Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Tarih, onarılmayı bekliyor

Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Side beldesinde, 47 yıl önce inşaat çimentosu ve demiri kullanılarak restore edilen heykellerdeki tahribatı gidermek amacıyla açılan Side Müzesi’ndeki laboratuvarda, iki yılda 78 eser onarıldı.

Müzedeki 70 eser daha onarılmayı bekliyor, M.S. 3. yüzyıldan kalma Roma dönemine ait iki lahitten çıkan bin 100 parçanın bütünleme çalışması da sürüyor. Ordinaryus Prof. Dr. Arif Müfit Mansel’in başkanlığında 1947 yılında başlayan Side kazılarında çıkartılan eserlerin ilk restorasyonlarında, imkânların kısıtlı olması sebebiyle inşaat malzemeleri kullanıldı.

Side Müzesi’nde sergilenen heykellerin bazılarında, restorasyonda kullanılan çimento ve demirin yıpranmasıyla çatlak ve kırıklar oluştu. Alman arkeolog Dietmar Friese’nin heykellerin onarımı için geliştirdiği projenin Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylanması üzerine, 2 yıl önce Side Müze Müdürlüğü Heykel Onarım ve Restorasyon Laboratuvarı kuruldu. Çevredeki kazılardan çıkartılan tarihi eserlerin bütünleme çalışmaları ve restoras-yonun da yapıldığı laboratuvarda, Müze’deki 70 heykel onarılmayı bekliyor.

/ MANAVGAT

19.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İstanbul’un dünyaya açılan penceresi

  Seyyar Kitap projesi

  Türkiye festival ve şenlik zengini

  Tarih, onarılmayı bekliyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004