Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Ders alınmadı

Türkiye İhracatçıalar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, yaşanılan tecrübelerden ders alınmadığı için piyasalarda benzeri çalkantıların olduğunu söyledi. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıklamak üzere gittiği İzmir’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Satıcı, Türkiye’nin bir türlü sürdürülebilir büyümeyi yakalayamamasının en büyük nedenlerinden birisinin büyüme için gerekli olan tasarruf ve yatırım kalemlerinin yetersiz olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Türkiye’nin sıkı maliye politikasından hiçbir şekilde taviz vermemesi gerketiğini belirten Satıcı, “Önümüzdeki dönemde yaşanacak seçim sürecine daha önceki siyasi otoritelerin düştüğü kamu kaynaklarının seçim rüşveti olarak dağıtılması hatasına düşmemelidir” dedi.

Geçtiğimiz ay içerisinde dövizde yaşanan düzeltme hareketinin her iki senede bir tekrarlandığına dikkat çeken Satıcı, piyasaları sarsan çalkantılı havanın bir benzerinin 2004’te de yaşandığını hatırlattı. Satıcı, “Aynı filmi 2002’de de görmüştük. Maalesef yaşadığımız tecrübelerden bir türlü ders almamaktaki ısrarımız, tüm iyi niyetli uyarıları göz ardı etme hastalığımız piyasalarda her seferinde benzeri çalkantılara sebep olmaktadır” diye konuştu. Enflasyonda bundan 10 gün önce yaşanan iyimserlik havasının yerini karamsarlığa bıraktığını ifade eden Satıcı, enflasyonda 2006 hedefinin tutmasının oldukça zor olduğunu birkez daha ifade etti.

Para otoritesinin döviz kurunu başıboş bırakmaması gerektiğini dile getiren Satıcı, şöyle devam etti: “Yüksek reel faiz ortamında dalgalı kur uygulamasının en büyük yan etkisi cari açık olacaktı ve nitekim öyle de oldu. Faiz indirimlerinde geç kalındı ve YTL büyük oranda baskı altına alındı. Fakat YTL’nin yapay olarak nitelendirdiğimiz bu durumu eninde sonunda düzelecekti.Türkiye ekonomisi birinci uyarıyı geçtiğimiz ay almış ve fakat bu uyarıyı yumuşak bir şekilde atlatmayı başarmıştır. Döviz kurlarının belirli bir dengeye oturması ekonominin dinamikleri açısından son derece olumlu olmuştur. Benzer politikaların devamı halinde piyasaların benzeri düzeltmeleri yapacağından kimsenin şüphesi olmasın.”

/ İZMİR

02.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ders alınmadı

  Mayıs ihracatı sevindirdi

  BTC’de ilk sevkiyat gecikti

  ‘Yabancılar Türkiye’den çıkmak için acele ediyor’

  Tüzmen: “Kur bin 600’ler civarında dengelenebilir”

  Doğalgaza yüzde 5 zam

  Kredi kartı faizleri değişti

  İstanbul’un enflasyonu yükseldi

  Şener: Dalgalanma Mortgage’ı etkilemez

  TMSF 400 milyon dolar sattı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004