Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Ortaylı: İstanbul, rant kaygısına kurban gitti

İSMEK 9. Genel Sergisi’nde bir söyleşi gerçekleştiren Topkapı Sarayı Müdürü İlber Ortaylı, İstanbul’da adım başı sanat eseri olduğunu ancak çarpık yapılaşma, ilgisizlik ve rant kaygısından bu eserlerin birer birer yok olduğunu ifade etti.

Ortaylı, “İstanbul sana uymaz, sen ona uyacaksın” diye konuştu. Ünlü tarihçi tek sevindirici gelişmenin hat, tezhip, sedef gibi geleneksel san’atların İSMEK gibi kurumlar vasıtasıyla geniş kitlelere yayılması olduğunu ifade etti…

San’atımızın Osmanlı san’atı olduğuna vurgu yapan Ortaylı, “Millî kimliğimizi muhafaza bakımından Osmanlılık önemlidir” diye konuştu. İstanbul’un sağlığını, güzelliğini ve kültürel kimliğini zedeleyen yapıların yıkılması gerektiğine dikkat çeken tarihçi, bir an önce tedbir alınması gerektiğini belirtti. Yol açmak için nice hamamların, şadırvanların, mescidlerin ve medreselerin de yok edildiğine değinen Ortaylı, “İstanbul sana uymaz, sen ona uyacaksın” dedi. Dinleyicilerin Türkiye’deki müzecilik kavramı ve tarihî eserin korunması ilgili sorularına da cevap veren Ortaylı, Topkapı Sarayı’ndaki eserlerle ilgili iddialara da cevap verdi.

Serginin dokuzuncu gününde son faaliyet İSMEK ney usta öğreticisi Ali Tan ve İSMEK kursiyerlerinin ney dinletisi idi. Feshane’nin otantik atmosferine mistik bir hava veren ney dinletisi İstanbullu san’atseverler tarafından çok beğenildi.

24.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ortaylı: İstanbul, rant kaygısına kurban gitti

  Ünlü tablolar çiçeklerle canlandı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004