Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Müslüman kadınlar hallerinden memnun

New York Times gazetesinde yayımlanan, 2005 yılına ait araştırma sonuçlarına göre, Müslüman kadınların büyük çoğunluğu, etki altında kalmadan oy kullanma, çalışma ve hükümette görev alma hakkı olması gerektiğine inanıyor.

8 Müslüman ülkede ve 8 binden fazla kişiyle yüz yüze yapılan araştırmada, Müslüman dünyasındaki birçok kadının, seks konularını öncelikli görmediğini, çünkü diğer konuların daha baskın geldiği ileri sürüldü.

Araştırmada, Müslüman kadınların başlıca endişelerini, Müslüman ülkeler arasında birlik olmamasının, aşırı dinciliğin, siyasî ve ekonomik yolsuzluğun oluşturduğu ortaya kondu.

Araştırma uzmanları ayrıca, soru sorulan kadınların cevaplarında başörtüsü, hicap ya da burkaya hiç değinmediklerini belirttiler. Araştırmaya katılanların büyük kısmının, Batılı değerleri benimsemenin, Müslüman dünyasının siyasî ve ekonomik gelişimine yardımcı olmayacağı görüşünde olduğu da belirtildi. Araştırma sonuçlarına göre, Müslüman kadınlar, Batı’yla ilgili konular arasında, ahlâkî değerlerin azalması, tek gecelik ilişkilerin artması ve pornografiyi hoş karşılamıyor.

‘’Kadınlar ne istiyor: Müslüman kadınların seslerini dinliyoruz’’ başlıklı araştırma, Gallup Dünya Yoklamasının bir parçasını oluşturuyor. Bu yoklama kapsamında, gelecek yüzyılda dünya nüfusunun yüzde 95’inin araştırılması planlanıyor.

/ WASHINGTON

10.06.2006


 

Talat: Çözüme hazırız

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türkleri olarak adada çözüme hazır olduklarını ve kendilerine güvendiklerini söyledi.

Almanya’da bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya geldi. Resmi bir çerçevede gerçekleşen görüşme ile Almanya, Talat’ı KKTC’nin ‘seçilmiş başkan’ı olarak kabul etti.

Görüşme, Almanya’nın KKTC’yi tanıdığı anlamına gelmese de uzmanlar temasların çok önemli olduğuna dikkati çekiyor.

Talat, görüşmeden sonra Türk gazetecilerine yaptığı açıklamada, ‘’Son derece yapıcı bir görüşme oldu. Kendisine bizim çözümden, barıştan ve Kıbrıs’ın birleşmesinden yana olduğumuzu anlattım’’ dedi.

Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Steinmeier’e kendi düşüncelerini aktardığını belirten Talat, ‘’Bize uygulanan izolasyonların kaldırılmasının önemini kendilerine anlattım’’ diye konuştu.

Mehmet Ali Talat, ‘destek sözü alıp almadığı’ yönündeki bir soruya da “ilgi duyuyorlar, çözüm istiyorlar” cevabını verdi.

Talat, görüşme öncesi katıldığı Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından Türkevi’nde düzenlenen ‘’KKTC’nin Bugünü ve Yakın Vadede Geleceği’’ konulu toplantıda yaptığı konuşmada ise, Kıbrıs Türklerinin adada çözüm peşinde olduklarını belirtti. Talat, ‘’Kıbrıs Türkleri olarak çözüme hazırız, kendimize güveniyoruz’’ dedi. Adada çözüm bulunması için Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyona son verilmesi gerektiğini belirten Talat, ‘’Kıbrıs Rum kesimi AB’ye girdikten sonra izolasyonu kaldırmak için gerekçeleri kalmadı’’ diye konuştu.

/ BERLİN

10.06.2006


 

AB kapısı Türkiye’ye açık

AB Dönem Başkanı Avusturya’dan “AB kapısının Türkiye’ye açık” mesajı geldi.

