Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail yalan söylüyor

İsrail, Gazze Şeridi’ndeki plajda 8 Filistinli’nin öldürülmesi olayının soruşturulmasında kendisini akladı. Soruşturmayı yürüten İsrailli General Meir Klifi, ordunun kendisini sorumluluktan kurtardığını fakat soruşturmanın henüz tamamlanmadığını söyledi.

Olayda yaralanan bir Filistinli’nin üzerindeki şarapnel parçalarında yapılan incelemede, bunun bir top ateşinden kaynaklanmış olamayacağı sonucuna varıldığını ifade eden Klifi, Cuma günü meydana gelen trajedinin İsrail ordusu tarafından daha önce kullanılan bir mayından kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Diğer İsrailli yetkililer de, tüm dünyada büyük infial uyandıran olayda İsrail’in sorumluluğunu reddeden açıklamalar yapmıştı. Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Komitesi ise bu açıklamalara tepki gösterdi. Olayda kendi soruşturmasını yapan örgütün askeri analisti Marc Garlasco, “Bana göre en kuvvetli senaryo, bölgeyi İsrail’in bombaladığıdır” dedi.

/ KUDÜS

15.06.2006


 

Bush: Irak’ta şiddet bitmez

ABD Başkanı George W. Bush, başkanlığının sona ereceği tarihe kadar Irak’ta güvenliğin önemli ölçüde sağlanacağına inandığını, ancak şiddetin tamamen bitmesinin imkansız olduğunu söyledi.

Irak’a düzenlediği sürpriz ziyaretin ardından ülkesine dönüş yolunda ‘Air Force One’ adlı uçağında gazetecilere açıklamalarda bulunan ABD Başkanı George W. Bush, görevinin sona ereceği 2009’a kadar Irak’ta güvenlik alanında kayda değer gelişmeler sağlanacağını ancak şiddetin tamamen sona ermesinin imkansız olduğunu bildirdi. Başkan Bush, “Eğer Irak’ta başarı, şiddetin olmaması anlamına geliyorsa, başarı ya da başarısızlığı buna göre değerlendirecekseniz bu tam doğru bir yargılama olmaz. Bu ulaşılması imkansız bir standarttır. Irak’ta insanları öldürmeye istekli intihar saldırganları var, bombalı araçlar var. Eğer standart hükümet ise ki, halkın güvenini kazanmaya başlıyor çünkü normale dönmek için akıllı adımlar atıyorlar, o zaman inanıyorum ki bu hükümet o standardı yakalayacaktır” dedi.

Bush’un Irak ziyareti güvenlik gerekçesiyle gizli tutulmuştu. Irak Başbakanı Nuri El Maliki bile Bush ile görüşmesinden bir kaç dakika önce ziyaretten haberdar edilmişti.

Irak’ta güvenliğin alenen ziyaret için elverişli olup olmayacağına ilişkin bir soruyu cevaplayan Bush, “Gerçekten ümit ediyorum ki Bağdat’ta güvenlik gelişecektir” dedi.

Irak’tan birlikleri çekmesi konusunda ülke içinde yoğun baskılara maruz kalan Başkan Bush, Iraklı liderlerin “zamansız çekilmeden” endişe ettiklerini bunun “boşluk” meydana getireceğine inandıklarını kendisine ilettiklerini söyledi.

Başkan Bush, “Taahhütlerimize bağlı kalacağımız konusunda Iraklı liderlere güvence verdim” ifadelerini kullandı.

/ WASHINGTON

15.06.2006


 

Teröre 368 milyar dolar

ABD, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra giriştiği ‘’terörle mücadelede’’ şimdiye kadar 368 milyar dolar harcadı.

Amerikan Kongresi bünyesindeki bir araştırma biriminin rakamlarına göre, ‘’terörle mücadele’’ kapsamında 368 milyar doların yüzde 71’i (261 milyar dolar) Irak savaşına gitti. Bu toplam rakam, Temsilciler Meclisi’nin bu akşam kabul ettiği ödenekle 438 milyara yükseltilirken, gelecek yıl bu rakamın 488 milyarı bulacağı kaydedildi.

