Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Hem mazlûm, hem mağdurlar

BM İnsan Hakları Özel Raportörü John Dugard, Filistin’de insan hakları tablosunun, Hamas’ın iktidara gelmesiyle uluslararası yardımların kesilmesinden bu yana giderek kötüleştiğini söyledi. Dugard, Filistin’e uygulanan ekonomik yaptırımların muhtemelen modern zamanlarda görülen en sert yaptırım şekli olduğuna ve ilk kez işgale uğrayan bir halkın bu şekilde muamele gördüğüne dikkat çekti.

Dugard, Cenevre’de önceki gün düzenlediği basın toplantısında, malî yardımın kesilmesinin, Filistin halkının uluslararası topluma olan inancını yitirmesine neden olduğunu söyledi. Dugard, Ortadoğu Dörtlüsü’nün ekonomik izolasyonları destekleyerek Filistin halkının gözündeki imajına da ciddi zarar verdiğini kaydetti. Filistin’de işsizlik ve yoksulluğun giderek arttığını, en temel sağlık hizmetlerinin de tehlikede olduğunu belirten Dugard, İsrail’in bazı eylemlerinin de aşağılamak ve usandırmak için kincilikle uygulandığını ifade etti.

Bu ay içinde Filistin topraklarında 9 gün kalan Dugard, halkın büyük bir travma geçirdiğini belirtti. ABD’nin ihtiyaç duyulan rolü oynamada başarısız olduğunu vurgulayan Dugard, bu konuda BM ve AB’yi diplomatik çabaları artırmaya çağırdı. Dugard, Filistin’deki insan hakları ile ilgili raporunda Hamas’ın, İsrail’in varlığını kabul etmemesinin izolasyonla değil diplomasiyle değiştirilebileceği değerlendirmesini yaptı. Dugard ayrıca İsrail’in Gazze hava sahasını kontrol ederek bölgedeki işgali sürdürdüğünü, ses bombalarıyla insanlara travma yaşattığını ve birçok saldırıda da masum sivillerin ölümüne yol açtığını vurguladı.

İSRAİL KİNCİ BİR TUTUM SERGİLİYOR

İsrail’in Batı Şeria’da inşa ettiği duvar ve Filistinlilere getirilen seyahat sınırlamalarının da insan haklarını ciddî biçimde etkilediğini ifade eden Dugard, İsrailli askerlerin kontrol noktalarında Filistinlilere karşı düşmanca tavır geliştirdiğini ve bunun Hamas’ın iktidara geldiği seçimlere karşılık olarak yapıldığına inandığını kaydetti. Batı Şeria’nın kuzeyindeki kontrol noktalarında Filistinlilerin aşağılandığını ve bezdirildiğini söyleyen BM insan hakları özel raportörü, Ürdün vadisinde de İsrail’in bazı köylere su ve elektirik gitmesini engelleyerek “kinci” bir tutum sergilediğini ifade etti.

/ CENEVRE

24.06.2006


 

Duvar isyanı

Utanç Duvarı’nın yıkılmasından sonra 1990 yılında Berlin’de “The Wall” konseri veren Roger Waters yine bir duvar mahallinde. Arap-Yahudi köyü Neve Şalom’da konser verrdi. Waters, Batı Şeria’da İsrail’in ördüğü güvenlik duvarına “Bu duvarı yıkın” diye slogan yazdı.

İngiliz sanatçı Roger Waters, Batı Şeria’da İsrail’in ördüğü güvenlik duvarına “Bu duvarı yıkın” diye slogan yazdı. Söylediği şarkılarla 68 kuşağına yön veren ünlü İngiliz topluluğu Pink Floyd’un kurucularından Roger Waters, konser vermek üzere gittiği İsrail’de “The Wall” (Duvar) albümünün meydana getiren bir sanatçı olarak İsrail’in ördüğü güvenlik duvarıyla tanıştı. Waters, kırmızı sprey boya ve marker kalemiyle “Duvarı Yıkın” diye yazdı.

