Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Dalgalanmaya tedbir

Piyasalarda yaşanan dalgalanmanın ardından hükümet, malî revizyona gitti. Yabancı çıkışına tedbir olarak stopaj oranı sıfıra indirilirken, borsa ve bonoya vergi indirimi getirilmesine karar verildi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Devlet Bakanı Ali Babacan, ortak basın toplantısı yaptı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mali sistemde revizyon niteliğinde yapılan “8 maddelik” değişiklikleri açıkladı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yıl başında yürürlüğe giren ve tüm finansal enstrümanlarda yüzde 15 olarak uygulanan stopajın yurtdışı yerleşikler için sıfıra indirildiğini açıkladı. Yabancı yatırımcıların beyanname vermesinin de artık gerek olmayacağını kaydeden Unakıtan, Eurobond’ların ise stopaj sisteminin dışında olmaya devam edeceğini söyledi.

Maliye Bakanı’nın verdiği bilgiye göre, yurtiçi yatırımcıları için stopaj Devlet İç Borçlanma Senetleri, hisse senedi, özel sektör tahvillerinden elde edilen gelirlerde yüzde 10’a düşürülecek. Yurtiçinde hisse senedi ve özel sektör tahvillerinde stopaj yüzde 10 olacak. Yatırım fonlarında vergileme yerine yüzde 10 stopaj uygulanacak. Mevduat ve repoda yüzde 15 stopaj devam edecek.

Maliye Bakanı Unakıtan, ilgili yasa değişikliğinin tatilden önce Meclis’te yasalaşmasını öngördüklerini söyledi. Malî disiplinden asla taviz verilmeyeceğini belirten Unakıtan, “Bütçe ödenekleri aşılmayacak. Enflasyon hedefinin tutturulması en önemli önceliğimiz. Yüzde 6.5’lik FDF hedefini tutturacağız” dedi. e gerekiyorsa tedbirleri aldıklarını kaydeden Unakıtan, “Yapılan değişiklik ekonominin gereğidir. Yeni uygulamadan olumlu istifade edeceğiz” şeklinde konuştu.

Babacan: Enflasyon hedefi aşabilir

Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Ali Babacan ise yıl sonunda enflasyonun hedefin bir miktar üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini, ancak 2007 ve 2008’de yüzde 4 olarak öngörülen rakamın kesinlikle değişmeyeceğini açıkladı.

Türkiye’nin borç yükünde düşüş ve borcun yapısındaki iyileşmede köklü ve reel bir dönüşümün oluştuğunu söyleyen Babacan, toplam kamu net borç stokunun GSMH’ye oranına bakıldığında, döviz ya da döviz endeksli borçların yüzde 48’den yüzde 15’e düştüğünü belirtti. Türkiye’de ‘’pek çok’’ mikro reform yapmaları gerektiğini de ifade eden, Babacan, Dünya Bankası ile 2004 yılının ortalarında başlayan yapısal reformun dün gece itibarıyla tamamlandığını, buna pakete ilişkin 500 milyon dolarlık ikinci ve son kredi diliminin ise dün itibarıyla serbest bırakıldığını bildirdi.

Yine Dünya Bankası ile yürütülmekte olan Kamu Sektörünün Kalkınma Politikası isimli yeni bir yapısal reform paketine başladıklarına işaret eden Babacan, bu paketle kamu harcama yönetimi ve kamu yönetimi, sosyal güvenlik, sosyal dayanışma alanında pek çok reformun desteklenmekte olduğunu vurguladı. Babacan, ‘’Bu paketin de, 500 milyon dolar civarındaki ilk kredi diliminin, Temmuz ayı başında serbest bırakılmasını bekliyoruz. Bu gelişmeler, yapılan reformlar ve gerçekleştirilen adımların somut bir ifadesidir’’ şeklinde konuştu.

/ ANKARA

23.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dalgalanmaya tedbir

  ATO: Hükümet sıcak paranın esiri

  Üretimde çalışan sayısı azaldı

  Ziraat odasından hükümete uyarı

  İhracat yüzde 25 arttı

  Tüketici yeniden güvensizlik sınırında

  Yabancılar 4 ayda bin 34 şirket kurdu

  Tatil sezonu petrol fiyatlarını yükseltti

  Konfeksiyon ihracatını denim pantolon uçurdu

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004