Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Asgari ücret doyurmuyor

Türk-İş’e göre, asgari ücret 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesine ancak 20 gün yetiyor. Asgari ücret, gıda ile birlikte kira, ulaşım, yakacak, giyim, eğitim, sağlık, kültür gibi temel ihtiyaçlarını ise yalnızca 6 gün karşılıyor.

Türk-İş, asgari ücret ve en düşük emekli aylıklarının açlık ve yoksulluk sınırını hangi oranda karşıladığını araştırdı. Türk-İş, 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken asgari gıda harcamasını ifade eden ve açlık sınırı olarak da adlandırılan tutarı, geçen ay itibarıyla 558 YTL 33 YKr olarak hesapladı. Türk-İş’e göre, 380 YTL 46 YKr net asgari ücret, açlık sınırının yüzde 68.14’üne karşılık gelirken, 4 kişilik bir aile, asgari ücretle dengeli ve sağlıklı yalnızca 20 gün beslenebiliyor.

Türk-İş, 4 kişilik ailenin gıda ile birlikte kira, ulaşım, yakacak, elektrik, su, haberleşme, giyim, eğitim, sağlık, iletişim, kültür gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için yapılması gereken ve yoksulluk sınırı olarak da nitelenen tutarı ise yine geçen ay itibarıyla bin 818 YTL 66 YKr olarak hesapladı. Araştırmaya göre asgari ücret, yoksulluk sınırının yüzde 20.92’sini karşılıyor ve yoksulluk sınırının öngördüğü harcamalara yalnızca 6 gün yetiyor.

Halen en düşük SSK emekli aylığı 481 YTL 44 YKr, en düşük Bağ-Kur emekli aylığı 236 YTL 71 YKr (1. basamaktan emekli tarım sigortalısı),en düşük Emekli Sandığı aylığı ise 591 YTL 47 YKr düzeyinde bulunuyor. Araştırmaya göre, en düşük SSK emekli aylığı açlık sınırının yüzde 86.23’üne, yoksulluk sınırının yüzde 26.47’sine; en düşük Bağ-Kur emekli aylığı açlık sınırının yüzde 42.40’ına, yoksulluk sınırının yüzde 13.02’sine; en düşük Emekli Sandığı aylığı ise açlık sınırının yüzde 105.94’üne, yoksulluk sınırının yüzde 32.52’sine karşılık geliyor.

En düşük SSK aylığı açlık sınırına temel oluşturan gıda harcamasını 26 gün, en düşük Bağ-Kur aylığı 13 gün, Emekli Sandığı aylığı ise 32 gün karşılıyor. Yine en düşük SSK aylığı yoksulluk sınırına temel oluşturan harcamaları 8 gün, en düşük Bağ-Kur aylığı 4 gün, en düşük Emekli Sandığı aylığı 10 karşılıyor.

Araştırmayı değerlendiren Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, gerek kamuda gerekse özel sektörde ücretlerin son 2 yılda reel olarak yüzde 9 aşındığını belirterek, bu aşınma karşısında işçinin, memurun, emeklinin, çiftçinin geçim şartlarının gittikçe zorlaştığını kaydetti.

/ ANKARA

15.06.2006


 

“Dolaylı vergiler, dolaysız soyguna dönüştü”

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) İzmir Şubesi Başkanı Gülçin Tonguç, ‘’Dolaylı vergiler, dolaysız soyguna dönüştü’’ dedi.

Derneğin yönetim kurulu adına Merkez Bankası önünde bir basın açıklaması yapan Tonguç, dolaylı vergilerin, tüm tüketicilerin satın aldıkları mal veya hizmetlerin bedeli içinde ödedikleri vergiler olduğuna dikkati çekerek, ‘’Dolaylı vergiler en adaletsiz vergidir. Çünkü, vergi adaletinin sağlanabilmesi için az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi almak gerekir’’ diye konuştu. Diğer ülkelerde dolaylı vergilerin payının düşürülmesine karşın, Türkiye’de bu payın katlanarak arttığını ileri süren Tonguç, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Bugün artan fiyatlar, sabit kalan ücretler, dolaylı vergilerin sabit ve dar gelirliler üzerindeki baskısını artırmıştır. Dolaylı vergiler, dolaysız soyguna dönüştü. Tüm dünyada dolaylı vergilerin payı düşürülürken, bizim ülkemizde bu pay her yıl katlanarak artmakta, toplumsal barışı bozarak ulusal gelir dağılımında adaletsizliğe yol açmaktadır.’’

