11 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

“SESSİZLİĞİ KIRALIM” ÖRGÜTÜ

İsrail ordusunun Filistinli sivillere uyguladığı aşırı şiddeti duyurmak ve buna karşı kamuoyu oluşturmak için çalışan, eski İsrailli askerlerin kurduğu "Sessizliği Kırmak" örgütünün müdür yardımcısı Yehuda Shaul, muvazzaf İsrail askerlerine verilen tek emrin “herşeye ateş etmek olduğunu” söyledi.

HİÇBİR SAVAŞ KURALI YOK

Konuştukları İsrailli askerlere, "Savaşa girerken, operasyona başlarken üstünüz size kırmızı çizgi veya kural koyuyor mu" diye sorduklarını anlatan Shaul, "Tüm askerler bize savaş kuralının olmadığını, kendilerine verilen tek emrin, hareket eden veya etmeyen herşeye ateş etmek olduğunu söylediler” dedi.

İsraİl ordusunun Filistinli sivillere karşı uyguladığı aşırı şiddeti duyurmak ve buna karşı kamuoyu oluşturmak için çalışan, eski İsrailli askerlerin kurduğu “Sessizliği Kırmak” örgütünün müdür yardımcısı Yehuda Shaul, “İsrail askerlerinin savaş kuralları olmadığını” söyledi. “Filistin için Parlamenter Dostluk Grubu” tarafından İspanyol meclisinde düzenlenen konferansta konuşan Shaul, “Sessizliği Kırmak” olarak hiçbir siyasî görüşü temsil etmediklerini, amaçlarının sadece “İsrail ordusunun daha demokratik, insan haklarına saygılı ve itibarlı olmasını sağlamak” olduğunu belirtti. 2001-2004 yılları arasında İsrail ordusunda askerlik yapan, ancak gördüğü “savaş taktiklerini kabul etmeyip”, bunun kamuoyunca bilinmesi için faaliyet gösteren 27 yaşındaki Shaul, “Yürütülen savaşta sivil halkı ayırmak gerekir. İsrail ordusu son dönemlerde sivil halkı öldürmemek için çok sayıda adım atmıştır, ancak bunlar yeterli değil. Sivil katliâmının sayısı bilinmez” diye konuştu.

SAVAŞ KURALI TANIMIYORLAR

Bu zamana kadar konuştukları bütün İsrailli askerlere, “Savaşa girerken, operasyona başlarken üssünüz size kırmızı çizgi veya kural koyuyor mu” diye sorduklarını anlatan Shaul, “Bütün askerler bize savaş kuralının olmadığını, kendilerine verilen tek emrin, hareket eden veya etmeyen her şeye ateş etmek olduğunu söylüyorlar” ifadesini kullandı. İsrail’in Gazze’ye binlerce bomba, fosfor bombası attığını kaydeden Shaul, konuştukları İsrail askerlerinin ağzından, Filistinli sivillere yapılan şiddet ve psikolojik baskıyı, gereksiz yere bombalanan evleri anlattı. “Sessizliği Kırmak” kuruluşunun İsrail’de aldığı tepkilerden dolayı “tedirgin olarak, riskli bir iş yaptıklarını” kaydeden Shaul, konferansta bulunan bazı İsrail yanlılarının kendisini “vatan haini” olarak suçlaması üzerine, “Bana göre, her şeyi görüp, susmak vatan hainliği olur. Kimseye bir şey empoze etmeye çalışmıyorum. Ülkemi seviyor ve daha demokratik olmasını istiyorum. Çok titiz ve dikkatli çalışıyoruz. Askerlerle yapılan ve yayımladığımız röportajların hepsi gerçektir. İsrail halkının gerçekleri bilme hakkı olduğuna inanıyorum. Yaptığımız sadece demokratik özgürlüğümüzü kullanmaktır” diye konuştu.

11.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  İran’a yaptırım İsrail’i kesmedi

  “SESSİZLİĞİ KIRALIM” ÖRGÜTÜ

  Clinton: Türkiye ve Brezilya, İran’a hâlâ yardım edebilir

  Rusya, İran’a füze satışını durduruyor

  ABD’den Filistin’e yeni yardım paketi

  AB’den Gates’e cevap

  NATO, Afgan ordusunu eğitecek

  Düğüne intihar saldırısı: 40 ölü

  İki Sırp, soykırım suçundan tutuklandı

  Hollanda’da koalisyon çıktı, Balkenende siyaseti bıraktı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.