2007 savunma bütçesinde ‘’terörle mücadeleye’’ şimdiden 50 milyar dolarlık ödenek öngörülmüş bulunuyor. Kongre araştırma servisi tarafından hazırlanan rapora göre, bu savaşın toplam faturası 2016 yılına kadar yaklaşık 810 milyar dolara tırmanacak. Bu da, Vietnam savaşında harcanan yaklaşık 550 milyar doların üzerinde.

ABD’de demokrat muhalefete göre, Irak savaşının aylık maliyeti 8 milyar dolar. Araştırma servisi ise Pentagon’un 2005 yılında Irak’ta ayda 6,4 milyar dolar harcadığına işaret etti.

/ WASHINGTON

15.06.2006


 

BM Genel Sekreteri: Katliam soruşturulsun

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan da İsrail soruşturmasının sonuçlarına “tuhaf” diyerek şüpheyle yaklaştı.

Görgü şahitleri ise, olayın mayından değil, İsrail top saldırısından kaynaklandığını ifade ediyor. Olayda üvey annesi, babası, erkek kardeşi ve kız kardeşlerini kaybeden 11 yaşındaki Hüda Galya, olayın İsrail saldırısı olduğunu kaydetti. Hüda, plajda ailesiyle birlikte oturdukları sırada İsrail ordusu tarafından denizden topla bir uyarı ateşi yapıldığını, kaçmaya başladıkları sırada ise doğrudan kendilerini hedef alan top ateşleri gerçekleştiğini söylemişti.

15.06.2006


 

İşgal, ABD’ye kaybettiriyor

ABD’nin dünyada itibarının gittikçe azaldığı bildirildi.

Araştırma sonucuna göre, Irak savaşı ve bu ülkedeki Amerikan varlığı, sadece Müslüman ülkelerinde değil, Japonya gibi ülkelerde ve Avrupa’da da ABD’nin imajına zarar vermeye devam ediyor.

15.06.2006


 

Çin de Karadağ’ı tanıdı

Çin hükümetinin, Karadağ’ın bağımsızlığını resmen tanıdığı açıklandı.

Çin Dışişleri Bakanı Li Caoşing, Karadağ Dışişleri Bakanı Miodrag Vlahoviç’e gönderdiği mektupta, ‘’Çin’in Karadağ ile barış içinde yaşama ilkeleri temelinde dostluk ve işbirliği ilişkileri kurmaya hazır olduğunu’’ kaydetti. Karadağ, 24 Mayıs’ta düzenlenen referandumla bağımsızlığa kavuşmuştu.

/ PEKİN

15.06.2006


 

Şiîlerden Bush’a protesto

Irak’ta Şii lideri Mukteda Sadr yanlıları, ABD Başkanı George Bush’un Irak’ı ziyaretini protesto ettiler. Yaklaşık 2 bin Şii, Iraklı bayrakları ve Sadr’ın posterlerini taşıyarak ‘’Irak Iraklılarındır, işgale hayır’’ şeklinde slogan attı.

Bağdat’ın kuzeyindeki Kazımiye semtinde yapılan gösteride, Bush kınandı ve Amerikan askerlerlerinin Irak’tan çekilmesi istendi. Sadr’ın yardımcılarından Hazım Araci de gösterideki konuşmasında, Bush’un Irak’ı ziyaret etmesini kınadı. Bush, önceki gün Irak’a 5 saatlik sürpriz bir ziyaret yaparak başbakan ve bakanlarla görüşmüştü.