Tonguç, açıklamanın ardından dolaylı vergilerin gelire göre alınması amacıyla imza kampanyası başlattı.

/ İZMİR

15.06.2006


 

Zeytincilerin de artık bir derneği var

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar, zeytinde etkinliğin ve tanıtımın geliştirilmesi amacıyla “Zeytindostu-Zeytin ve Zeytinyağı Derneği”ni kurdu.

Kurucuları arasında Türkiye İhracatçılar (TİM) Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı ve sektörün önde gelen üreticileri, sanayiciler, ihracatçılar, sivil toplum kuruluşları önderlerinin de yer aldığı Zeytindostu Derneği’ Dış Ticaret Kompleksi’nde yapılan basın toplantısıyla tanıtıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Oğuz Satıcı, “Zeytin ve zeytinyağı bizim en önemli ihraç ürünlerimizdendir. Bir bakıma gizli gücümüzdür. Gizli olmasının nedeni, bugüne kadar potansiyelini saklamasındandır. Söz konusu potansiyeli ortaya çıkarmak da sadece zeytin üreticisinin ve ihracatçısının sorumluluğunda değildir. Bu nedenle Zeytin Dostları olarak burada toplandık ve Zeytin’i bir kere ve umarız son defa Türk Kamuoyuna hatırlatacağız. Diyoruz ki: Barış, sağlık ve çözüm elimizde. Adı Zeytin. Soyadı Anadolu. Yani soyu Anadolu’dan geliyor. Bu gücü de kimseye kaptırmaya niyetimiz yok” dedi.

Zeytindostu-Zeytin ve Zeytinyağı Derneği Başkanı Zafer Özer de yaptığı konuşmada, Zeytindostu oluşumunun bir yılda sektörün en güçlü sivil toplum hareketi haline dönüştüğünü kaydederek, amaçlarının sektörün tüm bileşenlerini bir çatı altında toplamayarak Türk zeytin ve zeytinyağını üretimde, tüketimde, ihracatta layık olduğu seviyelere çıkartmak olduğunu söyledi.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

15.06.2006


 

Sözleşmeli personele de ek ödeme

Memura ek ödeme kapsamına, sözleşmeli personel de dahil ediliyor.

NTV’nin haberine göre, Maliye Bakanlığı hazırladığı kararnameyi Başbakanlık’a göndererek imzaya açtı. Memurlara ilk 6 ay için 40, ikinci 6 ay için de 40 YTL ek ödeme öngören kararnamenin genişletilmesiyle, sözleşmeli personele de yıllık 80 YTL zam yapılmış oldu. Ancak kamu kurumlarındaki sözleşmeli personelin bu ödemeden yararlanabilmesi için ikramiye, mesai ve ek ödeme almaması gerekiyor.

Dolayısıyla kadro karşılığı sözleşmeli personel bu ödemeden yararlanamayacak. Maliye Bakanlığı yetkilileri, kriterlere uygun yaklaşık 6 bin personele yılbaşından itibaren birikmiş ek ödemelerinin tek seferde yapılacağını bildirdi. Bu arada Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen bir önergeyle emekli emniyet mensuplarına getirilen 100 YTL’lik ek ödemeden malul, dul ve yetimler de yararlanabilecek.