Avrupa Özel Sektörü zirvesi dün Avusturya’nın başkenti Viyana’da toplandı. Toplantıda, Türkiye’yi TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı ile TÜSİAD ve TİSK AB temsilcisi Bahadır Kaleağası temsil etti. Zirve çerçevesinde Avusturya Cumhurbaşkanı ve Avusturya Başbakanı Schüssel ile temaslarda bulunuldu. TÜSİAD heyetinin katıldığı görüşmelerde AB Dönem Başkanı Avusturya’dan “AB genişlemesi Avrupa’nın geleceği için çok önemli bir fırsat oluşturuyor. AB kapısı Türkiye’ye açıktır. AB uyum sürecini başaran bir Türkiye’nin önünde engel yoktur.Bu süreçte AB kamuoyunun Türkiye’yi çok daha iyi tanıması gerekiyor’’ mesajı verdildi.

/ VİYANA

10.06.2006


 

Türkiye ve AB ortak geleceğe sahip

Romanya Başbakanı Calin Popescu Tariceanu, ‘’Türkiye ve Avrupa Birliği’nin ortak bir geleceğe sahip olduğunu’’ söyledi.

İspanya’ya resmi ziyarette bulunan Tariceanu, El Pais gazetesinde yayımlanan demecinde, Türkiye ile AB arasında tam üyelik müzakerelerine başlanmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Avrupa sürecinde Türkiye’yi teşvik ettiklerini kaydeden Romanya Başbakanı, ‘’Türkiye ve AB’nin geleceği aynı esaslara ve demokratik değerlere dayanmalıdır. Avrupa’ya entegrasyon sürecinde Türkiye’nin başarısı, AB’nin de başarısı olacaktır” dedi. Tariceanu, müzakereler süresince Romanya olarak tecrübelerini Türkiye ile paylaşmaya ve ikili ilişkilerle destek olmaya hazır olduklarını ifade etti.

/ MADRİD

10.06.2006


 

İsrail, Gazze’de 4 kişiyi öldürdü

Filistin’e yönelik saldırılarını sürdüren İsrail, aralarında Halkın Direnişi Örgütü lideri Cemal Ebu Samhadana’nın da bulunduğu 4 kişiyi öldürdü.

İsrail ordusu Filistin’e yönelik saldırılarına devam ediyor. Filistinli askeri kaynaklar, Gazze’ye saldırıda bulunan İsrail askerlerinin, aralarında Halkın Direnişi Örgütü lideri Cemal Ebu Samhadana’nın da yer aldığı 4 Filistinli’nin ölümüne neden oldu. Cemal Ebu Samhadana, Hamas tarafından kurulan güvenlik gücünün başına getirilmişti.

/ GAZZE

10.06.2006


 

Irak’ta saldırılar sürüyor

Irak’ta hükümetin eksiksiz olarak oluşturulmasına ve çok sayıda saldırıdan sorumlu olan Ürdünlü terörist Ebu Musab El Zerkavi’nin öldürüldüğünün açıklanmasına rağmen saldırılar sürüyor.

Güvenlik kaynakları, dün sabah 3’ü petrol mühendisi, 4 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Petrol bölgesi olan Tikrit ile Beyci petrol rafinerisi arasındaki karayolunda 3 mühendisin silâhlı kişilerin saldırısında öldüğü belirtildi. Aynı bölgede dün akşam Muthana El Budairi’nin kaçırıldığı da kaydedildi. Güvenlik yetkilileri, Kerkük yakınlarında da petrol tesislerinin korunmasından sorumlu güçten 3 kişinin yaralandığı saldırıda bir sivilin öldürüldüğünü açıkladı.

/ BAĞDAT

10.06.2006


 

Filistin Temmuz'da referanduma gidecek

Filistin lideri Mahmud Abbas’ın, Filistin topraklarında malî ve siyasî krize son vermek amacıyla düzenleyeceği referandumun tarihinin 31 Temmuz olduğu belirtildi.

