Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İran'dan uzlaşma sinyali

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, nükleer çalışmalarından doğan problemi gidermek amacıyla kendilerine sunulan öneri paketinin olumlu noktaları olduğunu, ancak açıklık kazandırılması gereken belirsizlikler bulunduğunu söyleyerek uzlaşma sinyali verdi.

AB’nin Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile görüşen Laricani, devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, ‘’Öneriler, olumlu adımlarla birlikte, giderilmesi gereken belirsizlikler içeriyor’’ dedi.

Solana ile görüşmesinin işbirliği çerçevesinde yapıcı olduğunu ifade eden Laricani, teklifi inceledikten sonra cevap vereceklerini kaydetti. Laricani, öneri paketi üzerinde görüşmeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve ‘’Teklifleri inceledikten sonra tekrar müzakere edebilmeyi umuyoruz’’ şeklinde konuştu. Solana, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ile Almanya’nın dışişleri bakanları tarafından hazırlanan ve İran’a, nükleer çalışmalarını askıya alması karşılığında teşvik, aksi durumda cezai yaptırımlar uygulanabileceğine dair maddeler içerdiği belirtilen öneri paketini sunmak üzere dün İran’a gelmişti.

İran’a, batı ile krize girmesine neden olan nükleer programını durdurması karşılığında önerilecek teşvikler arasında bu ülkeye, Boeing ve Airbus şirketlerinden uçak parçaları almasına izin verilmesinin de olduğu iddia edildi.

TEŞVİKLERİN MAHİYETİ BELLİ OLDU

Bu arada, The New York Times gazetesinin haberine göre, Avrupa Birliği Dış ilişkiler Yüksek Şefi Javier Solana tarafından İran’a sunulacak teşvik teklifinde, İran’ın eskiyen hava filolarını yenilemesine izin vermek için ticarî yaptırımların kaldırılması ve Amerikan tarım teknolojisinin alması bulunuyor. Gazete, AB ve ABD diplomatlarına dayandırdığı haberinde, geçen hafta Viyana’da yapılan toplantının ardından BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya’nın İran’a teşvik paketinin sunulması konusunda anlaşmaya vardıklarını belirtti. Teşvik paketinde, bu altı ülkenin İran’ın sivil amaçlı nükleer enerji programı desteklemeleri ve ortak hafif su reaktör’ü kurmaları olduğuna inanılıyor. The New York Times, Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya’nın İran’ın Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olmasını destekleme kararı aldıklarını ileri sürdü. Gazete, İran’ın Boeing ve Airbus’tan uçak parçaları almasına izin verilmesinin Amerika açısında “büyük bir adım” nitelendirmesi yaparken, Amerika’nın 1979 İslam Devrimi’nden beri İran’a yaptırım uyguladığını hatırlattı. Tüm bu teşvikler, İran’ın uranyum zenginleştirme ve işleme faaliyetlerinden vazgeçmesi şartına bağlı. Gazete, pakette İran’ın teşvikleri reddederek uranyum zenginleştirmeye devam etmesi durumunda herhangi bir askerî müdahale ile karşı karşıya kalması seçeneğinin olmadığını yazdı.

/ TAHRAN

07.06.2006


 

Abbas, HAMAS’a verdiği süreyi uzattı

Filistin lideri Mahmud Abbas, İsrail cezaevlerindeki Filistinli liderlerin hazırladığı planı kabul etmesi için Hamas’a verdiği süreyi hafta sonuna kadar uzattı.

Filistinli üst düzey yetkili Yaser Abdrabbo, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi’nin, planı kabul ederek, Abbas’a belgenin referanduma sunması için yetki verdiğini söyledi.

Abdrabbo, Abbas’ın planda herhangi bir değişikliği kabul etmeyeceğini de belirtti.

Plan, İsrail’in varlığını reddeden Hamas hükümetinin üstü kapalı biçimde İsrail’i tanıması anlamına geliyor. Abbas’ın Hamas’a planı kabul etmesi için verdiği 10 günlük süre önceki gece sona ermişti.

Abbas, bu süre içinde kabul edilmemesi halinde planı referanduma sunacağını belirtmişti. Abbas’ın dün referandum tarihini açıklaması bekleniyordu.

