04 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Bosna’da “Fetih” şöleni

BOSNA-Hersek Başmüftülüğü, Unsko Sanski Kantonu, Sanski Most Belediyesinin organizasyonu, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla düzenlenen faaliyetler kapsamında, Sanski Most şehir merkezinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Mehteran Takımı halka konser verdi.

Konserin ardından, Fatih Sultan Mehmed’in 1463 yılında Bosna’nın fethi sırasında batıda geldiği son nokta olan Sanski Most’a bağlı Kamingrad beldesinde törenler düzenlendi. Fatih’in, Temmuz ayının ilk Cumasını ordusuyla birlikte kıldığı ve “Musalla” adı verilen namazgâhın bulunduğu bölgede, ülke genelinden getirilen ve Osmanlı’yı temsil eden sancakların geçişi yapıldı. Sancakların geçişinin ardından mehter takımı, burada da Türkçe ve Boşnakça sevilen parçalarını törenlere katılan binlerce insan için seslendirdi.

TİKA Koordinatörü Yeşiler, burada yaptığı konuşmada, Fatih Sultan Mehmed’in Bosna’yı fethi sebebiyle her yıl Sanski Most’ta düzenlenen geleneksel “fetih kutlamalarının” çok anlamlı olduğunu vurguladı. Bu toprakların nice krallar, prensler, sultanlar gördüğünü, ancak hiçbirinin Fatih Sultan Mehmed Han kadar Türk ve Boşnak milletinin tarihini derinden etkileyen bir sultan görmediğini ifade eden Yeşiler şöyle konuştu: “İstanbul’un fethi öncesi ‘Onların hayalleri bizim yaptıklarımıza ulaşamaz’ diyen Büyük Sultan, tam 10 yıl sonra Avrupa’nın kalbinde yaşayan sizlerin gönüllerini de fethetmiştir. Onun bu sahraya gelişi, bir geçiş değil, Türk ve Boşnaklar için bir başlangıç olmuştur. O tarihten bu yana bizler etle tırnak gibi birbirinden ayrılmaz millet olduk. İstanbul Saraybosna’yla, Konya Travnik’le, Bursa Mostar’la kardeş oldu. Saraybosna’da, Travnik’te doğanların mezarları İstanbul’dadır. Konya’da, Maraş’ta, Erzurum’da doğanların mezarları da bu sahradadır.”

Bosna-Hersek Başmüftüsü Dr. Mustafa Ceriç’i temsilen konuşan Travnik Müftüsü Nusret Abdibegoviç de Fatih Sultan Mehmed’in alnını secdeye koyduğu musallada, kendisinin namaz kıldıracağı için çok heyecanlı olduğunu belirtti. Boşnakların Fatih Sultan Mehmed sayesinde İslâm’la tanıştıklarını belirten Abdibegoviç şöyle konuştu: “Bu nedenle Fatih Türklerin olduğu kadar bizim de tarihimizdir. Bizim de sultanımızdır. O yüzden her yıl burada fethi kutluyoruz. İstanbul’dan sonra fetih şenliklerinin yapıldığı bir diğer belde belki de bu topraklardır.” Konuşmaların ardından Türkiye’den gelen hafızlar Abdurrahman Bozan ve Osman Soymaz, alanda bulunan binlerce kişiye Kur’ân-ı Kerim okudu.

CEMAATLE NAMAZ

Faaliyetler kapsamında Fatih’in ordusuna 1463 yılının Temmuz ayının ilk Cumasını kıldırdığı tarihi “Musalla”da, Travnik Müftüsü Abdibegoviç tarafından Cuma namazı kıldırıldı. Abdibegoviç, Cuma hutbesinde de Bosna’nın fethi ve fethin önemi konusunu cemaate anlattı. Geleneksel olarak bu bölgede kılınan Cuma namazı kapsamında Sanski Most ve civarındaki tüm camiler Cuma vakti kapatılıyor. Bölgedeki halk, kadın, erkek, çocuk toplu olarak “Musalla” denilen alana geliyor ve burada Cuma namazını toplu şekilde kılıp duâ ediyor. Bu yılki törenler de, Sanski Most’un yanı sıra Saraybosna, Bihaç, Travnik, Mostar, Banja Luka, Bujin gibi önemli şehirlerden gelen binlerce Boşnak’ın katılımıyla yapıldı. Kılınan Cuma namazı ve yapılan duânın ardından törenler sona erdi.

ASKERÎ ATAŞELİK ŞEHİTLİK YAPTIRMIŞTI

Sanski Most’ta yaşayan Kerkük Türkmenlerinden Emir Kasapoğlu’nun, 7 yıl önce bölgede Fatih’in askerlerine ait olduğu bilinen mezarların bulunduğunu Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliğine bildirmesi üzerine, Türkiye’nin Saraybosna Askerî Ataşeliğince bu bölgeye bir de şehitlik yaptırıldı. Her yıl düzenlenen faaliyetler kapsamında Musalla’ya gelenler, buradaki Türk Şehitliğini ziyaret ederek, Fatih’in şehit askerleri için duâ ediyor.

04.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Bitlis ve Sivas’taki 2 kazada 7 kişi öldü, 51 kişi yaralandı

  KUVVETLER ARASINDA EGEMENLİK MÜCADELESİ

  Ayrılık ateşi hepimizi yakar

  Terör sorunu feraset ve kararlılıkla çözülür

  Hukuksuz toplumda huzurlu yaşanmaz

  İktidarda 28 Şubatçılar mı var?

  Bürokrasi, istihdam projelerini olumsuz etkiliyor

  Özelleştirme geliri nereye kullanıldı?

  Reşadiye’de 7 zanlı tutuksuz yargılanacak

  Eylem hazırlığında ele geçirildiler

  Yatırımları terör engelliyor

  Başbağlar’a da müze kurulacak

  Avrupa uçakları Ercan’a inerse limanları açarız

  Boğaz'da gürültü denetimi yapıldı

  Davutoğlu: ABD ile perspektifimiz ortak

  Baykal’dan partililere: Dostlarınızı satmayın

  Geziye AKP’den “Don Kişot”lu değerlendirme

  Genişleyen AB küresel rolünü korur

  Okul kütüphaneleri ihmal edildi

  Ağaç kabuklarına Osmanlıyı işliyor

  Van’da Bediüzzaman Mevlidi heyecanı yaşanacak

  ‘Karekod’da geri adım yok

  Doğdukları topraklara davet edildiler

  Pitbull’lar toplanıyor

  Kayısı bahçesi pikniğe açıldı

  Servetini eğitime yatırdı

  Hava sıcaklıkları normale dönecek

  Boyalar velilerden, boyama müdürden

  Bosna’da “Fetih” şöleni

  Seyyar çevre araçları ilk turlarını tamamladı

  Otoban gürültüsüne ağaçlı çözüm

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.