28 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Ayasofya hazineleri sergilenecek

Ayasofya Padişah Türbeleri restorasyonu sırasında gün yüzüne çıkan sanduka kılıfları, Kâbe-i şerif iç örtüsü, kisve-i şerif, ravza-i mutahhara örtüleri, yüzyıllarca Ayasofya’nın minberinde asılı duran ve müzenin deposunda bulunan fethin sembolü tarihî sancak, ilk kez İstanbul’un fethinin 557. yıl dönümünün kutlanacağı 29 Mayısta sanatseverlerle buluşacak.

Ayasofya Müze Başkanı Haluk Dursun, yaptığı açıklamada, İstanbul İl Özel İdaresinin katkılarıyla restore edilen Ayasofya Padişah Türbeleri’nin geçen yılın sonunda ziyarete açıldığını hatırlattı. Türbelerin bakım ve onarımı sırasında müze envanterine kayıtlı objeleri gözden geçirdiklerini belirten Dursun, bu eserleri de özel bir günde sergilemeye karar verdiklerini kaydetti.

İstanbul’un gözden saklı ve kıymetli, kültür tarihi bakımından önemli objelerinin ilk defa ortaya çıkarılacağı ‘’Ayasofya’nın Hazinesi, Ayasofya’nın Haziresi’’ adlı serginin 29 Mayısta açılacağını belirten Dursun, ‘’29 Mayıs özel bir gündü. Ayasofya, Fatih Sultan Mehmed’in hatırasına olan bir yer. Bunun için bir seri etkinlik düşündük ve türbelerde bulunan, bugüne kadar sergilenmeyen san'at tarihi eserlerini sergilemeye karar verdik’’ diye konuştu. Eserlerin geçici bir süre sergileneceğini bildiren Dursun, ‘’Fatih’in hatırasına, Osmanlı türbelerinin hatırasına türbeler bölümünde olacak sergi, birkaç gün sürecek. Şunu söyleyebilirim ki en fazla bir hafta sürecek’’ diye konuştu.

SANDUKANIN YÜZLERCE YILLIK GİZLİ ÖRTÜLERİ

TÜRBELERDE bulunan tarihî eserler hakkında bilgi veren Dursun, türbe sandukalarının üzerine zapdedilen ‘’puşide’’ denilen örtüler bulunduğunu, örtüleri, sandukanın durumunu görmek için açtıklarında altında birtakım başka örtülerin olduğunu gördüklerini anlattı. Dursun ‘’Sanduka tahtası ile üzerindeki puşidenin arasında serilen başka örtüler olduğunu gördük. Hemen bakıma alınan örtülerin tarihî, kültürel, san'at, müzecilik açısından çok kıymetli objeler olduğu tesbit edildi. Örtüler, ince ve zahmetli bir bakımdan geçti’’ diye konuştu. Dursun, sergide, sanduka kılıfları, eski bir Türk geleneği olan ve sandukanın üzerine konulan şehzade kaftanları, entarilerin yer alacağını belirtti. Dursun, sergide, Kâbe-i şerif iç örtüsü, Kisve-i şerif, Ravza-i mutahhara örtüleri, 16. yüzyıla ait el yazması Kur'ân-ı Kerim, şamdanlar, rahleler, sanduka kılıfları, şehzade kaftanları, hanım sultan entarisi ve Osmanlı türbe puşide örneklerinin yer alacağını bildirdi.

28.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Ayasofya hazineleri sergilenecek

  Yaz sıcak geçecek

  ŞÜPHELİ VARİL BULUNDU

  120 yıllık lise tarıma öncülük ediyor

  Prof. Dr. Ahmet Hamdi Aydın, KSÜ rektör adayı

  Ormanlara geyik salındı

  Meteorolojiye olan ilgi her geçen gün artıyor

  Gece pazarında arbede 4 kişi hafif yaralandı

  Bursa’da raylı sistem yatırımları hızlandı

  Anneler hastane bahçesinde sabahlamayacak

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.