25 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Obama: Komutanı neden azlettim?

ABD Başkanı Obama, Rolling Stone dergisinde yönetimini hedef alan açıklamaları sebebiyle görevden aldığı ABD’nin Afganistan Komutanı General Stanley McChrystal’in yorumlarının Amerikan ordusunun sivil kontrolünü zayıflattığını söyledi.

‘Komutanı sivil kontrol için görevden aldım’

ABD Başkanı Barack Obama, Rolling Stone dergisinde yönetimini hedef alan açıklamaları nedeniyle gödevden aldığı ABD’nin Afganistan komutanı General Stanley McChrystal’in dergideki yorumlarının Amerikan ordusunun sivil kontrolünü zayıflattığını söyledi. Beyaz Saray’da açıklama yapan Obama, McChrystal’in istifasını hayli üzüntü verici, ancak doğru bir adım olduğunu kaydetti. Kişisel hakaret gerekçesiyle McChrystal’i görevden almadığın bildiren Obama, Afganistan komutanın davranışının bir generalde bulunması gereken kriterlere uygun düşmediğini vurguladı. Afganistan konusundaki ekibine çalışmalarında birlik çağrısı yapan Obama, McChrystal’in yerine General David Petreaus’un getirilmesiyle ilgili olarak da “bu bir strateji değişikliği değil, adam değişikliği” yorumunda bulundu.

Obama, McChrystal’in istifasının ulusal güvenlik için doğru bir karar oluğunu kaydederek, Afganistan’ın “birleşik bir gayret beklediğini, komutanlıktaki bir değişimin hayati önemde olduğunu” kaydetti. Obama, savaş politikasıyla ilgili tartışmayı hoşgörebileceğini, ancak bölünmeyi hoşgörmeyeceğini vurguladı.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ABD Başkanı Barack Obama’nın Orgeneral Stanley McChrystal’ı azledip yerine Orgeneral David Petraeus’u getirmesiyle ilgili olarak, ‘’Obama’nın kararına saygı duyduğu’’ açıklamasında bulundu. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de, bu değişiklikle ilgili olarak bu değişikliğe rağmen NATO’nun Afganistan’daki

stratejisinin aynı kaldığını belirtti. Amerikan tarihinde savaşın ortasında bir generalin azledilmesine çok rastlanmıyor. Abraham Lincoln bunu yapan ilk başkan olma özelliğini taşıyor. General Stanley McChrystal, Afganistan’daki misyonun başarısını görmek arzusuyla istifasını sunduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Obama ile yapılan görüşmeden sonra McChrystal’in yerine getirilen General David Petraeus’un görevi Amerikan Kongresinde onaylanana kadar Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü’nün (ISAF) komutan yardımcısı İngiliz General Nick Parker’ın NATO güçlerine komuta etmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

25.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Obama: Komutanı neden azlettim?

  ABD: İsrail bizi tongaya düşürdü

  Çin, Doğu Türkistan’da operasyon başlattı

  İngiltere İKT’ye ilk temsilcisini atadı

  Kudüs’te İsrail zorbalığı sürüyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.