20 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Et fiyatına çözüm teklifi

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Parlak, bu yıl, yemin ham maddesi olan hububat üretiminde önemli bir sorun olmamasına rağmen yem fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek, hayvancılığın sorununun çözümü için yemde tavan, et ve süt fiyatlarında ise taban fiyat uygulanmasını istedi. Parlak, Türkiye’nin et ve süt üretiminde karşılaştığı sorunların temelinde sağlam bir tarımsal yapının olmamasının yattığını söyledi. Sattığı üründe elde ettiği gelirle girdi maliyetlerini karşılayamayan çiftçinin para kazanamadığını, bu sebeble ahırındaki hayvanı satmak ya da kesime vermek zorunda kaldığını anlatan Parlak, asıl sorunun, girdi maliyetlerinin çiftçinin kontrolünde olmaması olduğunu vurguladı.

Parlak, bu yıl, yemin ham maddesi olan arpa, buğday, mısır gibi hububat üretiminde önemli bir sorun ya da rekolte kaybı yaşanmamasına rağmen et ve süt üreticisi çiftçinin girdilerinde bir azalma olmadığını belirterek şunları kaydetti:

‘’Yem fiyatları üreticinin elinde değil, sanayicinin elinde... Hububatta yaşanan fiyat düşüşleri çiftçinin en önemli girdisi olan yem fiyatlarına bir türlü yansımıyor, yem fiyatları ucuzlamıyor. Bir torba büyükbaş hayvan yeminin fiyatı 27-32 lira arasındayken, çiftçi ürettiği sütün litresini 63-65 kuruş aralığında, etin kilosunu ise 15 lira civarında satıyor. Girdi maliyetlerindeki artış sebebiyle ette ve sütte bu fiyatların altında üretici zaten zarar eder. Yani üretici zarar ettiğinden şikâyet ederken, tüketici ise eti ve sütün çok pahalı olduğundan yakınıyor. Yem fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına geçilmeden hayvancılığın sorunları bitmez. Et ve sütte ise taban fiyat uygulamasına geçilmeli.’’

Böyle bir ortamda kimsenin ‘’devlet serbest piyasaya müdahale edemez’’ diyemeyeceğini savunan Parlak, ‘’Devletin piyasada üreticiyi ve tüketiciyi koruyucu kontrol mekanizması kurması modern ekonomilerin bir gereğidir. Üretici ve tüketici ‘serbest piyasa’ bahanesiyle fırsatçıların eline bırakılamaz. Bu sistemle yem, et ve sütün her türlü alım satımı belirlenecek taban-tavan fiyatlar üzerinden yapılabilir. Taban-tavan fiyat uygulaması ürün kalitesini ve miktarını artıracak, fiyat dalgalanmalarını da önleyecektir’’ diye konuştu.

20.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Çömlekçiler talep yetersizliğinden dertli

  MF, 1 trilyon dolarlık kaynak istiyor

  Moody’s İrlanda’nın kredi notunu indirdi

  IMF, Macaristan’la anlaşmayı askıya aldı

  Avrupa Birliği'nden bir övgü,bir uyarı

  Et fiyatına çözüm teklifi

  Karpuz tarlada kaldı

  En düşük memur emeklisi maaşı 898 lira

  Türk müteahhitleri dünyayı inşa ediyor

  Hidroelektrik santralleri altın yıllarını yaşıyor

  Komşu ülkeler için üretim çarkları hızlandı

  Sırbistan Türkiye’nin yeni pazarı olacak

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.