Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Şahenk: Kriz geçici

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Türkiye’nin 2001’de yaşanan ekonomik kriz döneminden daha güçlü olduğunu belirterek, piyasalarda son 2-3 haftada yaşanan fiyat değişikliklerinin geçici olduğunu söyledi.

Şahenk, Garanti Bankası’nın 60. kuruluş yıldönümü dolayısıyla bankanın Zincirlikuyu’daki Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplarken, Türkiye’deki bankacılık sektörünün 2001 yılına göre çok daha güçlü olduğunu vurguladı.

Türkiye’de, ekonomide dış dünyada olan bir türbülansın yaşandığına dikkat çeken Şahenk, şunları söyledi: ‘’Bu geçici bir dönem, buna böyle bakmak lazım. Belki şu rahatlığın bizim üstümüzde olması lazım. Türkiye, 2001’den çok daha güçlü... Ben inanıyorum ki belli fiyatlarda, belli dengelerde yine yatırımcılar Türkiye’ye gelmeye devam edecektir. Türkiye, dünyanın potansiyeli en büyük memleketlerinden biridir. Böyle bir nüfusu, bölgesi bakımından önemli bir yerde olan, belli değişimleri bitirmiş bir Türkiye’nin geleceği ancak pozitif, berrak olabilir.’’

Orta ve uzun vadede Türkiye’nin bir yol haritasına ihtiyacı bulunduğunu belirten Şahenk, şöyle devam etti: ‘’Türkiye’nin, bu bölgede güçlü olduğu fırsatlar nedir? Bunun değerlendirileceği bir çalışmanın yapılması gerekir. Ben bunu Hükümetimizin yapabileceğine inanıyorum. Ama bu bir günde değişikliği getirmez. Senelerdir gelmiş olan kronik enflasyon ve belli bir yapıdan gelen Türkiye’nin değişmesinin sorunu bu... Bunu olgun karşılamak lâzım.’’

/ İSTANBUL

24.06.2006


 

Herşey normale dönecek

Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Yunus Nacar, yurt dışında oluşan dalgalanmanın Türkiye’deki etkisinin çok uzun sürmeyeceğini söyledi.

Nacar, Türkiye Finans Günleri adlı program için geldiği Konya’da, yaşanan dalgalanmadan sonra, bankalar ve tüketicilerin kendi durumları ve maliyetlerini yeniden gözden geçirdiğini kaydetti. Bankaların bu dalgalanmanın etkisiyle kredi faizlerini yükselttiğini ve vadelerini kısalttığını ifade eden Nacar, ‘’Konut alım- satımında bir anlık duraklama oldu. Faizler yükselince ev sahipleri fiyatlarını biraz geriye çekti ve herşey normale döndü. Şu anda, faizlerdeki yükselmeye karşın konut ile taşıtta arz ve talep sürüyor. Büyük yapısal bir bozukluk yok’’ dedi.

Nacar, yurt dışında oluşan dalgalanmanın Türkiye’deki etkisinin çok uzun sürmeyeceğini belirterek, şunları kaydetti: ‘’ABD, çok büyük değil binde 2,5 oranında faiz artırımı yaptı ve bir çalkantı oluştu. Bu çalkantı yerini sakinliğe bırakacak ve her şey normal seyrine dönecek. Dalgalanmaların etkisi önümüzdeki günlerde geçecek ve sağlanacak istikrarla konut kredilerinin faizlerinde yine yüzde 1’in altını göreceğiz. Bunu daha önce gördük önümüzdeki dönemde de göreceğiz. Çünkü bugünkü şartların, faizlerin yüzde 1’in altına indiği dönemden farkı yok.’’

Aslında bu tür küçük bir dalgalanmanın etkisinin Türk halkının 2001 yılı krizini yaşamasından kaynaklandığını dile getiren Nacar, doların şu andaki durumundan daha fazla yükselmesini beklemediğini de belirterek, ‘’Bankaların 4-5 milyar dolarlık döviz açığı var, dövize ihtiyacı yok. Yabancılar halen Türkiye’ye gelip yatırım yapıyor. ABD’nin binde 2,5’lik faiz yükseltmesiyle artışa geçen doların şok oluşturacak şekilde yukarılara doğru tırmanacağını sanmıyorum. Dolar kuru önümüzdeki günlerde dengeye oturacak’’ diye konuştu.

/ KONYA

24.06.2006


 

Müdahale de doların ateşini düşüremedi

Merkez Bankası, ABD dolarının 1.7100 - 1.7135 seviyelerine yükselip, Mart 2003 tarihinde beri en yüksek seviyeye çıkması sonucu, piyasalara doğrudan satış yönünde müdahalede bulundu. Müdahalenin ardından dolar ancak 1.6800’lara gerileyebildi.