Hürriyet’in haberine konser öncesi Batı Şeria’daki Beytüllahim kasabasını gezen Waters, İsrail’in intihar saldırılarını engellemek için inşa ettiği, Filistinlilerin ise tecrit duvarı olarak nitelediği güvenlik duvarını görmeye gitti. “Another Brick in the Wall” şarkısı ile ün yapan 63 yaşındaki Waters, güvenlik duvarına şarkının mısralarından biri olan “Duvarı yıkın” diye yazdı.

İki yıl önce de duvarın inşa edilmesine karşı çıkan bir girişimde yer alan Waters, kameralara “Bu duvarı yıkmak biraz zaman alabilir. Ancak sonunda yıkılmalı. Yoksa insan olmanın anlamı kalmaz” diye konuştu.

Daha önce, İsrail’in Başşehri Tel Aviv’de konser vereceğini açıklayan Waters, İngiltere’deki hayranlarının tepkisi üzerine konser yerini değiştirmişti. Waters’ın dünya turnesi çerçevesindeki konseri önceki gece Araplarla Yahudilerin bir arada yaşadığı Kudüs yakınlarındaki barış köyü Neve Şalom’da gerçekleşti. Pink Floyd’un efsanevi ismi Roger Waters, Doğu ve Batı Almanya’yı ayıran duvarın 1989 yılında yıkılmasından sonra Berlin’de unutulmaz bir “The Wall” konseri vermişti.

24.06.2006


 

Olmert: Saldırılar sürecek

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Gazze’ye yönelik hava saldırılarında gittikçe daha fazla sivil ölmesine rağmen, Filistinli militanlara yönelik saldırıları sürdüreceklerini açıkladı.

Olmert, dün gece Kudüs’te katıldığı bir ekonomi konferansında yaptığı açıklamada, Gazze’de son dönemki hava saldırılarında meydana gelen sivil can kayıpları için içten üzüntülerini ifade etti, ancak İsrail’in teröristlere ve İsrail vatandaşlarına zarar verecek kişilere karşı hedefli saldırılar düzenlemeye devam edeceğini kaydetti.

İsrail Başbakanı Olmert, “Gazze sakinleri için üzgünüm, ancak militanların Gazze’den attığı roketlerin saldırısı altındaki Sderot sakinlerinin hayatı, güvenliği ve iyiliği daha az önemli değil’’ diye konuştu.

Olmert’in bu açıklamalarından sonra da Gazze Şeridi’ndeki Filistinli militanlar, İsrail’e yönelik roket saldırılarını sürdürdü. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, militanların bugün erken saatlerde 3 roket attığını, saldırıda can ve mal kaybı meydana gelmediği bildirildi. Bu arada, İsrail parlamentosu dış ilişkiler ve savunma komitesinin eski başkanı Yuval Steinitz, Filistinli yetkilileri roket saldırılarını engelleyememekle suçladı ve İsrail’in kendisini koruyacak başka adımlar atması gerektiğini söyledi. İsrail radyosunun haberine göre Steinitz, İsrail hükümetine “terörist altyapı kurumlarının vurulması ve Gazze’ye kapsamlı bir kara operasyonu yapılması’’ çağrısında bulundu.

/ KUDÜS/GAZZE

24.06.2006


 

Karzai’den işgal güçlerine tepki

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ülkesinde terörle mücadele eden koalisyon güçlerinin, Taliban militanları dahil yüzlerce Afganı öldürmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Başşehir Kabil’de gazetecilere açıklama yapan Karzai, ABD önderliğindeki koalisyon askerlerinin yürüttüğü ve Afganların öldüğü çatışmaları kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek, ‘’Son 3-4 haftada 500-600 Afgan öldü. Onlar Taliban olsa bile bu toprakların çocukları’’ diye konuştu.

Taliban militanlarına yönelik son operasyonların terörizmin kökünü kazımaya hizmet etmediğini kaydeden Karzai, para, eğitim, donanım ve motivasyon gibi kaynaklarını keserek terörizmi etkisiz hale getirmeleri gerektiğini belirtti. Karzai, terörizmle savaşın Afganistan sınırları dışında da genişletilmesinin şart olduğunu ifade ederek, ülkesindeki saldırıların artmasından endişe ettiklerini bildirdi.