/ BAĞDAT

15.06.2006


 

Gazze’de çatışma: 1 Hamaslı öldürüldü

Gazze Şeridi’nin güneyinde meydana gelen çatışmalarda 1 Hamas militanının öldüğü, Filistinli bir güvenlik yetkilisinin de yaralandığı bildirildi.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, gazetecilere yaptığı açıklamada, Han Yunus’ta Önleyici Güvenlik Servisleri’nin başkanını götürmekte olan otomobildeki silâhlı kişilerin ateş açması üzerine 28 yaşındaki Salah El Astal’ın öldüğünü belirtti. Görgü şahitleri, Hamaslı militanın öldürülmesi üzerine Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas tarafından kontrol edilen Önleyici Güvenlik Servisi komutanı 40 yaşındaki Rifaat Kulab’ın her 2 ayağından vurulduğunu belirtti.

/ GAZZE

15.06.2006


 

Müslümanlarla işbirliği artacak

Tony Blair’den sonra İşçi Partisi liderliğini almasına ve Başbakan olmasına kesin gözüyle bakılan Maliye Bakanı Gordon Brown, Londra’daki İslâm Konferansı’nda yaptığı konuşmada, İslâm dünyasıyla ekonomik ilişkileri hızla büyüyen en önemli Avrupa ülkelerinden biri olduklarını söyledi.

Londra’da düzenlenen “İslamic Finance and Trade Conference 2006” konferansına Maliye Bakanı Gordon Brown’un yanısıra İngiltere Müslümanlar Konseyi Genel Sekreteri İkbal Sacraine, İslâm Bankası Başkanı Ahmad Muhammed Ali, birçok İngiliz milletvekili ve iş adamı katıldı.

Konferansta iş adamlarına ve delegelere seslenen Maliye Bakanı Brown, İngiltere’nin Müslüman dünyasıyla olan iyi ilişkilerine dikkat çekti. Dünya ekonomisinin radikal değişimlerden geçtiğini vurgulayan Brown, bu değişimlerin uluslar arası ticaret ilişkileri temelli olduğunu söyledi. 2000 yılından bu yana İngiltere’nin Müslüman dünyasıyla olan ekonomik ilişkilerinin yüzde 60 oranında büyüdüğünü belirten Brown, 2005 yılı verilerine göre İngiltere’nin sadece birkaç Müslüman ülkeyle olan ticaret hacminin 3 Milyar Sterlin düzeyde olduğunun altını çizdi. Müslüman toplumun İngiliz toplumuna yaptığı çeşitliliğin önemine değinen, Brown, “İngiltere’nin her yerini gezme fırsatı buldum ve Müslümanların İngiliz kültürüne kattığı zenginliği yakından gördüm” dedi. Son olarak Hz.Muhammed (a.s.m.)’in bir Hadis-i Şerifini okuyan Brown, ülkeler arasındaki dayanışmaya dikkat çekti.

/ LONDRA

15.06.2006


 

Enerjide ayrıntılı tarama başladı

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) katılım müzakerelerinde 15. fasıl olan enerjiyle ilgili ayrıntılı tarama toplantısı başladı.

AB Komisyonunda iki gün sürecek tarama toplantısında Türk heyetinin koordinatörlüğünü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı yürütüyor. Toplantıda Türk heyeti, AB Komisyonu Enerji ve Ulaştırma Genel Müdürlüğü yetkililerine konvansiyonel enerji (doğalgaz, elektrik, hidrokarbon, kömür) kaynakları, kömür madenciliğinde devlet destekleri, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, uluslararası enerji anlaşmaları, petrol ürünlerinin arzı, radyoaktif koruma ve nükleer enerji planlamaları gibi konularda Türkiye’nin yasal düzenlemelerini ve müktesebata uyum çalışmalarını anlatacak. AB Komisyonu, Türkiye’nin enerji piyasasını ilgilendiren reformlarla AB müktesebatına büyük ölçüde uyum sağladığını kabul ederek, idari kapasitenin güçlendirilmesini ve rekabeti sınırlayan tüm engellerin kaldırılmasını talep ediyor. AB, ayrıca nükleer enerjinin tercih edilmesi halinde, bu konuda topluluk müktesebatının eksiksiz uygulanmasını istiyor.

/ BRÜKSEL

15.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004