/ ANKARA

15.06.2006


 

İşyeri açmak kolaylaşıyor

Hazırlıkları süren yönetmelik değişikliğiyle, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkullerin tapu kütüğünde mesken olarak gös-terilen bağımsız bölümlerinde fırın lokanta, pastane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri; imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi işyerlerinin açılması konusunda, daha önce aranan ‘’kat maliklerinin oybirliğiyle karar alması’’ şartı yerine, çoğunlukla karar alınması yeterli olacak.

Tasarıda, yapı kullanma izin belgesi alınmış olması gereken ‘’özel yapı’’ şeklini gerektiren işletmelere, beden eğitim ve spor tesisleri ile sosyal hizmet kuruluşları da dahil edildi.

/ ANKARA

15.06.2006


 

BOTAŞ çalışanları iş bıraktı

BOTAŞ işçileri, çalışanlar arasında ücret farklılığı oluşturarak ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle dün saat 08.00-10.00 arası iş bıraktı.

NTV’de yer alan habere göre, Petrol-İş Sendikası üyesi BOTAŞ işçileri, ücret farklılıklarının ortadan kaldırılması, iptal edilen görev unvanlarının iade edilmesi ve işletmelerdeki yemekhanelerin özelleştirilmesini protesto etmek amacıyla eylem yaptı. Ankara, Adana, İstanbul, Kırıkkale, Bursa, İzmir ve Batman’la Trakya’daki bazı işyerlerindeki işçiler, saat 10.00’a kadar iş bıraktı. Sendika yönetimi, BOTAŞ yönetiminin ücret farklılıklarının giderileceği sözüne rağmen altı aydır adım atmadığını belirterek, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

/ ANKARA

15.06.2006


 

İstikbal’in Muş şubesi hizmete açıldı

İstikbal Showroom’un Muş şubesi törenle hizmete girdi. Açılışta konuşan Vali İbrahim Özçimen ve Belediye Başkanı Necmettin Dede, Muş’a yatırımlarından ve açtıkları yeni iş alanlarından dolayı Boydak Grubu’na teşekkür etti.

Doğu’ya yapılan bütün yatırımları desteklediklerini ifade eden Vali Özçimen, yatırımların artarak devam edeceğini umut ettiğini söyledi.

7 katlı ve 2 bin 842 metrekare alan üzerine kurulan merkezin açılışına ayrıca Emniyet Müdürü Mehmet Özkan, Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak ve vatandaşlar katıldı.

/ MUŞ

15.06.2006


 

Ülker’den Kellogg’s ‘Special K’

Ülker Kellogg’s Special K, sade ve kırmızı meyveli olmak üzere 2 farklı lezzetiyle raflarda yerini aldı.

Yüksek protein ve tam buğday içeriği sayesinde uzun süre tok hissetmeye yardımcı olan Special K, 7 vitamin ve demirle desteklenmiş. Sadece yüzde 1 yağ oranıyla hafif ve lezzetli bir seçenek sunan Special K, forma girmek isteyen herkesi 2 hafta boyunca günde 2 öğün, 1 kâse formülünü denemeye davet ediyor.

YENİ ASYA / İSTANBUL

15.06.2006


 

Kurumlar Vergisi yüzde 20’ye indi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, kurumlar vergisi oranını yüzde 30’dan yüzde 20’ye indiren kanun tasarısı kabul edildi.

Kanuna göre, sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler, iş ortaklıklarının kazançları, kurumlar vergisine tabi olacak.

/ ANKARA

15.06.2006


 

Altın fiyatları düştü

Dolardaki yükseliş ve petroldeki düşüş ile birlikte değerli metallere gelen satışlar altının günlük bazda son 15 yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirmesine sebeb oldu.

Önceki gün yüzde 7’nin üzerinde bir değer kaybı ile uluslararası piyasalarda onsu 580 dolara gerileyen altında düşüş dün de devam etti. Satışların hız kesmediği piyasada altın fiyatları dün öğle saatlerinde 20 dolar daha düşerek 560 dolara kadar indi. Böylece altın, geçen ay gördüğü zirve seviye olan 730 dolara göre de 170 dolar değer yitirdi.

EKONOMİ SERVİSİ

15.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004