20 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Bir makete sığdırılan kent “Amasya”

AMASYA Valiliği tarafından yaptırılan ve şehrin 1914’lü yıllarını yansıtan ‘’Şehri Amasya’’ maketi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. İki yılda tamamlanan makette şehrin hem gündüzünü, hem gecesini tüm dinamikleri ile görmek mümkün.

Sultan Beyazıt Cami Külliyesi içindeki tarihî yapıda yaklaşık 80 metrekarelik bir alanda oluşturulan, çevresiyle birlikte 178 metrekarelik bir alanda sergilenen ‘’Şehri Amasya’’ maketi, konuklarını ağırlamaya devem ediyor. Bir süre önce resmi açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yapılan ‘’Şehri Amasya’’ maketi, özellikleri şebebiyle Türkiye’de ilk olarak gösteriliyor. Maketi hazırlayan teknik personellerden İlhan Eskinöz, şehrin 1914’lü yıllarını 1/150 ölçeğinde gece ve gündüzü ile gündelik dinamik yaşam tasvirleri ile yansıtan ‘’Şehri Amasya’’ maketinin, dünyada örneklerinin var olduğunu ancak Türkiye’de kendi alanında ilk ve tek olduğunu söyledi. Şehrin tamamının, gündelik hayatla birlikte makette yansıtılmaya çalışıldığını belirten Eskinöz, ‘’Dağı ile taşı ile akan ırmağı ile bin 860 adet müstakil ev ve tarihi yapısı ile, bini aşan hareketli ve hareketsiz figürleri ile yaşayan bir şehir oluşturulmaya çalışıldı’’ dedi.

Makette gece ve gündüzün yansıtılabilmesi için tonozlu bir sırt üzerinde yaklaşık 2 bin 300 adet yıldız ve bir adet ay oluşturulduğunu anlatan Eskinöz, ziyaretçilerin maketteki bu sistem ile şehrin 3 dakika gecesini, 9 dakika da gündüzünü görebildiklerini kaydetti. ‘’Şehri Amasya’’ maketinde rehber olarak görev alan Sanat Tarihçisi Seval Bal ise maketin yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Maketin ziyaretçilerinden İstanbul’da sınıf öğretmenliği yapan Benan Güçlüer de Amasya’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Amasya’yı çok beğendiğini, maket Amasya’nın ise kenti bire bir yansıttığını belirten Güçlüer, Amasya’ya yeniden gelmek istediğini söyledi.

MAKET, 2 YILDA YAPILDI

Yaklaşık 80 metre karelik bir alana kurulan ve çevresiyle birlikte 178 metrekarelik bir alanda sergilenen maket çalışması için ilk etapta lazer tarayıcı yardımı ile kentin üç boyutlu ölçümleri yapılarak, bilgisayara aktarıldı. Dönem fotoğraflarının da yardımı ile kentin 1914’lü yıllarda yaşadığı büyük yangın öncesi gündelik yaşama ait insan figürleri, Yeşilırmak’ın akışı, su dolapları, tren hareketleri ile gece ve gündüz yaşanıyor. Maket çalışmasında CNC (Bilgisayarlı Nümerik Kontrol) tezgahlar, ABD’den getirilen özel malzemeler kullanıldı. Konuklara ziyaretçileri sırasında Türkçe ve İngilizce sunum ile fon müzikleri dinletiliyor. 2008 yılında yapımına başlanan ve 2010 yılının mayıs ayında ziyarete sunulan maketin resmi açılışını, 12 Haziran tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yapmıştı. Amasya / aa

20.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Ustalar Âlimler Sultanlar’ın çekimlerine başlandı

  SANAL GERÇEKLİK TEKNOLOJİSİ

  ÖZEL KOSTÜMLER

  ‘Saz Üslûbu Koleksiyonu’ Topkapı Sarayı Müze mağazasında

  Bir makete sığdırılan kent “Amasya”

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.