Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

“Mevlânâ filmi” ABD yolcusu

Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Ercan Uslu, Büyükşehir Belediyesinin önemli projelerinden, uzun süredir üzerinde çalışılan Mevlânâ’nın hayatı ve yaşadığı dönemin konu edileceği filmin hazırlıklarının devam ettiğini belirtti.

Amaçlarının, ünlü ‘Çağrı’ filmi benzeri bir etki uyandıracak film yapmak olduğunu ifade eden Uslu, ‘’Ünlü senarist Ömer Lütfi Mete’nin yazdığı film senaryosunun 3. yazılımı tamamlanmak üzere. İngilizce’ye çevrilecek metni bir hafta içinde ABD’ye göndereceğiz’’ dedi.

Filmin yapımı için ABD’deki bazı Türk sinemacılarla da işbirliği yaptıklarını anlatan Uslu, Türkiye’den gönderilen senaryonun ABD’de yeniden gözden geçirilip, dünyadaki son sinema tekniklerine göre süsleneceğini dile getirdi.

HOLLYWOOD OYUNCULARI

MEVLÂNÂ FİLMİNE SICAK BAKIYOR

Menajerleri aracılığıyla görüştükleri, Hollywood’un tanınmış bazı ünlü oyuncularının kendilerine, Mevlânâ filminde oynayabilecekleri mesajı ilettiğini vurgulayan Uslu, şunları kaydetti:

‘’Senaryonun taslağı, ABD’de beklentimizin üstünde ilgi gördü. Bizim teklifimizden önce, ‘bu filmin maliyetinin yarıdan fazlasını biz karşılayabiliriz’ diyen ABD’den film stüdyoları oldu. Kamuoyuna erken verilen bazı bilgilerin, bu ünlü film şirketleriyle iletişim kapılarını zorlayabileceğini düşünerek isim vermek istemiyoruz. Ancak önümüzdeki günlerde bu konuda bazı gelişmeler olabilir. Ayrıca Konya’da film platosu oluşturacağız.’’

Geri planda, şehir merkezine hakim Takkeli Dağ’ın görüneceği birkaç yerin tahsisini yaptıklarını ifade eden Uslu, filmde, Konya’da tarihi ve turistik mekanların da kullanılacağını, Konya’nın tanıtımı ön planda tutulduğu için, filmin, zorunlu sahneler dışında Konya’da çekileceğini söyledi.

Uslu, senaryonun son halini almasının ardından bütçe ve oyuncuların belirleneceğini, ‘filmi birlikte çekelim’ diyen stüdyolarla da görüşüldükten sonra çekimlere başlanılacağını sözlerine ekledi.

15.06.2006


 

Çanakkale’nin kültür envanteri çıkarılıyor

Eski adı Kale-i Sultaniye olan ve 17. yüzyılın sonlarında ipek, yelken bezi ve çanak çömlek imalatıyla ün yapan Çanakkale’nin tarihi ve arkeolojik dokusunu inceleyerek kültür envanterini çıkarmak için valilik bünyesinde arkeolog, sanat tarihçisi ve sivil toplum kuruluşlarından uzmanların oluşturduğu bir komisyon kuruldu.

Çanakkale Valiliği’nden yapılan açıklamada, komisyonun şehir merkezi, ilçe ve köyleri tek tek gezerek, tarihi ve arkeolojik değeri bulunan eserleri belgelemeye başladığı, elde edilen bilgilerin araştırma tamamlandıktan sonra ‘’Çanakkale Kültür Envanteri’’ adıyla kitap olarak yayınlanacağını bildirildi.

Toplumda kültürel değerlerin korunması konusunda duyarlılık oluşturmak amacıyla yapılan araştırmayı daha çok kişiye ulaştırabilmek için proje tamamlanmadan dergi çıkarılacağı, proje tamamlandıktan sonra elde edilen bilgilerin Çanakkale Valiliği internet sitesinde de yayınlanacağı ifade edildi.

Şehrin tarihinin çok eskilere dayandığını, bu sebeple kültür değerlerinin tam anlamıyla bilinmediğini kaydeden Komisyon Koordinatörü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Veysel Tolun, çalışmayı sağlıklı yürütebilmek için envanter formu hazırladıklarını söyledi.

Tolun, “Çanakkale’nin merkeze bağlı köylerinden başladığımız araştırmada çok ilginç bulgular elde edeceğimizi düşünüyoruz. Mimari yapılar, hanlar, hamamlar, taşınmaz bütün tarihî eserler belirlenecek. Araştırmamızın ilk bölümünü 2007 sonuna doğru tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

15.06.2006


 

GAP Haber yayın hayatına başladı

Şanlıurfa’nın sesi olmayı hedefleyen GAP Haber Gazetesi yayın hayatına “merhaba” dedi. İstanbul’da aylık olarak yayınlanacak gazetenin genel yayın yönetmenliğini gazeteci Yusuf Kürkçüoğlu üstlendi. Cebrail Elmas’ın sahibi olduğu gazete; tabloid boy, 24 sayfa olarak yayınlanacak.

Başta İstanbul’daki Şanlıurfalılar olmak üzere, Şanlıurfa, Ankara, İzmir, Mersin ve Gaziantep’de dağıtılacak GAP Haber, zaman içerisinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki diğer illere de gönderilecek.

GAP Haber’in Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Kürkçüoğlu, “Gazetemizde Şanlıurfa için çalışan, Şanlıurfa için didinen herkese yer vereceğiz. Her olumlu çalışmayı haber yapacağız” dedi.

Nihat ÇİÇEK

15.06.2006


 

Vali Yavaşcan, Radyo Mega’daydı

Şanlıurfa’ya 96.5 MHz ve dünyaya www.urfamega.com üzerinden yayın yapan Radyo Mega’da bu haftaki “Bir Konu, Bir Konuk” programına “Uygarlıklar Şehri Şanlıurfa’da Yönetim ve Koordinasyon” konusuyla, Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan konuk oldu.

16 Ocak 2006 tarihinde Şanlıurfa Valisi olarak göreve başlayan ve kapsamlı bir şehrin hizmet sorumluluğunu üstlenen Vali Yavaşcan’la, bir yandan medeniyetlerin beşiği diğer yandan GAP Projesinin merkezindeki şehir olan Şanlıurfa’yı ilgilendiren konular değerlendirildi.

İhsan Süreyya YILMAZ

15.06.2006


 

Altın Portakal 16-23 Eylül’de

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından Real Hipermarketler Zinciri’nin sponsorluğunda düzenlenen 43. Antalya Altın Portakal Film Festivali ve 2. Uluslararası Avrasya Film Yarışması’’, bu yıl 16-23 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festivalde bu yıl ilk kez Avrupalı ve Asyalı sektör temsilcilerinin bir araya geleceği ‘’Avrasya Film Marketi’’ de düzenlenecek.

15.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004