/ RAMALLAH

07.06.2006


 

Filistin'den Sezer'e sitem

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Ortadoğu gezisi kapsamında, Hamas hükümeti ile temasta bulunmayacağını bildirmesinin ardından açıklamalarda bulunan Filistin Başbakanı İsmail Haniye, “Türkiye Cumhurbaşkanı, yasal ve demokratik yollardan Filistin halkı tarafından seçilen Hamas hükümetine olan tutum ve tavrını gözden geçirmelidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Sezer'in bugün başlayıp 8 Haziran tarihine kadar sürecek Ortadoğu gezisi sırasında, Hamas Hükümeti'ni by-pass edeceğini açıklamasının ardından, Filistin Başbakanı Haniye, Sezer için, "kararını gözden geçirmelidir" dedi. Ziyareti öncesinde Başbakan Haniye'den gelen görüşme talebini geri çeviren Sezer, Batı dünyasının da muhatap aldığı Filistin lideri Mahmud Abbas ile 8 Haziran'da Ramallah'ta görüşecek.

İsrail tarafından Cumhurbaşkanı Katsav ve Başbakan Olmert başta olmak üzere İsrail Meclis Başkanı ile de görüşecek olan Sezer'in, Filistin tarafından sadece Abbas'ı muhatap kabul etmesi, Hamas Hükümeti'nde rahatsızlığa neden oldu. Başbakanlık önünde İHA'ya özel açıklamalarda bulunan Başbakan Haniye, "Umuyorum ki Sezer'in bölgeye yapacağı ziyaret, Filistin halkına uygulanan yaptırımlarla baskıların kaldırılması ve başkenti Kudüs olacak Filistin devletinin kurulması yolunda önemli bir adım olur. Sezer, yanındaki delegasyona kimi getirip kimi getirmeyeceğine kendisi karar verir. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı, yasal ve demokratik yollardan Filistin halkı tarafından seçilen Hamas Hükümeti'ne olan tutum ve tavrını gözden geçirmelidir" şeklinde konuştu.

Sezer'in Hamas Hükümeti ile görüşmek istememesinin sebebi olarak, 17 Nisan tarihinde Tel Aviv'de meydana gelen intihar saldırısında çok sayıda sivilin ölmesi ve yaralanmasının ardından, Filistin Başbakanı Haniye'nin olayı "meşru müdafaa" şeklinde değerlendirmesi gösterilmişti. Sezer, gerçekleştireceği ziyaret sırasında yanında Türkiye'den herhangi bir bakan getirmeyecek. Zira protokol kuralları gereği, Cumhurbaşkanı bir başka ülkeye ziyarette bulunduğunda, yanında getirdiği bakanlar da ziyaret edilen ülkedeki denk bakanlarla görüşme yapmak zorunda. Sezer, Hamas Hükümeti ile herhangi bir temasın olmaması için, Ortadoğu turuna Türk Hükümeti'nden hiçbir bakan getirmeden çıkıyor.

/ GAZZE

07.06.2006


 

İsrail askeri camide intihar etti

Batı Şeria’da İsrail askerinin, dün bir köyün camisinde etrafa ateş açtıktan sonra intihar ettiği bildirildi.

Cenin şehrinin güneydoğusundaki Akabe Köyünde camiye giren askerin, civardaki evlere ateş açtıktan sonra silahını kendisine çevirerek intihar ettiği bildirildi. Askerden başka ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedildi. Olay anında caminin boş olduğu ifade edilirken, olayın sebebinin bilinmediği belirtildi. İsrail askerleri köyde sokağa çıkma yasağı ilan etti.

/ RAMALLAH

07.06.2006


 

Irak’ta karton kutudan 9 kesikbaş çıktı

Irak’ta Bakuba şehri yakınlarında bir kutudan 9 kesik baş çıktı.

Bakuba polis yetkilileri, insanı dehşete düşüren kesik başların, şehrin 8 km kuzeydoğusunda yol kenarına bırakılan bir karton kutudan çıktığını bildirdi. Bakuba’nın 10 km batısındaki Galibiye kasabası yakınlarında da geçen cumartesi aynı şekilde kutu içinde 8 kesik baş bulunmuştu.

/ BAKUBA

07.06.2006


 

Doğu Timor’da isyan devrime dönüştü

Doğu Timor’un başşehri Dili’de, Başbakan Mari Alkatiri’nin istifasını isteyen binlerce kişi gösteri düzenledi. Bölgedeki AFP muhabiri, her biri 40 kadar kişi taşıyan 40’tan fazla kamyonla, motosikletli yüzlerce kişinin Malezya askerlerinin koruduğu hükümet binası yakınlarına geldiğini belirtti.

“Alkatiri’yi devirin’’ sloganları atan göstericilerin ‘’parlamentonun feshedilmesini’’ isteyen bir pankart taşıdığı da gözlendi. Doğu Timor’daki güvenlik kargaşasına yol açan isyancı askerlerin ordudan ihraç edilen komutanı, ülkesindeki mevcut krizden Başbakan Alkatiri’yi sorumlu tutmuş ve başlattıkları isyanın başbakan istifa edinceye kadar süreceğini belirtmişti. Ordudan ihraç edilen askerlerle güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar, bıçaklı çetelerin de çatışmalara karışması ve yağmaya başlamasıyla tamamen bir güvenlik sorununa dönüşmüş, hükümet uluslararası barış gücü askerlerinden yardım istemek zorunda kalmıştı.

Dili’de 2000’den fazla yabancı asker, asayişi sağlamaya çalışıyor.

/ DİLİ

07.06.2006


 

Üsküp’te Türk üniversitesi kuruluyor

Üsküp’te bir Türk üniversitesinin kuruluyor. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’in, Prof. Dr. Sabahaddin Zaim’i arayarak verdiği habere göre, Üsküp’te bulunan Türk Büyükelçiliği ve Mustafa Paşa Camii paralelinde kalan arsa üzerinde Türk üniversitesi kurulacak.

Deniz Feneri Derneğinin gerçekleştirmiş olduğu İştip Hamidiye Medresesi açılış töreni, yeni bir müjdenin de duyurulmasıyla taçlandı. Bu haberin duyulması, bölgeyi ziyaret eden Türk heyetini de Makedonya halkını da hem heyecanlandırdı, hem de memnun etti. Dönüş günü Başbakanlık müsteşarı Ömer Dinçer, Türk ekibinde bulunan İştip asıllı Prof. Dr. Sabahaddin Zaim’i arayarak ona Türk müteşebbis heyetinin Üsküp’te bulunan Türk Büyükelçiliği ve Mustafa Paşa Camii paralelinde kalan bölgede alımı yapılmış bir arsa üzerinde Türk üniversitesinin kurulacağını haber verdi. Ohri’den dönüş güzergâhında heyet üyeleri Mustafa Paşa Camii, Türk Elçiliği ve inşaatına başlanacak olan Amerikan Büyükelçiliği üçgeninde kalan arsa mahallini uzaktan da olsa görme imkânını elde etti.

Bilindiği gibi Bosna-Hersek Cumhuriyeti sınırları içinde de Türk müteşebbislerin yaptığı özel bir üniversite faaliyete geçmişti. Son yıllarda Balkan ülkelerindeki özel üniversitelerin sayısının arttığı gözleniyor. Bu bağlamda, Almanya gibi ülkelerin Makedonlar tarafından Tetova, Müslümanlar tarafından da Kalkandelen denilen şehirde bir üniversite açtıkları biliniyor. Bu meyanda, Makedonya’da İslâm Toplumu Başkanlığı olarak da bilinen Meşihat Üsküp’te bir İslâmî İlimler Fakültesi kurmuş bulunuyor. Geçici olarak bu kurumun başkanlığını eski Reisü’l ulema Süleyman Recebi yürütüyor.

Bilindiği gibi, ülkemizde yaşanan başörtüsü ve denklik problemlerinden dolayı bu engellerin olmadığı ülkelerdeki eğitim kurumlarına yönelik yoğun bir talep yaşanıyor. Bu talebin özellikle de ortak kültürel bağların kuvvetli olduğu bölge ve ülkelere yönelmesi de bu ülkelerde yeni üniversitelerin kurulması ihtiyacını da beraberinde getirmiş bulunuyor. Üsküp ve Makedonya da ortak kültürü barındıran ve yansıtan en önemli tarihî havzalardan birisi olarak Türk müteşebbislerin bu konuda dikkatini ve ilgisini çekiyor.

Mustafa ÖZCAN / MAKEDONYA

07.06.2006


 

Turabi’den yeni inciler!

Sudan’ın önde gelen Müslüman muhalefet liderlerinden Hasan El Turabi, Sudan’ın gelecek başkanının Hıristiyan ya da kadın olmasının kendisini rahatsız etmeyeceğini söyledi.

Fransız haber ajansı AFP ile yaptığı bir röportajda, ülkenin gelecek başkanının bir Hıristiyan olması durumundaki tepkisinin sorulması üzerine Turabi, aday dürüst olduğu sürece, dinin veya cinsiyetin önemi olmadığı cevabını verdi. İslami şeriat kurallarının anlamlarının saptırıldığını söyleyen Turabi, “Eğer bir Hıristiyan adayı görürsem, onun dürüst olduğunu ve devlet dairelerinin yozlaşan etkilerine karşı koyabildiğini anlarsam, bu aday adil olup gücünü diğerleri için kullanmazsa, o zaman ona oy veririm. Ayrıca bu adayın bir kadın olması beni rahatsız etmez” dedi.

/ HARTUM

07.06.2006


 

Üç kollu bebeğe başarılı ameliyat

Çin'de 3 kollu doğan bir bebeğin iki adet sol kolundan birisi ameliyatla alındı. Doktorlar iki aylık bebekte daha az gelişmiş olan kolun kesildiğini belirtti.

Çin’de 3 kollu doğan bebeğin kollarından biri başarılı bir ameliyatla alındı. Şangay Çocuk Tıp Merkezinin ortopedi bilim dalı başkanı Dr. Çen Boçang, 3 saat süren ameliyatın başarılı olduğunu söyledi. Çen, ‘’Şimdi hastanın uyanmasını bekliyoruz. Elinin güçlenmesi için uzun süreli fizik tedavisi görecek’’ dedi. Doktorlar, 2 aylık Jie-Jie adlı erkek bebeğin sol kollarından her ikisinin de tam olarak işlevsel olmadığını, ancak göğse yakın bulunan kol daha az geliştiği için bunun kesilmesi gerektiğini belirtmişti.

/ ŞANGHAY

07.06.2006


 

Londra Müslümanlarından haksızlığa protesto

İngiltere’nin başşehri Londra’da yaşayan Müslümanların, gelecek Cuma namazının ardından, polisin geçen hafta yaptığı baskını protesto etmeye hazırlandığı bildirildi. Baskında bir kişi göğsünden vurulmuştu.

LONDRA - Polisin Forest Gate semtindeki bir eve baskın yapması, bir kişiyi göğsünden yaralaması, bir diğerini gözaltına almasının ardından baskın yapılan evde 4 gün süren aramada hiçbir şey bulunamadığı açıklandı. Bir istihbarat görevlisinin, ‘’Evde bulduğumuz en tehlikeli kimyasal bileşim aspirindi’’ demesinden sonra açıklama yapan İngiltere İslâm Konseyi Genel Sekreteri Dr. Muhammed Abdul Bari, baskın sırasında bir kişinin göğsünden vurulmuş olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

‘’Bu kişi ölebilirdi’’ diyen Bari, bu baskınla polisle Müslüman toplumu arasındaki güvenin bir kez daha temelden sarsıldığını bildirdi. Müslüman toplumunun bu baskın sonucunda kendisini hep haksızlıklara uğrama noktasında gördüğünü belirten Bari, polisin yaptığı bu hatanın radikal gruplar tarafından kullanılmamasını ümit ettiklerini söyledi. Bu arada İslâm Konseyine göre daha radikal bir çizgide bulunan El Muhacirin grubunun başkanı Anjem Choudary, Müslümanları Cuma namazının ardından Forest Gate polis karakolu önünde düzenlenecek protesto gösterisine katılmaya çağırdı.

/ LONDRA

07.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004