30 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Belgelerin ciddiyeti şüpheli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, WikiLeaks’in yayınladığı belgelere şüpheyle yaklaştı. Belgelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, ‘’Şu anda WikiLeaks’in eteklerinde neler var, bunları bir döksün görelim. Ondan sonra da bunların ne kadar ciddi, ne kadar gayriciddi olduğunu öğreniriz’’ dedi.

Wikileaks’in ciddiyeti şüpheli BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Wikileaks internet sitesinde açıklanan belgelerle ilgili olarak, ‘’Wikileaks’in ciddiyeti şüphelidir. Bu bakımdan şu anda sadece biz eteklerindeki taşın dökülmesini bekliyoruz’’ dedi. Libya’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde düzenlediği basın toplantısında ziyaretine ilişkin bilgi veren Erdoğan, Avrupa Birliği ve Afrika Birliği’nin ortaklaşa düzenledikleri 3. Zirve’ye, Libya Lideri Kaddafi’nin davetiyle ‘’onur konuğu’’ olarak iştirak etmek üzere Trablus’a hareket ettiğini belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin, bir yandan AB ile tam üyeliğe doğru müzakerelere devam ederken, diğer taraftan çok boyutlu dış politika bağlamında Afrika’ya açılım politikasını da sürdürdüğünü ve yoğun bir şekilde Afrika’da büyükelçilik açma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Erdoğan, bir gazetecinin, ‘’Wikileaks internet sitesinde belgeler ortaya çıktı. Ağır ithamlar da yer alıyor. Bunları nasıl değerlendireceksiniz?’’ şeklindeki sorusuna, ‘’Şu anda Wikileaks’in eteklerinde neler var, bunları bir döksün görelim. Ondan sonra da bunların ne kadar ciddi, ne kadar gayri ciddî olduğunu öğreniriz. Çünkü Wikileaks’in ciddiyeti şüphelidir. Bu bakımdan şu anda sadece biz eteklerindeki taşın dökülmesini bekliyoruz. Ondan sonra da değerlendirmesini yapar, gerekli açıklamaları yaparız’’ cevbını verdi.

MALİYE BAKANI ŞİMŞEK YALANLADI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı basın yayın organlarında yer alan Wikileaks belgeriyle tarafına itham edilen unsurların tamamen ‘’gerçek dışı ve yalan’’ olduğunu bildirdi. Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, yurt dışında yabancı yatırımcılarla bu kapsamda herhangi bir görüşmesinin kesinlikle söz konusu olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Raporda yer alan bilgi ve yorumların gerçek dışı ve uydurma olduğu ‘Ticaret Bakanı’ ifadesinden de anlaşılmaktadır. O dönemde ‘Ticaret Bakanı’ değil, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürütüyordum. Dolayısıyla çeşitli medya kuruluşlarından asılsız unsurlarla derlenerek bu belgeye giren yorumlar akıl ve mantıkla bağdaşmayan hayal ürünü ifadelerdir. Şiddetle yalanlıyorum.’’

“ŞU AN ORTALIK TOZ DUMAN”

ERCİYES Üniversitesinin akademik yıl açılış törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin sorusu üzerine WikiLeaks internet sitesinde açıklanan belgelerle ilgili yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi 250 bin adet belgeden bahsediliyor. Bunların 9-10 bin tanesi de Türkiye ile ilgili deniliyor. Şu anda ortalık toz duman, bunun yatışması lazım. Belgelerin tamamını görelim. Benimle de alakalı cümlelerimin olduğunu orada görüyoruz. Diğer bakan arkadaşların da aynı şekilde var ama böyle parça bölük açıklama yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Hepsini hep beraber kucaklayıcı, ne kadar aslı var ne kadar aslı yok bunları görmemiz lazım. Toz dumanın dinmesini bekleyelim. “

Balyoz Planı

da belgelerde

Wikileaks’te yayımlanan belgelerden birine göre ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James F. Jeffrey, “Balyoz Operasyonu” kapsamındaki tutuklamalar hakkında bilgi vererek, resmi suçlama yapılması durumunda TSK’nın bunlara yanıt vermek zorunda kalacağını ancak yeterli delil bulunmazsa, operasyonun “hükümete karşı geri tepeceği” yorumu da yer alıyor.Wikileaks’e göre, James Jeffrey 23 Şubat 2010 tarihinde gönderdiği “confidential” (hizmete özel) nitelikli bilgi notuyla, “Balyoz Operasyonu” hakkında görüşlerini aktardı. Operasyonların “çok iyi planlandığını” ve birçok ilde eş zamanlı yapıldığını aktaran Jeffrey, operasyonların sebebiyle ilgili resmi açıklama olmamasına rağmen, basına göre tutuklamaların “2003 Balyoz planı” ile ilgili olduğunu belirtti. Jeffrey, muhalefetten gelen “bir iki eleştiriye” rağmen, basının tepkisinin ertesi gün “başka haberlerle örtüldüğünü, işyerlerinin açıldığını ve işlerin her zamanki gibi devam ettiğini” aktarmış. James Jeffrey’nin “TSK için kötü mü? AKP için iyi mi?” ara başlığıyla yazdığı bölümde, “Ordunun, AKP’nin yönetiminden derin bir şekilde rahatsız olduğunu ve Silahlı Kuvvetlerin Türk toplumundaki yerini aşındırmak için yürüttüğü kampanya sebebiyle çileden çıktığını” belirtiyor. “Şüpheli ya da tanıkların, ‘otomatik silâhlı’ polislerin yanında sürüklendiklerini ve basın önünde küçük düşürüldüklerini” aktaran Jeffrey, “Bu her zaman bu şekilde gerçekleşiyor, şimdi yüksek rütbeli askerler ve onların arkadaşları için de aynı şey geçerli” diye ekledi.

30.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  YURTKUR’un bütçesi yüzde 582 artmış

  MEB’den karne tedbirleri

  Gar yangınına bilirkişi incelemesi

  Toplu nikâhta üç çocuk yemini

  Çiftçilerin başı “farelerle” dertte

  Mahkemelerde dosya koyacak yer kalmadı

  Yıldız: Hükümetin saygınlığı için şikâyetçi oldum

  7 ilde terör örgütü operasyonu: 55 gözaltı

  AİHM, Uzan’ın başvurusunu bugün görüşecek

  Dışişleri 25 mütercim alacak

  Verimli topraklarımız denize akıyor

  TIR’ına çanak anten taktı

  Bu köyde herkes ‘marka’ giyiyor

  Amerika’nın haberi var

  Belgelerin ciddiyeti şüpheli

  Ergenekon kapsamındaki “suikast” dâvâsı başladı

  Millî Eğitim Bakanı Çubukçu Erbil’e gidecek

  İstanbul’a 3. havaalanı

  Belgeler malûmun ilanı

  Haydarpaşa Garı yangını Meclis gündeminde

  Yetimhanenin tapusu Patrikhane’ye verildi

  Balyoz Planı da belgelerde

  ABD dış politikamızdan rahatsız

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.