20 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Peçeyi yasaklamak İngiltere’ye yakışmaz

İNGİLİZ Bakan Damian Green, Fransa’da yasaklanan peçenin İngiltere’de de yasaklanması konusunda yükselen seslere karşı yaptığı açıklamada, böyle bir yasağın söz konusun olmadığını ve İngiltere’ye yakışmayacağını söyledi.

İngiliz Muhafazakar Parti milletvekili Philip Holobone, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Türkiye’nin AB üyeliğinin bir felaket olacağı uyarısında bulunmuş ve kendi seçim bölgesindeki peçeli Müslüman kadınların görüşme talebini, yüzlerini açmadıkça işleme almayacağını söylemişti. Aynı milletvekili, peçenin ülke genelinde yasaklanması için meclise bir önerge vermişti. Ancak aynı görüşte olmayan İngiliz Bakan Damien Green, insanlara ne giyip ne giymeyeceklerini dikte etmenin İngiliz kültürü, demokrasisi ve özgürlük anlayışı ile bağdaşmayacağını söyledi. “Biz hoşgörülü ve karşılıklı özgürlüklere saygı gösteren bir toplumuz”diyen Green, “Bazı zamanlar vardır ki insanlar kendi kimliklerini belli etmeye çalışırlar, bazen de insanlar konuşurken karşıdaki kişinin yüzünü görmek isterler. Ama bence İngiliz parlamentosunun böyle bir konuyu yasalaştırması çok düşük bir ihtimal”şeklinde konuştu.

20.07.2010


 

Türkiye, Afganistan’da önemli bir aktör

BM'NİN Afganistan Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Türkiye’nin Afganistan’da çok önemli bir rol oynadığını belirterek, “gururlu Afgan halkıyla” iletişimde Türkiye’nin hassasiyetinin örnek alınması gerektiğini kaydetti.

Kabil konferansını izlemek üzere Afganistan’da bulunan Türk basın mensuplarına konuşan Mistura, Türk medyasının konferansı izlemesinin, Türk kamuoyunun konuya ve Afganistan’a verdiği önemin bir göstergesi olduğunu ve bundan memnuniyet duyduklarını belirtti. “Türkiye, Afganistan’da çok önemli bir aktör” diyen Mistura, bunun sebepleri arasında, Türkiye’nin önemli bir bölgesel güç, yapıcı ve aktif bir NATO üyesi ve BM Güvenlik Konseyi üyesi olmasını saydı. Mistura, bölgesel bir güç olarak Türkiye’nin, Pakistan ve Afganistan ile birlikte sürdürdüğü üçlü mekanizmanın önemine dikkati çekerek, “bölgesel bir çerçeveye oturmadığı sürece” Afganistan için üretilecek bir çözümün sürdürülebilir olamayacağını bildirdi. NATO ve ISAF üyesi olarak Türkiye’nin, Afganistan konusuna hassasiyetle eğildiğini belirten Mistura, gerek İl İmar Ekipleri ile gerekse diğer alanlarda katkı ve desteğiyle Türkiye’nin yardımlarının büyük değer taşıdığını kaydetti. Temsilci Mistura, Afgan halkının çok gururlu olduğunu ve kendi kültür ve hayat tarzlarının değiştirilmeye çalışılmasından hoşlanmadığını, Türkiye’nin rolünün bu çerçevede daha da önem kazandığını ve Müslüman bir ülke olarak bu ülkenin değerlerine ve kültürüne hassasiyetle yaklaştığını anlattı.

20.07.2010


 

Clinton, Pakistan’la kalıcı ortaklık istiyor

PAKİSTAN'DA bulunan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD ile Pakistan arasında imzalanan terörle mücadele, enerji, su, tarım, eğitim ve sağlık anlaşmalarıyla, iki ülke arasında kalıcı ortaklığın temellerinin atıldığını söyledi.

Clinton, temasları kapsamında Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, Başbakan Yusuf Rıza Gilani ve Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile biraraya geldi. Hillary Clinton’ın temasları sırasında, iki ülke arasında terörle mücadele, enerji, su, tarım, eğitim ve sağlık konularında bir dizi anlaşma imzalandı. Pakistanlı meslektaşı Kureyşi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Clinton, bu anlaşmalarla Pakistan ile ABD arasında “kalıcı ortaklığın temellerini attıklarını” kaydetti. Teröre karşı iki ülkenin birlikte mücadele ettiğini belirten Clinton, Pakistan kamuoyunda oluşan Amerikan karşıtı düşüncelerin ve yanlış algıların düzeltilmesi gerektiğini de söyledi. Terörizm karşısında ABD’nin stratejik müttefiki İslamabad ile ülkesi arasında uzun vadeli bir ortaklığın temellerini atmaya katkıda bulunacak birçok sivil yardım projelerini de açıklayan Dışişleri Bakanı Clinton, bu projelerden 170 milyon Pakistanlı’nın yararlanacağını ifade etti. Hillary Clinton, ABD’nin finanse edeceği bu projeler arasında hidroelektrik santralleri, içme ve sulama ile tarım tesislerinin yanı sıra sağlık merkezlerinin kurulması ve özel sektöre destek gibi ortak projelerin bulunduğunu belirtti. Pakistan-ABD ilişkilerinin “önemli bir dönemeçten” geçtiğini vurgulayan Kureyşi de, “Biz, birlikte uzun vadeli ve geniş tabanlı bir ortaklık inşa etmek istiyoruz” dedi.

