22 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünyanın gözü Konya Ovası'nda

Kalelı, şunları kaydetti: ‘’Konya, tam anlamıyla tarımsal altyapı tamamlanırsa tek başına Türkiye’nin gıda ihtiyacını karşıladığı gibi, Orta Doğu’nun bile merkezi haline dönüşebilir. Almanya Tarım Bakanlığı Müsteşarı, borsamızı ziyaretinde ‘Türkiye ve Konya Ovası tarımda uyuyan bir dev’ değerlendirmesini yaptı. Yani Konya Ovası’nın değerini maalesef yabancılar kadar bilmiyoruz, çoğumuz tarımsal değerlerimizin farkında değil.’’ Kaleli, Konya’nın yüzde 80’inin rantabl sulanabilir arazi yapısına sahip olduğunu, Türkiye’nin hiç- bir yerinde bu oranın yüzde 30-35’i geçmediğini, bu özelliğiyle Konya Ovası’nın dünyada bile çok az rakibi olduğunu ifade etti.

Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Kaleli, Konya’nın buğday üretimiyle ön plana çıktığını ancak buğdaydaki kaliteli sorununun çözüm beklediğini söyledi. Kaliteli buğday yetiştiriciliğiyle ilgili KTB olarak bir çiftçi eğitim projesi hazırladıklarını anlatan Kaleli, söz konusu projenin Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından onaylanarak kredi sağlandığını belirtti. Sağlanan krediyi kendi bütçeleriyle de destekleyerek buğdaydaki en önemli sorun olan kalite sorununu çözmek için bu ayın sonu itibariyle projeyi uygulamaya koyacaklarını anlatan Kaleli, ‘’Tarlanın sürülmesinden ekime, tohum seçiminden gübre ve toprak analizine kadar hemen her konuda çiftçilerimizin bilgiye ulaştırmasında eksiklik var. Öğretim üyelerimiz ve tarım danışmanları aracılığıyla Konya Ovası’nda yapacağımız bu eğitim çalışmasıyla, hem verimde hem de kalitede çok büyük ilerleme sağlayacağımızı düşünüyoruz’’ dedi.

Kaleli, devletin basınçlı sulama sistemleri kurma, verimlilik haritaları oluşturma ve tarım alanlarının birleştirme gibi üzerine düşen görevleri bir an önce tamamlaması, çiftçilerin de ekipmanlarını güçlendirerek işletmelerini yenileyip AB’nin rekabetçi şartlarına uygun hale getirmesinin şart olduğunu vurguladı.

KONYA OVASI, ORTA DOĞU’NUN MERKEZİ OLUR

22.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Dünyanın gözü Konya Ovası'nda

  Anız yangınları verimi düşürüyor

  Bakanlık, et fiyatları konusunda sınıfta kaldı

  Soğan, gelecek yıl da cep yakacak

  Kalkınma hedefleri için 300 milyar dolar gerek

  Fiat Markasına yeni CEO

  Halka arz seferberliği

  Yenilenebilir enerji yatırımcıyı çekecek

  Çeltik hasadı erken başladı

  Havalar serinledi, kömürcüler sevindi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.