asm) şu hadis-i şerifinden anlamak mümkün: “Takva rızkı celbettiği gibi, takvayı terk de fakirliği celbeder.”

15.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (10.05.2010) - Gösteriş ve riyadan şirke yol var

  (02.05.2010) - İzzet ve iffet timsâli Bediüzzaman

  (25.04.2010) - İhlâsı bozmanın getirdiği tehlikeler

  (18.04.2010) - Sadakat

  (12.04.2010) - Tebliğde dikkat edilecek hususlar

  (04.04.2010) - Öncelikle dâhilî barış ve istikrar

  (28.03.2010) - Manevî dertlerin çaresi manevî devâlardır

  (21.03.2010) - Dünyalık makam-mevki, şan ve şöhretler

  (14.03.2010) - Tenkitlere açık olmalıyız

  (07.03.2010) - Gıpta edilecek bir emekli

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım