Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Babacan: Süreç başarıyla işliyor

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, modern bir anlayış, esnek ve dinamik bir yapılanmayla Türkiye’nin AB’ye katılım sürecini son derece başarılı bir şekilde yürüttüklerini söyledi.

Babacan, Hazine Müsteşarlığında düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecine ilişkin son gelişmeler, geleceğe dönük perspektif ve AB ile ilişkilerin genel çerçevesi konusunda bilgi verdi. Sürecin kendileri için Cumhuriyetin bütün ilkelerinin daha ileri noktalara taşınması, Türk halkının daha özgür ve müreffeh bir geleceğe kavuşması anlamını taşıdığını söyleyen Babacan, bu sürecin sonunda Türkiye’nin her konuda yenileceğini kaydetti.

Sürecin ilk aşaması olan tarama çalışmalarının 20 Ekim 2005’te bilim ve araştırma faslının tanıtıcı tarama toplantısıyla fiilen başladığını belirten Babacan, sonuncusu çevre faslında olmak üzere bugüne kadar 18 fasla ilişkin ayrıntılı tarama çalışmalarının tamamlandığını kaydetti. Babacan, ‘’AB müktesebatının sınıflandırıldığı 35 fasla ilişkin tüm tanıtıcı ve ayrıntılı taramalar 13 Ekim 2006’da tamamlanacaktır’’ dedi.

AB HEYECANI DURAKLAMADI

Babacan, katılım sürecinin bir yararının da, Türkiye’nin kendi kaynaklarını daha rasyonel ve verimli kullanması konusunda sağladığı motivasyon olduğunu bildirdi. Tarama sürecinin teknik bir süreç olduğuna işaret eden Babacan, olumlu gelişmelerin kamuoyuna yansımamasından şikayet ederek şunları söyledi:

‘’Süreç içerisinde herhangi bir sansasyonel gelişme olmadığı için, bir şeyler yapılmıyormuş gibi bir izlenimin oluşması son derece yanlıştır. Nitekim süreci yakından izleyen herkes, nasıl yoğun bir emek sarf edildiğini, arkadaşlarımızın nasıl heyecanla çalıştıklarını, her alanda nasıl ilerleme kaydedildiğini net olarak görmektedir.’’

Babacan, AB heyecanının durakladığını iddia etmenin, her şeyden önce harcanan bu yoğun mesaiye, emeğe ve bürokratlara haksızlık olacağını söyledi.

TAKVİM İŞLİYOR

Soruları da cevaplandıran Babacan, bir gazetecinin, “Yıl sonuna kadar üç-dört faslın müzakereye açılacağının söylendiğini, ancak bunun şu ana kadar henüz gerçekleşmemiş olduğunu” belirtmesi üzerine, kendisinin müzakerelerden sorumlu bir kişi olarak, zamanlama ile ilgili bu yönde bir açıklamasının bulunmadığını kaydetti. Taramayla ilgili olarak bir takım teknik süreçlerden geçilmesi gerektiğini vurgulayan Babacan, 3 Ekimde başlayan tarama sürecinin ilk taramasının 20 Ekimde, aynı faslın ayrıntılı taramasının yaklaşık bir ay sonra yapıldığını belirterek, tarama raporu için de komisyonun tüm birimlerinden onay alındığını hatırlattı.

“Takvim, öngördüğümüz şekilde, öngörülerimize uygun şekilde işliyor” diyen Babacan, gelecek hafta bir değil, ikinci faslın da açılmasını arzu ettiklerini, ancak (ikinci fasıl olan) eğitim ve kültür faslıyla ilgili olarak AB’nin ortak pozisyon belgesinin henüz oluşturulamamış olması nedeniyle bunun zor göründüğünü söyledi. Babacan, gelecek hafta birinci fasılla ilgili olumlu gelişmeler olmasını beklediklerini kaydetti. Başmüzakereci Babacan’a “AB müzakere sürecinde, kurumsallaşma konusunda bazı uygulamaların yapılmadığı” konusundaki eleştiriler ve “9. Uyum Paketi ile ilgili yasaların TBMM tatile girmeden yetişmeyeceği” görüşleri de hatırlatıldı. Uyum paketiyle ilgili şu anda TBMM’de çok yoğun bir çaba olduğunu ifade eden Babacan, Meclisin, sıkışık programına rağmen 9. Uyum Paketiyle ilgili yasalara öncelik verdiğini bildirdi. Sürecin gayet iyi işlediğini belirten Babacan, “Siz sonuca bakın. Sonuçta tarama sürecinde en ufak bir aksama yok. Fasılların birer birer açılmasıyla ilgili takvimimiz gayet güzel işliyor” dedi.

/ ANKARA

09.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Barışı küreselleştirelim

  Laikliğin tanımında ortak görüş yok

  Ağar: İktidar çözüm üretemiyor

  Babacan: Süreç başarıyla işliyor

  TMK, tatil öncesi yasalaşacak

  İnsan hakları için dayanışma

  AKP, hayal kırıklığına uğrattı

  “Dinlere saygı için ortak tavır” çağrısına Polonya’ dan destek geldi

  Perinçek ve rektöre suç duyurusu

  49 dernekten ortak barış bildirisi

  HAK-PAR’a kapatma talebi

  Savcıdan soruşturma belgelerine kısıtlama talebi

  Çocuklar müstehcenlik ve şiddetten rahatsız

  Yetimler İstanbul’da buluşuyor

  Dawson: Doğuda STK’lar proje konusunda zayıf

  Eczacılardan AKP’li Akgül’e tepki

  ‘Okul polisi’ görevde

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004