Merkez Bankası Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası olarak piyasaların arkasından gitmediklerini, gelişmeleri gözlemlediklerini belirterek, ‘’Bu konuda proaktif bir tutum içindeyiz. Gerekirse dövize müdahaleyi çekinmeden yaparız’’ dedi.

Ak Yatırım tarafından Londra’da düzenlenen konferansa katılan Yılmaz, yabancı gazeteci, bankacı ve yatırımcıların sorularını cevapladı. Piyasalarda hâlâ faiz oranlarının daha da yükseltilebileceğine yönelik bir endişe bulunduğunun hatırlatılması üzerine, gerekirse oranları daha fazla yükseltmekten çekinmeyecekleri cevabını veren Durmuş Yılmaz, gereği halinde bu yönde adım atmaya hazır olduklarını ifade etti.

Yılmaz piyasaların gerisinden gitmediklerini, gözlemlediklerini ve bu konuda gayet proaktif bir tutum içinde olduklarını vurguladı. Yılmaz ‘’gerekirse harekete geçmekten çekinmeyiz’’ diye konuştu.

Yılmaz, Haziran ve Temmuz aylarında yıllık enflasyondaki artışın muhtemelen süreceğini, Ağustos’ta ise enflasyondaki yükselme trendinin büyük ihtimalle sona ereceğini vurguladı.

Merkezden dövize ikinci müdahale

Merkez Bankası, 10 gün aradan sonra döviz piyasasına doğrudan satım yönünde müdahale etti. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada “Özellikle son günlerde likidite sıkışıklığına bağlı olarak döviz kurundaki aşırı dalgalanmaların devam ettiği gözlenmiştir. Bu çerçevede, döviz kuruna tekrar satım yönünde müdahale edilmiştir” denildi. Merkez Bankası bundan önceki son müdahalesini 13 Haziran’da gerçekleştirmişti.

/ LONDRA/ANKARA

24.06.2006


 

Kartta gecikme faizi düştü

Kredi kartı işlemlerinde aylık azami gecikme faiz oranı, 2 Temmuz’dan geçerli YTL için yüzde 6,44, ABD doları için yüzde 2,98’e çekildi.

Avro için yüzde 3,05 olan oran ise değişmedi. Kredi kartına uygulanacak faiz oranları ile ilgili tebliğ Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı.

Tebliğle, kredi kartı işlemlerinde aylık gecikme faizi tavanı YTL için 0,44 puan, dolarda ise 0,36 puan gerilemiş oldu. Aylık azamî gecikme faizi oranı halen YTL için yüzde 6,88, ABD doları için yüzde 3,34 ve avro için yüzde 3,05 olarak uygulanıyor.

Tebliğe göre, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azamî akdi faiz oranı ise YTL ve avro bazında geriledi, dolarda değişmedi. Buna göre aylık azamî akdi faiz oranı, 2 Temmuz’dan geçerli YTL için yüzde 5,72, ABD doları için yüzde 2,68, avro için yüzde 2,50 olarak belirlendi

/ ANKARA

24.06.2006


 

Hisarcıklıoğlu: Devlet önümüzü açsın

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, turizmin, carî açığın kapatılmasında çok önemli payı olduğunu belirterek, ‘’Devlet turizmde ve tarımda özel sektörünün önünü açsın gerisini merak etmeyin’’ dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) Meclis Toplantısı’na katılan Hisarcıklıoğlu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi hakkında bilgi verdi. Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni, özel sektöre, ülkeye yetişmiş, eğitimli eleman yetiştirmesi için kurduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, üniversite ve sanayi işbirliğinin önemine değindi. Türkiye’nin yurtdışında okuyan öğrencileri için yılda 500 milyon dolar kaynak harcadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, kaynakları kıt olan Türkiye’den yurt dışına bu kadar kaynak gitmesinin uygun olmadığını dile getirdi.

/ ANTALYA

24.06.2006


 

Egebank’ın zararını ortakları ödeyecek

Danıştay 13. Dairesi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) el koyduğu Egebank’tan doğan zararların, Şevket Demirel ile birlikte banka ortaklarından 5 kişiden tahsiline ilişkin, Fon Kurulunun ilgili daire başkanlıklarını yetkili kılmasına ilişkin kararının yürütmesini durdurma talebini reddetti.

Şevket Demirel ile birlikte banka ortakları Neslihan Demirel, Hasan Hüseyin Uysal, Yılmaz Kasap ve Nihan Atasagun, Egebank’a el konulmasının ardından banka ortaklarından talep edilen 259 milyon 722 bin YTL’lik banka kaynağının karşılanmasına ilişkin işlemlerin yerine getirilmesinde Birinci Tahsilat Başkanlığı ile Dava ve Takip Dairesi Başkanlığının yetkili kılınmasına ilişkin Fon Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle ayrı ayrı dava açtı. Davaları görüşen Danıştay 13. Dairesi, 5 davada da yürütmenin durdurulması talebini oyçokluğuyla reddetti.

/ ANKARA

24.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004