Afganistan’ın yeniden yapılanması için önemli miktarda yardım aldığını söyleyen Karzai, ancak polis, ordu ve idarenin güçlenmesi için yeterince yardımın yapılmadığını söyledi. Bu arada koalisyon ve Afgan güçlerinin ülkenin güneyinde Taliban kamplarına düzenlediği ortak operasyonda 8 militanı öldürdüğü bildirildi.

/ KABİL

24.06.2006


 

Amerik füze denedi

ABD donanmasının Hawaii açıklarında yaptığı füze savunma denemesi başarıyla sonuçlandı.

ABD ordusundan yapılan açıklamada, Hawaii açıklarında bulunan ABD donanmasına ait savaş gemisinin, orta menzilli bir füze başlığını dünya atmosferinin üstünde durdurmayı başardığı belirtildi. Kauai’deki Pasifik Füze Menzili Tesisi’nden ateşlenmesinin ardından tespit ettiğini ve “Standart Füze-3’’ durdurucusu fırlatarak Büyük Okyanus üzerinde 161 kilometre yükseklikteyken vurarak durduğunu duyurdu.

/ HONOLULU

24.06.2006


 

Riyad’da terörle mücadele operasyonu

Suudi Arabistan’ın başşehri Riyad’da güvenlik güçlerinin düzenlediği terörle mücadele operasyonunda 6 militanın öldüğü, 1 militanın ise tutuklandığı bildirildi.

Suudi Arabistan’a ait El Arabiye televizyonunun verdiği haberde, başkent Riyad’ın batısındaki bir semtte düzenlenen güvenlik operasyonunun devam ettiği duyuruldu.

/ DUBAİ

24.06.2006


 

Demokratlara Senatodan red

ABD Senatosu, Demokratların Irak’tan asker çekmeye başlanması yönündeki planlarını reddetti.

Senato, Demokratların çoğunun desteklediği, ABD Başkanı George Bush’a bu yıl Irak’tan asker çekmeye başlaması çağrısında bulunan, ancak takvim içermeyen, bağlayıcı olmayan karar tasarısını kabul etmedi. Tasarı 39’a karşı 60 hayır oyuyla reddedildi. ABD Senatosunda Irak’taki muharip askerlerin hemen çekilmeye başlanması ve bu sürecin gelecek yıl temmuz ayına kadar tamamlanması planını içeren yasa değişikliği de kabul edilmedi. Teklifin, 13’e karşı 86 oyla reddedildiği bildirildi.

ABD’de Cumhuriyetçiler, Amerikan askerlerinin yeni kurulan Irak hükümetine yardım amacıyla bu ülkede kalmak zorunda olduğunu söylerken, Demokratlar Bush yönetiminin Amerikan güçlerinin sonsuza kadar Irak’ta kalmayacağını açıklığa kavuşturmasını talep ediyor.

/ WASHINGTON

24.06.2006


 

Irak’a gitmediği için tutuklandı

Amerikalı genç subay, emre itaatsizlik ederek Irak görevine gitmeyeceğini bildirdi. Yakınlarından öğrenildiğine göre, Fort Lewis’teki Stryker muharebe birliğinde görevli 28 yaşındaki teğmen Ehren Watada, Irak’a gitmekle görevlendirildi, ancak savaşın ‘’yasadışı’’ olduğunu söyleyerek emre itaat etmeyeceğini bildirince tutuklandı.

Honolulu kökenli asi subay, üç yıllığına orduya girmişti ve sözleşmesi 2006 sonunda bitiyordu. Annesi, AFP muhabirine, ‘’Oğlum ocak ayında istifa etmek istemişti’’ dedi ve oğlunun kararını ‘’yurtseverlik’’ olarak gördüğünü söyledi.

Teğmen Watada, Irak’a gitmeyi alenen reddeden ilk Amerikan subayı oluyor. Watada’nın, divan-ı harpte yargılanacağı tahmin ediliyor. Teğmene destek amacıyla oluşturulan komite, 4 gün sonra büyük şehirlerde gösteriler yapılarak Watada’ya destek olunması için çağrıda bulundu.

