Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Haberlerin çoğu kadınlara dair

Dört “büyük” gazetede 10 ay içinde yayınlanan haberler üzerinde yapılan araştırma, cinsellik içerikli haberlerin, diğer tüm haberlerden 15 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. British Council’in desteğiyle yapılan araştırmada, Ocak-Ekim 2005 tarihleri arasında Sabah, Hürriyet, Akşam ve Vatan gazetelerinde çıkan 18.310 haberden 13.776’sının kadınlarla ilgili olduğu belirlendi. Bu haberlerin yüzde 32.3’ü eğlence ve magazin, yüzde 17.4’ü suç ve şiddet içerikli.

British Council’in desteğiyle, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Mine Gencel Bek’in hazırladığı “Medya ve Toplumsal Katılım” projesinin ilk ayağını oluşturan araştırmanın sonuçları, önceki gün Feriye Lokantası’nda düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya araştırmayı gerçekleştiren Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Mine Gencel Bek, proje danışmanı gazeteci Murat Çelikkan, British Council Toplum ve Yönetişim Bölümü Başkanı Gillian Cowell, BBC World Service Trust Eğitim Müdürü Anthony John Howson ile Sabah Gazetesi Okur Temsilcisi Yavuz Baydar ve gazeteci-yazar Murat Belge de katıldı. Araştırma kapsamında Ocak-Ekim 2005 tarihleri arasında Sabah, Hürriyet, Akşam ve Vatan gazetelerinde çıkan 18 bin 310 haber incelendi. 18 bin 310 haberin 13 bin 776’sının kadınlarla ilgili olduğu belirlendi. Kadınları 2 bin 874 haberle çocuklar, bin 366 haberle kültürel gruplar ve azınlıklar, 173 haberle engelliler ve 121 haberle cinsel tercihi farklı olanlar izliyor.

MAGAZİN KADINLARI

Yapılan tesbitlere göre, kadınlarla ilgili haberlerin yüzde 32.3’ü eğlence ve magazin içerikli, yüzde 17.4’ü suç ve şiddet içerikli. Erkeklerle ilgili haberlerde ise suç ve şiddet yüzde 22.2 oranıyla ilk sırada geliyor. Cinsel içerikli haberler, “diğer” haberlerden 15 kat daha fazla. Ve cinsellikle ilgili haberlerde de kadın ilk sırada. 10 ay içinde yayınlanan cinsellik içerikli haberlerin 126’sı kadınlara ait.

TEŞHİR FOTOĞRAFLARI

Kadın haberlerinde, yüzde 40.3 oranla 18- 35 yaş arası kadınlar ilk sırada. Doç. Bek, “Kadınlarla ilgili haberlerde ağırlıklı temalar, eğlence ve magazin ile suç ve şiddet. Kadın bedeniyle hiç ilgisi bulunmayan haberlerde dahi kadın bedeninin teşhir edildiğini görüyoruz” dedi. Kadınların soyadlarıyla değil adlarıyla başlığa taşınmasını ve ünlü kadınların genellikle mayolu fotoğraflarının kullanılmasına dikkat çeken Bek, “Kadınlar haberlerde daha çok görüntüleriyle, güzellikleriyle varlar. Çoğu zaman bir sağlık haberi bile kadın bedenini teşhir eden fotoğraflar eşliğinde sunulabiliyor” diye konuştu.

ÇOCUK MAĞDUR OLURSA

Çocukların yer aldığı haberlerde yüzde 24.9 pay, suç ve şiddet mağduru çocuklara ait. Bunu yüzde 18.8 ile genel çocuk haberleri izliyor. Ardından 15.8 ile afet, kaza ve trajedi yaşayan çocuklar, yüzde 13.2 ile çocuk sağlığı geliyor. Şiddet uygulayan çocukların haberi yüzde 5.2 oranıyla yansırken, çocuk işçiler yüzde 0.5 oranıyla en az ele alınan konu olarak göze çarpıyor.

/ İSTANBUL

16.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Düşünce suçu dâvâlarında patlama

  Haberlerin çoğu kadınlara dair

  Reformlar aksayınca, hava bozuldu

  Hükümet sözünü tutmadı

  Ezanın hürriyetine kavuştuğu gün

  Eminönü’de patlama

  ÖSS öncesi tuhaf uyarı

  TMK inadı

  Avukatlardan boykot

  TMK, özgürlüklere aykırı

  Bebek ölümleri tartışılıyor

  Ağar: ÖSS uygulaması kaldırılmalı

  Çevre, miras değil emanet

  19. Gazetecilik semineri başladı

  Su için

  Sevginize şart koşmayın

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004