Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Katliama örtbas

Irak’ta görevli deniz kuvvetleri komutanlarının Hadisa köyünde geçen yıl öldürülen sivillerin ateş edilerek öldürüldüklerini olaydan iki gün sonra öğrendiği ancak olayı soruşturma gereği görmedikleri iddia edildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli üst düzey bir yetkili New York Times gazetesine yaptığı açıklamada üst düzey komutanların Hadisa’da sivillerin öldürülmesi olayını iki gün sonra öğrendiklerini ancak olayın soruşturulmasına gerek olmadığına karar verdiklerini ifade etti.

Bazı komutanların olayla ilgili soruşturmayı yürüten yetkililere Iraklı sivillerin kasıtlı olarak öldürüldüğünü bilmediklerini söylediğini de aktaran New York Times, haberinde bir başka komutanın “Olaydaki gariplikleri bilmediklerine inanmak imkansız.” sözlerine yer verdi. 24 Iraklı sivilin öldürüldüğü olayla ilgili soruşturma devam ederken, ABD ordu kademesindeki hangi komutanların olayı bildiği ve soruşturmaya gerek olmadığına karar verdiği ise bilinmiyor.

/ NEW YORK

04.06.2006


 

Irak: Soruşturma yeniden yapılsın

Irak hükümeti, ABD askerlerinin 5'i çocuk 11 sivili öldürdüğü İshaki operasyonuyla ilgili soruşturmanın adil olmadığını belirterek, Iraklı yetkililer tarafından yeniden soruşturulmasını istedi.

Başbakan Yardımcısı Adnan El Kazimi, birden fazla kaynaktan, operasyondaki ölümlerin son derece şüpheli koşullarda meydana geldiği yolunda bilgi aldıklarını belirtti.

Operasyonda birden fazla çocuğun öldürüldüğünü hatırlatan Kazimi, ''ABD'nin raporunun, Irak halkı ve öldürülen çocuklar için adil olmadığını'' kaydetti.

Kazimi, hükümetin, aralarında Hadisa katliamının da olduğu birçok olay için, ABD'den özür ve kurbanlar için tazminat talep edeceğini belirtti.

Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeyindeki İshaki kasabasında ABD askerlerinin bir eve baskınında, 5'i çocuk 11 sivilin öldürülmesiyle açıklanmıştı.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, 15 martta meydana gelen olayla ilgili soruşturma sonucunda, ABD askerlerinin kusurlu hiçbir hareketine rastlanmadığını bildirmişti.

/ BAĞDAT

04.06.2006


 

İran: 5+1'in teklifini inceleyeceğiz

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimî üyesi ile Almanya’nın dışişleri bakanları (5+1) tarafından sunulan öneriyi incelemek istediklerini, tüm taraflarla ön şart olmaksızın masaya oturmaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, nükleer çalışmalarından doğan sorunun çözüm sürecinde ön şartlı görüşmeleri kabul etmediklerini söyleyerek, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almayacaklarının mesajını verdi.

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ile Almanya'nın dışişleri bakanları (5+1) tarafından öneri paketi sunulmasının ardından düzenlediği basın toplantısında Mutteki, öneriyi incelemek

istediklerini, tüm taraflarla ön şart olmaksızın masaya oturmaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi.

Mutteki, olası görüşmelere katılabilecek taraflara ABD yönetimininde dahil olduğunu belirtti ve ''İlerleme olasılığı var'' dedi.

AB dış politika ve ortak savunma yüksek temsilcisi Javier Solana'nın iki gün içinde Tahran'a gelerek teklifi kendilerine ulaştıracağını ifade eden Mutteki, bakış açılarının, önerinin incelenmesinden sonra netlik kazanacağını kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ile Almanya'nın dışişleri bakanları önceki gün Viyana'da bir araya gelerek, İran'a sunulacak öneri paketi üzerinde anlaşmaya varmışlardı. Paket, nükleer

çalışmalarından vazgeçmeyi reddeden Tahran yönetimini bu eğiliminden caydırmayı amaçlıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, sunulan teklifte askeri güç kullanımına dair bir madde bulunmadığını söylemişti. ABD, İran ile masaya oturmak için Tahran'ın nükleer

programını dondurmasını istiyor.

/ TAHRAN

04.06.2006


 

Afganistan'da çatışma: 12 ölü

Afganistan'da polis ile Taliban üyesi olduğu şüphelenilen kişiler arasında çıkan çatışmalarda 12 kişi öldü, 8 kişi yaralandı.

Afganistan güvenlik kaynakları, Kandahar'daki bir polis kontrol noktasına şüpheli Taliban üyeleri tarafından dün geç saatlerde yapılan baskın sonucu çıkan çatışmada 12 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Kandahar vali sözcüsü Davut Ahmedi, "Çatışmalarda 12 Taliban savaşçısı öldürüldü, 4 Afgan polisi yaralandı" dedi.

Diğer bir olay da ülkenin güneyindeki Helmand eyaletinde meydana geldi. Eyalet sözcüsü Muhuddin Han da açıklamasında Taliban militanlarının dün eyaletin güneyindeki bir polis kontrol noktasına saldırdığını, çıkan çatışmada 4 polisin yaralandığını söyledi. Han, 6'sı çatışmaya katılan 18 Taliban üyesinin de yakalandığını bildirdi.

Helmand eyaleti ve Kandahar kenti Taliban üyelerinin faaliyetlerde bulundukları bölgelerin başında geliyor.

/ KANDAHAR

04.06.2006


 

Danimarka halkı, Irak'taki askerlerinin çekilmesini istiyor

Danimarka halkının çoğunluğu Irak'taki askerlerinin çekilmesini istiyor. Danimarka'da yapılan son kamuoyu yoklamasına göre halkın yüzde 51'i Irak'taki Danimarka askerlerinin bu ülkeden çekilmesini istiyor. Irak'taki 530 Danimarka askeri İngiltere komutası altında Basra'da bulunuyor.

Danimarka Parlamentosu Salı günkü oylamada birliklerin görev süresini yıl sonuna kadar uzatma kararı almıştı.

Megafon Enstitüsü adlı kuruluş tarafından yapılan araştırmada halkın yüzde 40'ı Danimarka askerlerinin Irak'taki görevlerine devam etmesini isterken, yüzde 9'luk bir kesim kararsız olduğunu bildirdi. Mart 2004'te yapılan benzer bir araştırmada ise halkın yüzde 72'si Danimarka askerlerinin Irak'ta bulunmasını desteklemişti. İngiliz komutası altında 2003'te Irak'a yerleşen Danimarka askerleri şu ana kadar sadece 3 kayıp verdi.

ABD askerlerinin Irak'ta sivilleri öldürdüğü haberlerinin Danimarka gazetelerinde manşet olduğu bir dönemde yapılan kamuoyu yoklamasında bin 141 kişi ile görüşüldü.

/ KOPENHAG

04.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004