04 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

KUVVETLER ARASINDA EGEMENLİK MÜCADELESİ

Kuvvetler ayrılığı ilkesi benimsenmiş olsa da bunlar arasında az ya da çok egemenlik mücadelesinin sürdüğünü ifade eden Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, "Bugün bütün çağdaş demokratik sisteme kavuşmuş, özgürlükçü, anayasal demokrasiyi benimsemiş ülkelerde yargının en üstün güç olduğu kabul edilmiştir" dedi, ancak söz konusu ülkelerdeki yargının ideolojiden uzak ve objektif bir anlayışla çalıştığından bahsetmedi.

O İLKELERLE ADALET VE DEMOKRASİ OLUR MU?

Bu anlayışı, "Adalet devletin temelidir" ifadesinin en iyi şekilde ifade ettiğini, kendilerinin de Türk yargıçları olarak bunu devam ettirdiklerini savunan Gerçeker, bu yolu Atatürk ilkelerinin açtığını iddia etti ve “Varlığımızı borçlu olduğumuz temel ilkeleri koruyup kollamak en büyük görevimizdir” diyerek, Türk yargısının “ilkeler eksenli ideolojik yaklaşım”ını bir kez daha açığa vurdu. Gerçeker, demokrasinin de bu ilkeleri koruyup kollamakla güçlendirilebileceğini öne sürdü.

Bu anlayışla adalet olur mu?

Yargitay Başkanı Hasan Gerçeker, “Varlığımızı borçlu olduğumuz temel ilkeleri koruyup kollamak en büyük görevimizdir” diyerek, Türk yargısının ilkeler eksenli ideolojik yaklaşımını bir kez daha açığa vurdu.

Gerçeker, Türkiye Barolar Birliği’nde düzenlenen, Özgürlük ve Demokrasi İçin Avrupalı Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (MEDEL) Yönetim Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, yargıçlar olarak yargı bağımsızlığını her zaman koruyup kollama görevleri bulunduğunu söyledi. Çağdaş, anayasal ve özgürlükçü demokrasinin en baş şartının, yargı bağımsızlığı olduğuna işaret eden Gerçeker, bunun için artık uluslararası alanda da büyük çaba göstermek gerektiğini belirtti. Kuvvetler ayrılığı ilkesi benimsenmiş olsa da bunlar arasında az ya da çok egemenlik mücadelesinin sürdüğünü ifade eden Gerçeker, “Bugün bütün çağdaş demokratik sisteme kavuşmuş, özgürlükçü, anayasal demokrasiyi benimsemiş ülkelerde yargının en üstün güç olduğu kabul edilmiştir” diye konuştu.

Bu anlayışı, “Adalet devletin temelidir” ifadesinin en iyi şekilde ifade ettiğini, kendilerinin de Türk yargıçları ve hukukçuları olarak bunu devam ettirdiklerini kaydeden Gerçeker, bu yolu açan Atatürk ilkeleri ile O’nun gösterdiği doğrultuda kurulan Cumhuriyet’in temel ilkelerinin demokrasi ile özdeşleşmiş durumda olduğunu savundu.

Demokrasinin, ülkeye Cumhuriyet ile geldiğini ve güçlendiğini, bu sebeple ikisinin ayrılmasına imkân bulunmadığını belirten Gerçeker, “Varlığımızı borçlu olduğumuz temel ilkeleri koruyup kollamak en büyük görevimizdir. Böylece demokrasiyi güçlendirip geliştirebiliriz” iddiasında bulundu.

YARGI REFORMUNA ELEŞTİRİ

Konuşmasında, yargı reformuna yönelik çalışmalara da değinen Gerçeker, şunları söyledi: “Türkiye bugün bir yargı reformu sürecinden geçmektedir, ancak reform bilindiği gibi ‘iyileştirme’ anlamında kullanılmaktadır. Ama MEDEL Başkanı Sayın Monetti’nin görüşmemizde de söylediği gibi, bizim düşüncemize göre bir reform değil, antireform söz konusudur. Bu maalesef dünya ve Avrupa kamuoyuna farklı şekilde yansıtılmaktadır. Biz Türk yargıçları, hukukçuları, hakim, savcı ve avukatları olarak, yasama ve yürütmenin etkisinden tamamen arınmış, çağdaş demokratik ülkelerde olduğu gibi tam bağımsız bir yargı sistemi oluşturulmasını istiyoruz. Ama yapılmak istenen değişiklikler ne yazık ki yargıyı tamamen yürütmenin etkisine sokacak nitelikte değişikliklerdir. Bu konuda da değerli konuklarımızın gerek Avrupa, gerekse dünya kamuoyunu doğru bilgilendirme konusunda yardımcı olacaklarına gönülden inanıyoruz.”

04.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Bitlis ve Sivas’taki 2 kazada 7 kişi öldü, 51 kişi yaralandı

  KUVVETLER ARASINDA EGEMENLİK MÜCADELESİ

  Ayrılık ateşi hepimizi yakar

  Terör sorunu feraset ve kararlılıkla çözülür

  Hukuksuz toplumda huzurlu yaşanmaz

  İktidarda 28 Şubatçılar mı var?

  Bürokrasi, istihdam projelerini olumsuz etkiliyor

  Özelleştirme geliri nereye kullanıldı?

  Reşadiye’de 7 zanlı tutuksuz yargılanacak

  Eylem hazırlığında ele geçirildiler

  Yatırımları terör engelliyor

  Başbağlar’a da müze kurulacak

  Avrupa uçakları Ercan’a inerse limanları açarız

  Boğaz'da gürültü denetimi yapıldı

  Davutoğlu: ABD ile perspektifimiz ortak

  Baykal’dan partililere: Dostlarınızı satmayın

  Geziye AKP’den “Don Kişot”lu değerlendirme

  Genişleyen AB küresel rolünü korur

  Okul kütüphaneleri ihmal edildi

  Ağaç kabuklarına Osmanlıyı işliyor

  Van’da Bediüzzaman Mevlidi heyecanı yaşanacak

  ‘Karekod’da geri adım yok

  Doğdukları topraklara davet edildiler

  Pitbull’lar toplanıyor

  Kayısı bahçesi pikniğe açıldı

  Servetini eğitime yatırdı

  Hava sıcaklıkları normale dönecek

  Boyalar velilerden, boyama müdürden

  Bosna’da “Fetih” şöleni

  Seyyar çevre araçları ilk turlarını tamamladı

  Otoban gürültüsüne ağaçlı çözüm

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.