20.07.2010


 

Bulgaristan geçişinde tedbirler arttırıldı

BULGARİSTAN İçişleri Bakanlığı, Türk gurbetçilerin sorunsuz bir şekilde transit geçişleri için güvenlik önlemlerini artırdı.

Bakanlık sözcüsü Vanya Vılkova, yaz döneminde Bulgaristan’dan geçen, Türkiye ve Yunanistan’a doğru giden yoğun transit yolcu akışı dikkate alınarak, Bakanlığın Kriminel Polis, Koruma Polisi, Örgütlü Suçlarla Mücadele Dairesi ve Sınır Polisi birimlerinde gerekli tüm önlemlerin alındığını söyledi. İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Başkomiser Kalin Georgiev’in konuyla ilgili koruma, denetleme ve güvenlik operasyon planı hazırladığını kaydeden sözcü, planda bütün bölge müdürlüklerine somut talimatlar verildiğini bildirdi. İçişleri Bakanlığı trafik suçlarının önlenmesi için de ana yollarda sürekli denetim yaparken, tüm otobanlara da sabit video kayıt kameraları yerleştirdi. Otoyollarda görev yapan polislere kadro takviyesi yapılırken, benzin istasyonu ve dinlenme yerlerindeki denetim çalışmaları da artırıldı.

20.07.2010


 

Fransa’da gerginlik

FRANSA'NIN güneyindeki Grenoble şehrinde, bir kumarhanede soygun girişiminde bulunan gencin polis tarafından vurularak öldürülmesiyle başlayan gerginlik sürüyor.

Arkadaşlarının polis tarafından vurulmasını protesto eden ‘’isyancı gençler’’, önceki gece devreyi gezen polis aracına iki kez ateş açtı. Polisin de gerçek mermilerle gruba karşılık verdiği bildirildi. Çıkan çatışmada ölen ya da yaralanan olmadı. Polis, şehirde çıkan olaylarla ilgili 20 kadar kişiyi gözaltına aldı. Gerginliğin devam etmesi üzerine, çevre illerden güvenlik takviyesi yapıldı. Polis helikopterlerinin ‘’sorunlu mahalleler’’üzerinde devriye gezdiği bildirildi. Kentte gerginliğin çıkmasından bu yana 60’a yakın araç ateşe verildi. Grenoble’da bir grup genç ile güvenlik güçleri arasında gerginlik, soygun girişiminde bulunduğu iddia edilen 27 yaşındaki bir gencin polis tarafından vurularak öldürülmesiyle başladı. İçişleri Bakanı Brice Hortefeux, önceki gün şehre giderek, alınan güvenlik önlemlerini yerinde denetlemişti. Paris / aa

20.07.2010


 

Hindistan’da tren faciası

HİNDİSTAN'IN doğusundaki Batı Bengal eyaletinde iki trenin çarpışması sonucu 57 kişinin öldüğü bildirildi. Yetkililer, kazada 40’ı ağır 120 kişinin yaralandığını belirterek, vagonlardan ceset çıkarmayı sürdürdüklerini ve can kaybının artmasından endişe edildiğini kaydetti.

Ölü sayısının 60’ı aşabileceğini ve vagon enkazında hâlâ yolcuların bulunduğu bildiren yetkililer, Kalküta şehrinin 200 km kuzeyindeki Birbum istasyonunda meydana gelen kazada, ekspres trenin istasyonda duran trene arkadan çarptığını söyledi.

20.07.2010


 

Hamburg’da eğitim reformu reddedildi

ALMANYA'NIN Hamburg eyaletindeki okullarda 1 Ağustosta yürürlüğe girmesi planlanan ve çocukların uzun süre aynı tip okullarda eğitim görmesi gibi talepleri içeren eğitim reformu, yapılan referandumda reddedildi.

Eğitim reformunun kesintiye uğraması Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileri tarafından üzüntüyle karşılandı.

20.07.2010


 

Meksika Körfezinde yeni sızıntı iddiası

İNGİLİZ petrokimya devi British Petroluim’un (BP) petrolün yayılmasını önlemek amacıyla üstüne kapak yerleştirdiği Meksika Körfezi’ndeki petrol kuyusunun yakınında sızıntı belirlendiği ileri sürüldü.

İsmi gizli kalmak koşuluyla açıklamada bulunan bir Amerikan federal yetkili, bilimadamlarının petrol kuyusunun yakınında kaçak olmasından ve metan olması muhtemel bir sızıntıdan kaygı duyduklarını söyledi. Yetkili, petrol kuyusu yakınındaki kaçak ve sızıntının, BP’nin 73 tonluk bir kapak yerleştirdiği petrol kuyusunda sızıntılar meydana geldiğinin işaretleri olduğuna dikkati çekti. Petrol kuyusunun yakınındaki sızan maddenin ne olduğunu bilmediğini belirten yetkili, BP’nin Amerikan hükümetinin daha fazla gözlem yapılması talebine uymadığını ifade etti. BP sözcüsü Mark Salt ise sözkonusu iddia hakkında yorumda bulunmayacağını söyledi.

20.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.