/ WASHİNGTON

24.06.2006


 

Musul’da 3 günde 25 kişi öldürüldü

Irak’ın kuzeyindeki Musul şehrinde bu hafta 25 kişinin vurularak öldürüldüğü bildirildi. Yetkililer, başşehir Bağdat’ın 360 kilometre kuzeybatısındaki ülkenin üçüncü büyük şehri Musul’da, Salı gününden beri birer ikişer öldürülerek caddelere atılmış 25 kişinin cesedini topladıklarını söyledi.

Bu arada Irak Sanayi ve Madencilik Bakanı Fevzi Hariri, önceki gün kaçırılan bakanlık çalışanı sayısının 64 olduğunu söyledi. Hariri, devlet televizyon kanalı Irakiye’ye bugün yaptığı açıklamada, çoğu çocuk ve kadın 30 kişinin eylemin hemen ardından serbest bırakıldığını, 2 kişinin kaçmaya çalışırken öldürüldüğünü, 15 kişinin akıbetinin ise bilinmediğini ifade etti. Polis de, Bakanlık çalışanlarından 17 kişinin Bağdat’ın kuzeyindeki bir çiftliğe düzenlenen baskında kurtarıldığını belirtti.

/ BAĞDAT

24.06.2006


 

17 kişinin cesedi bulundu

Irak’ın çeşitli bölgelerinde 17 kişinin cesedi bulundu. Polisin verdiği bilgiye göre, önceki gün Kut şehrinde Fırat nehrinde yüzen 6 ceset de dahil, kimin öldürdüğü belli olmayan 13 kişinin cesedi bulundu.

Polis bugün de başşehir Bağdat’ın Kazımiye mahallesinde elleri ve gözleri bağlandıktan sonra öldürülmüş 4 kişinin cesedini buldu. Silahlı kişiler ise Bağdat havaalanında çalışan bir mühendisi silâhla vurarak öldürdüler.

/ BAĞDAT

24.06.2006


 

Talat: İzolasyonların gerekçesi kalmadı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin limanlarını ve havaalanlarını Kıbrıs Rum tarafına açmasından yana olduklarını, ancak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün önerdiği gibi, eş zamanlı olarak Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların da kaldırılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, seminer amacıyla KKTC’de bulunan Petrol İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın başkanlığındaki Petrol-İş Başkanlar Kurulu heyetini kabulünde yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

‘’Biz Türkiye’nin limanlarını da, havaalanlarını da Kıbrıs Rum tarafına açmasından yanayız. Ancak Dışişleri Bakanı Gül’ün önerdiği gibi, eş zamanlı olarak Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonları da kaldırılması gerekiyor. Hak ve adalet, uluslararası hukuk bunu gerektiriyor. Kıbrıslı Türklerin cezalandırılmaya devam edilmesinin herhangi bir gerekçesi kalmamıştır. Çünkü Kıbrıslı Türkler Kıbrıs’ta çözümden yanadır, BM Güvenlik Konseyinin aldığı kararlarda öngörülen Kıbrıs’ta iki kesimli, iki bölgeli, iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı bir federal çözümü desteklemektedir. Bırakınız desteklemeyi, bunun için oy da vermiştir.’’

Artık izolasyonun hiçbir anlamının kalmadığını vurgulayan Talat, bunu BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın da söylediğini, izolasyonları ve gereksiz kısıtlamaları BM’ye üye ülkelerin ve uluslararası kuruluşların kaldırması çağrısı yaptığını kaydetti. ‘’Biz buna ve taahhütlerimize sadığız’’ diyen Talat, ‘’Ancak kimse bizden haklarımızı, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitlik haklarını, iki bölgeli,iki kesimli federal bir çözümdeki Kıbrıslı Türk haklarını feda edeceğimizi beklemesin, bekleyemez. Beklememeli’’ diye konuştu.

Türkiye’nin limanlarını Kıbrıs Rum bayraklı gemilere açmasını reddetmediklerini, ancak Kıbrıslı Türklere yönelik Rum tarafının uyguladığı izolasyonların eş zamanlı olarak kalkmasını istediklerini yineleyen Talat, ‘’Biz kısıtlamacı değiliz. Biz, geçmişte de öyleydik.Geçmişte de Türkiye bu kısıtlamaları getirirken Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonlara tepki olarak getirmişti’’ dedi.

/ LEFKOŞA

24.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004