Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ekonomi test ediliyor

ASO Başkanı Zafer Çağlayan, Mayıs ayı enflasyon oranları ile ilgili olarak “Ekonominin dayanıklılığı test ediliyor” ifadesini kullanırken, sanayicilere ve reel sektöre, planlarını ekonomik daralma ihtimaline karşı gözden geçirme tavsiyesinde bulundu.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Mayıs ayı enflasyon rakamlarının yüksek çıkması yüzünden paniğe kapılmaya gerek olmadığını söyledi. Çağlayan Mayıs ayı enflasyon rakamları ile ilgili olarak ‘’ekonominin dayanıklılığı test ediliyor’’ ifadesini kullandı. Çağlayan, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, şunları belirtti:

‘’Mayıs ayı enflasyon rakamları beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti. Bu herkese bir uyarı olmalıdır. Paniğe kapılmaya gerek yok. Dezenflasyon sürecindeki diğer ülke örneklerinde de bu tür gelişmeler yaşandı. Burada önemli olan Merkez Bankasının sağlam, soğukkanlı ve güven verici bir biçimde enflasyonla mücadeleye devam etme kararını açıkça ifade etmesidir. Kuşkusuz mali politikalarda da en küçük bir gevşeme izlenimi verilmemelidir.’’

Çağlayan’ın açıklamasında sanayicilere yönelik uyarılar da yer aldı. İç talep ve artan maliyetlerin enflasyonla mücadeleyi iki kez güçleştirdiğini, bunun da ekonomik büyüme hızında düşüş ihtimali oluşturduğunu söyleyen ASO Başkanı, sanayicilere ve bütün reel sektöre, planlarını bu ekonomik daralma olasılığına karşı gözden geçirme tavsiyesinde bulundu.Çağlayan, sanayicileri kur oynaklığına ve iç talep daralmasına karşı gerekli tedbirleri almaya dâvet etti. ASO Başkanı açıklamasında, mevcut ekonomik ortamda işsizlikle mücadelenin de güçleşeceği uyarısında bulunarak, bu tehlikeye karşı zorunlu istihdam gibi, ‘’istihdam daraltıcı uygulamalar’’ olarak nitelediği uygulamaların kaldırılmasını talep etti.

/ ANKARA

04.06.2006


 

Babacan: Yıl sonu enflasyonu belli değil

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Mayıs ayı enflasyonuna bakıp da yıl sonu enflasyon rakamıyla ilgili kesin şeyler söylemenin bu global ortamda mümkün olmadığını bildirdi.

TRT 2’deki ‘’İktisatçı’’ adlı programa katılan Babacan, açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yıl sonundaki enflasyon hedefiyle ilgili yorum yapmak için henüz çok erken olduğunu ifade eden Babacan, şöyle konuştu:

‘’Mayıs ayına bakıp da yıl sonuyla ilgili kati şeyler söylemek mümkün değil. Bu global ortamda mümkün değil. Hedef revizyonu şu anda kesinlikle gündemimizde yok. Hedef revizyonu çok ciddî bir şeydir, hemen karar verilecek bir şey değil. Mutlaka gelişmeler izlenir, fakat şu anda tüm kurumlarımız gelişmeleri çok yakından, dikkatle izliyor. Ama şunu unutmamak lâzım ki bütün bu olan biten, tüm dünyanın içinden geçtiği türbülansla çok ilgili.’’

Kurla ilgili bir soru üzerine Babacan, Merkez Bankası’na güvendiklerini ve Merkez Bankası’nın aldığı kararların tamamıyla arkasında olduklarını vurguladı. Merkez Bankası bugüne kadar ne yaptıysa hepsini desteklediklerini ve bağımsız kurumlara karşı müdahaleci bir anlayışları bulunmadığını anlatan Babacan, ‘’Merkez Bankamızın performansından memnunuz. Merkez Bankamız bağımsız bir şekilde çalışmaları yürütüyor, en ufak bir müdahalemiz yok’’ dedi.

Bankalar 3 yılda 561 milyar YTL kredi kullandırdı

DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan’ın yazılı soru önergesine cevap veren Bakan Babacan, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası’nın, son 3 yılda 56.1 milyar YTL kredi kullandırdığını, 6 milyar 299 milyon 70 bin YTL’nin de takipteki alacak olarak kaldığını bildirdi.

/ ANKARA

04.06.2006


 

Enflasyon hedeften sapıyor

Enflasyon Mayıs ayında beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti ve yıllık bazda hedefi ikiye katladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatları yüzde 1.88 artışla 2004 Ekim’inden bu yana en yüksek düzeye ulaşırken, üretici fiyatları yüzde 2.77 artış kaydetti.

Yıllık bazda ise TÜFE yüzde 9.86, ÜFE yüzde 7.66 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon rakamı da 2004 Ekim’inden bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Geçen yılın Mayıs ayında TÜFE’de yüzde 0,92, ÜFE’ yüzde 0.20 artış olmuştu. ÜFE bazında yıllık yüzde 5 olan 2006 enflasyon hedefi iyice tehlikeye girdi. Mayıs ayında TÜFE’de yer alan 442 maddeden, 87 maddenin ortalama fiyatı değişmezken, 254 maddenin fiyatlarında artış, 101 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti. ÜFE’de yer alan toplam 762 maddeden, 238 maddenin ortalama fiyatı değişmedi, 409 maddenin ortalama fiyatı arttı, 115 maddenin ortalama fiyatı ise düştü.

