Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Evet, ‘halkımızı tanıyalım’

Bu kez Türkiye’de yapılan bir araştırma sonucunu manşete taşıyan bir gazeteden aldım yazının başlığını: Halkımızı tanıyalım. Toplumla ilişkisini istatistiklere indirgemiş aydınların bu “çok kutsadığımız halk/ımız/ı” neden bir türlü anlayamadığının da göstergesi gibiydi yapılan araştırmanın farklı yayın organlarında yorumlanış biçimi.

Yapılan araştırmada sorulan ‘sorular ve cevaplar’ın içeriği ve bundan çıkarılan sonuçlara bakınca; başta medya olmak üzere aydınların tavrı; dönemsel olarak toplumun politik eğilimlerini, gündelik durumlara ilişkin tepkilerini ölçmeyi aşan bir yaklaşım sorununu gündeme getiriyor.

‘Ne kadar karanlık içinde bir toplumumuz var, görün’ dercesine; özellikle din, kültür, gelenek konusunda verilen cevaplar karşısında şaşkınlık belirtiliyor. Daha doğrusu uyarılıyor. Her bir gazete yapılan ‘Türkiye’de Sosyal Tercihler Araştırması’nı farklı yorumlasa da ana eksene alınan konu toplumun dini tutumu ve din - toplum ilişkisine bakışı olması önemli. Çoğunluğun, ‘kızının gayrimüslimle evlenmesine izin vermemesinden, başörtüsünün serbest bırakılmasına kadar sembolik ve uç sayılabilecek konularda verilen cevaplar; toplumla ilişkisi istatistikle sınırlı aydın kesimi için önemli bir uyarı sayılmalı...

Son günlerde dini özgürlükler ve değerler konusunda sıkça “toplumun çoğunluğunun bunları temel sorun olarak algılamadığı” tespitini dillendiren politikacı ve aydınların açmazlarına bu vesile ile değinmek gerekiyor. Bu özgürlüklerin kısıtlanması, iddia edildiği gibi toplum önemsemediği, marjinal bir konu olmasından dolayı seçkinlerce savunulmuyor. Tam aksine seçkinlerin toplum projeleri açısından çoğunluğun değer ve tercihleri tehdit olarak algılandığı ve toplum o yönde dizayn edilmek istendiği için yasaklı gündem sürdürülüyor. Yasakları getirenlerin, toplumsal talepleri ciddiye alıp istatistiklere bakarak karar verdiklerini kimse iddia edemez; ayrıca, demokrasi tam da bu noktada sadece çoğunluk haklarıyla mı sınırlıdır?

(...) Uç fakat sembolik anlamda temsiliyeti yüksek konularda toplum şunu söylüyor: politik tercihleri hatta dünya görüşü ne olursa olsun son tahlilde, bu toplum kimliğini Müslümanlıktan yana koyuyor ve belirleyici bir değer ve referans çerçevesi sunuyor.

Bu referans çerçevesini anlamak için istatistiklere bakmak gerekmez hatta onlara itibar etmemek gerekir.

Yeni Şafak, 15.6.2006

Akif EMRE

16.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Haberin var mı!

  AB sürecinde bardağın dolu tarafı

  Evet, ‘halkımızı tanıyalım’

  ‘Gelin, halkı yanlış tanıyalım’

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004