Abbas’a yakın kaynaklar, Filistin liderinin referandumun tarihini resmen açıklayan kararnameyi cumartesi günü çıkaracağını kaydetti. Referandumda, İsrail cezaevlerindeki Filistinli liderlerin hazırladığı ve dolaylı olarak İsrail’in tanınması anlamına gelen plan halkın oyuna sunulacak. Hamas hükümeti planı reddetmişti. Bir Filistinli yetkili, Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkına, 31 Temmuz’da katılacakları referandumda, ‘’Bu plana katılıyor musunuz yoksa katılmıyor musunuz’’ şeklinde tek soru sorulacağını belirtti.

/ RAMALLAH

10.06.2006


 

Kosova’da BM’ye protesto

Kosova’nın başşehri Priştine’de BM Kosova Misyonu (UNMIK) binası önünde Arnavutların başlattığı protesto gösterisi sürerken, gözaltına alınanların sayısı 91’e yükseldi.

Polisin dün sabahki müdahalesinden sonra yeniden UNMIK binasının girişinde toplanarak gösteriye devam eden ‘’Vetvendosje’’ hareketi üyeleri, BM araçlarının yoldan geçmesine izin vermeyince, yeniden müdahaleyle karşılaştı. Polise direnen bazı göstericiler gözaltına alındı.

Yetkililer, gözaltına alınanların sayısının 36’dan 91’e çıktığını söylediler. Bu arada, Kosova Başbakanı Agim Çeku, göstericilerden eyleme son vermelerini istedi. Çeku, BM Güvenlik Konseyi’nin 1244 sayılı kararının protestolarla değil, nihai statü sürecini başarıyla sonuçlandırarak değişebileceğini söyledi.

/ PRİŞTİNE

10.06.2006


 

Annan’ın yerine Asyalı aday

Sri Lanka, BM Genel Sekreterliği görevine aday gösteren ilk Asya ülkesi oldu.

Sri Lanka hükümeti, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın yerine, şu anda Sri Lanka Devlet Başkanı Mahinda Rajapakse’nin danışmanı olarak görev yapan Jayantha Dhanapala’yı resmen aday gösterdiğini ve adaylığın dün BM Güvenlik Konseyine mektupla iletildiğini açıkladı. Bir kez daha göreve talip olmadığı belirtilen Annan’ın görev süresi bu yıl sonunda doluyor.

/ NEW YORK

10.06.2006


 

Malta’da tekne faciası

Malta açıklarındaki uluslararası sularda bir tekne battı. İtalyan sahil güvenlik yetkilileri, göçmen taşıyan teknenin batması sonucu 25 kişinin kaybolduğunu bildirdi.

Tekne içinde bulunan 16 kişinin ise İtalyan balıkçı teknesi tarafından kurtarıldığı ifade edildi. Kurtarılanlardan 4’ünün durumunun ağır olduğu kaydedilirken, teknede 25 kişi daha olduğu belirtildi. Teknenin İtalya’ya doğru gelmekteyken battığı tahmin ediliyor.

/ ROMA

10.06.2006


 

Bush, Olmert ve Abdullah ile görüştü

ABD Başkanı George Bush, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Ürdün Kralı Abdullah ile Ürdünlü terörist Ebu Musab El Zerkavi’nin öldürülmesini görüştü.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Bush’un, Ürdün’ün başşehri Amman’da bir araya gelen ve kendisini arayan Olmert ve Kral Abdullah’la beşer dakika kadar görüştüğü kaydedildi. Açıklamada, Kral Abdullah’ın Bush ile Zerkavi’nin öldürülmesini ve bunun önemini ele aldığı, aynı zamanda liderlerin bölgesel meseleler ve güvenlik sorularını görüştüğü, Olmert’in de bu tür operasyonların ‘’zor ve karmaşık’’ olduğunu vurgulayarak Bush’u kutladığı belirtildi.

10.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004