Çekirdek enflasyon yerine açıklanan TÜFE göstergeleri Mayıs ayında, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0.93, enerji hariç yüzde 2.07, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 1.98 oranında arttı.

TÜFE’deki ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış Nisan ayında olduğu gibi yüzde 10.88 ile giyim ve ayakkabı grubunda yaşandı. Sektörel bazda bakıldığında tarım sektöründe yüzde 2.72, sanayi sektöründe yüzde 2.78’lik artış gerçekleşti.

/ ANKARA

04.06.2006


 

İlâçta israf arttı

Ankara Ticaret Odası (ATO), Türkiye’de her yıl 500 milyon dolarlık ilâcın çöpe gittiğini bildirdi. ATO’nun hazırladığı ‘’İlâçta İsraf’’ raporuna göre, eczahanelerdeki ilâçların ortalama yüzde 7’si kullanım süresi dolduğu için çöpe atılıyor.

. Evlerde ise ilâçların yüzde 60’ının kutusu dahi açılmadan, kullanım tarihi sona eriyor.

Türkiye’de en fazla ilâç israfı antibiyotiklerde yaşanıyor. Antibiyotiklerin yüzde 44’ü çöpe gidiyor. Reçetesiz ilâç kullanımının yaygın olduğu ülkemizde, grip olanlar dahi antibiyotiğe sarılıyor. Antibiyotiğin yanlış kullanımı da, hem sağlığı tehdit ediyor hem de ekonomiye zarar veriyor.

ATO’nun raporuna göre, Türkiye’de devletin sağlığa ayırdığı bütçenin yüzde 80’ini, toplam sağlık giderlerinin de yarısını ilâç harcamaları oluşturuyor. Türkiye’de kişi başına ilâç tüketimi de hızla artıyor. 2003’te 60 dolar, 2004’te 79 dolar olan kişi başına yıllık ilâç tüketimi, 2005 yılında 93 dolara yükseldi.

2004 yılında üretici fiyatlarıyla 6 milyar YTL olan ilâç pazarının, 2005 yılında 9 milyar YTL’ye çıktığı da belirtilen rapora göre, eczahane pazarının tüketici fiyatlarıyla toplam cirosu ise 12 milyar YTL’ye ulaşıyor. Hastahanelerin ilâç harcamaları da, bu rakamın içinde yer almıyor. Tıp Kurumu, toplam ilâç harcamalarının, içinde bulunduğumuz yıl daha da artmasını bekliyor. Ülkemizde, en fazla antibiyotik, romatizma ilâcı ve ağrı kesicilere başvuruluyor. ATO Başkanı Sinan Aygün, rapora ilişkin değerlendirmesinde, ülkemizde ilâç tüketimiyle birlikte israfın da her geçen yıl arttığını belirtti.

/ ANKARA

04.06.2006


 

Tüzmen: 12 aylık ihracat 76,4 milyar dolara ulaştı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Mayıs ayı ihracat artışının memnuniyet verici olduğunu kaydederek, geriye dönük 12 aylık ihracatın 76,4 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Tüzmen, değerli Türk Lirası’na rağmen gerçekleştirilen bu artışın çok önemli olduğunu ve ihracatın bütün olumsuz şartlara rağmen artmaya devam ettiğini belirtti.

İhracatçı Birlikleri kayıt rakamlarına göre, Mayıs ayı sonuna kadar toplam 32,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydeden Tüzmen, ‘’Bu geçen yıla göre yüzde on artış anlamına geliyor. Değerli Türk Lirası’na rağmen gerçekleştirilen bu artış çok önemlidir. Şimdi döviz kurları biraz normale doğru gelmektedir. Bu durum önümüzdeki dönemde ihracatımızı daha olumlu etkileyecektir’’ dedi.

Geriye dönük 12 aylık ihracatın 76,4 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Bakan Tüzmen, 2006 yılı için belirledikleri 80 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşılacağını söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2006 yılı ilk 5 ayında yapılan ihracatın ülkelere göre dağılımı konusunda da bilgi verirken, ilk 5 ayda Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, Fransa, İspanya, Rusya Federasyonu ve Irak’a yapılan ihracatın 1 milyar doları aştığını söyledi.

/ ANKARA

04.06.2006


 

MB Başkan Yardımcısı Yörükoğlu oldu

Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına Mehmet Yörükoğlu atandı.

Yörükoğlu’nun Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na getirilmesine ilişkin kararname, dünkü Resmi Gazete’de yayınlandı.

/ ANKARA

04.06.2006


 

Nema ödemeleri 8 Haziran’da

Zorunlu tasarruf nemalarının 10’uncu taksitlerinin ödenmesine 8 Haziran tarihinde başlanacağı açıklandı.

Hazine Müsteşarlığı’nın açıklamasına göre, tasarrufu teşvik hesap numarasının son hanesi 9 olan hak sahiplerine 8 Haziran’da, 8 olan hak sahiplerine 9 Haziran’da, 7 olan hak sahiplerine 12 Haziran’da, 6 olan hak sahiplerine 13 Haziran’da, 5 olan hak sahiplerine 14 Haziran’da, 4 olan hak sahiplerine 15 Haziran’da, 3 olan hak sahiplerine 16 Haziran’da, 2 olan hak sahiplerine 19 Haziran’da, 1 olan hak sahiplerine de 20 Haziran’da ödeme

yapılacak.

/ ANKARA

04.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004